Connect with us

Montgat

Sergi del Río, gens de campió

Tot i la seva joventut (encara no ha fet els 15 anys), parlar de Sergi del Río és parlar d’un esportista d’elit. Els seus hàbits, la seva mentalitat i el seus èxits ho demostren. El jove prodigi del pentatló modern de la nostra comarca ens ha atès per donar llum a una disciplina que és tan completa com desconeguda per al públic general.

Les primeres passes esportives de Sergi del Río venen de família, i comencen a través del triatló a l’escola Trikids de Montgat, de la qual el Sergio, el seu pare, n’és un dels fundadors i actual president. L’escola va néixer el setembre de 2013 i va ser el primer club de triatló infantil federat a Catalunya.

Ara és, també, un dels cinc clubs federats de Pentatló del país. Amb només quatre anys d’edat, el Sergi ja començava a practicar les tres disciplines del triatló: la natació, la cursa a peu i la bicicleta. Des de ben petit ja destacava, i entrenava específicament aquestes tres modalitats al Club Natació Premià, al Grup Atletisme Lluïsos i al Canovelles. No obstant això, el rumb d’el Sergi ha anat virant progressivament cap al pentatló modern.

Al contrari del que pugui semblar, el pentatló és una disciplina més antiga que el triatló. De fet, aquesta última emana de la primera. El pentatló modern, com el seu nom indica, és un esport olímpic que consta de cinc disciplines, dues d’elles agrupades: natació, cursa a peu i tir amb pistola làser, que formen el Laser-Run; esgrima i pista americana. Aquesta última, però, ha entrat recentment en substitució de l’hípica. Pel que fa a la dificultat d’aquestes disciplines, el Sergi explica que “la que més em costa és l’esgrima, ja que requereix molta estratègia i molta tècnica. Per contra, nedar i córrer són les disciplines que trobo més naturals”.

Amb tanta varietat d’esports, i per tant amb tantes habilitats requerides, no és d’estranyar que el Sergi entreni fins a 25 hores setmanals. “Estudio tercer d’ESO a l’Institut Joaquim Blume als matins, de 9:45 a 14:30, i tant abans com després de les classes tinc entrenaments de totes les disciplines. Entreno al Club d’Esgrima Maresme, al CAR de Sant Cugat, al Club Natació Mataró… depèn del meu horari”.

Amb tantes hores i tants desplaçaments, davant la pregunta sobre d’on treu l’energia, el Sergi contesta que “la trec de la motivació i la passió que tinc per aconseguir els meus objectius”. I quins són aquests objectius? El Sergi ho té clar. “Ara mateix estic centrat en dos grans objectius. Un d’ells és poder entrar al CAR de Sant Cugat, ja que els atletes de pentatló modern hi podem entrar a partir dels setze anys. L’altre seria participar als Youth Olympics 2026 de Dakar amb la selecció espanyola”.

El jove atleta del Trikids Montgat és campió d’Espanya de Pentatló Modern Infantil i subcampió cadet

Una selecció U-17 de la qual ja forma part, essent un any més jove que els seus companys. I, com no, també té els Jocs Olímpics en el seu punt de mira. No obstant aixó, l’assoliment d’aquests objectius no implica necessàriament tenir la vida resolta, ja que com bé sap el Sergi, és quasi impossible guanyar-se la vida amb el pentatló. El meu pare sempre m’ha dit que el pentatló m’enriquirà molt com a esportista, com a persona i com a experiència vital, ja que em dona l’oportunitat de viatjar i conèixer moltes persones. Però els estudis són primordials. M’esforço al màxim també en els estudis i sempre he volgut ser veterinari”.

Bona prova d’això és que, en l’última avaluació, en Sergi va treure 10 excel·lents. A nivell econòmic, el pentatló també és un sacrifici molt important per als pares d’en Sergi, ja que la majoria de les despeses derivades de la competició corren al seu càrrec: equipament, viatges, hotels… El pare, el Sergio, comenta que “és molt difícil trobar patrocinis en un esport minoritari, i més en aquestes edats”.

No obstant aixó, agraeixen la col·laboració d’empreses com BRK23 i Tra Amici Masnou, que els ajuden a costejar part dels equipaments i altres despeses. Com a club, Trikids està molt agraït a l’Ajuntament de Montgat: “Sense la seva subvenció seria molt difícil tirar endavant el club”, afirma el seu president.

En definitiva, l’experiència esportiva del Sergi del Río, amb un important palmarès al darrere tot i la seva joventut, encara té un llarg recorregut, i esperem que sigui ple d’èxits esportius i professionals. T’acompanyem en aquest camí, Sergi!

PALMARÈS

INFANTIL

  • Campió de Catalunya d’AQUATLÓ, 2021
  • Campió de Catalunya de DUATLÓ, 2021
  • Campió de Catalunya de TRIATLÓ, 2021
  • Campió del Circuit Jove de TRIATLÓ, 2021
  • Campió d’Espanya de TRIATLÓ PER AUTONOMIES, 2021
  • Campió d’Espanya de PENTATLÓ MODERN, 2022

CADET

  • Subcampió d’Espanya U17 de PENTATLÓ MODERN, 2023
  • 5è classificat al INTERNATIONAL YOUTH MODERN PENTATHLON U17, 2023

Una entrevista de Marc Frieros

More in Montgat