El Maresme té una bona notícia en matèria esportiva. L’alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, que va per la cinquena legislatura en el càrrec, la quarta amb majoria absoluta, és el nou diputat adjunt de l’Àrea d’Esports i de l’Activitat Física de la Diputació de Barcelona. Un càrrec del qual, sens dubte, es beneficiarà la nostra comarca
No en té prou amb Pineda de Mar?
(Riu) Penso que formar part de la Diputació es complementa molt bé amb la meva feina, em dona una visió molt més àmplia que la del municipi, sense perdre la idea de proximitat. Als que ja fa temps que estem en política ens mou ampliar els horitzons. Per a mi és un luxe poder estar a la Diputació de Barcelona perquè és una institució amb molts recursos i que ens permet treballar de valent per a la promoció de l’esport a tota la província.
Per què està a Esports i no a un altre Departament?
La presidenta em va permetre triar entre tres opcions i la cartera d’Esports és la que més em va motivar, perquè penso que l’esport té un potencial transformador enorme tant a nivell individual com a nivell de societat. Ja a Pineda sempre hem invertit perquè la gent faci esport, no només pels seus beneficis individuals, sinó perquè és capaç de transformar realitats.
A què es refereix?
El que m’apassiona de Can Xaubet, l’anella esportiva de Pineda de Mar, és que tota persona que hi entra, després surt millor del que hi ha entrat. Més feliç, més positiva… La pràctica esportiva li canvia la vida a la gent cap a millor i això després també es reflecteix en les relacions socials. L’esport, sens dubte, és un pilar de la salut global.
Posem-ho en números…
Segons les dades disponibles, a la província de Barcelona hi ha uns 6.500 equipaments públics de tota mena, dels quals 4.500 són exclusivament esportius. És una xarxa importantíssima i dona fe de la presència positiva de l’esport en la vida de les persones.
En què consisteix la seva feina a la Diputació?
Treballo estretament amb David Escudé, el president de l’Àrea d’Esports. La meva feina consisteix a estar en contacte directe amb els ajuntaments de la província (que són ni més ni menys que 311) i recollir propostes, conèixer les realitats de cada ajuntament i treballar per ells. En cinc mesos ja hem fet més de 100 visites i participacions en esdeveniments. Em sembla que aquesta és la manera de fer les coses: ser proactiu i no esperar que els ajuntaments demanin, sinó estar allà per ells des del principi i veure-ho tot des de la proximitat que, per altra banda, he aplicat durant molts anys des de l’alcaldia de Pineda de Mar.
“Formar part de la Diputació es complementa molt bé amb la meva feina d’alcalde perquè em dona una visió molt més àmplia del municipi, sense perdre la idea de proximitat”
Quina valoració fa, doncs, d’aquests primers mesos?
Molt positiva, estem en un moment molt dolç. D’una banda, arran de les primeres visites els ajuntaments de tot Barcelona estan veient que poden comptar amb nosaltres. D’altra banda, la Presidència de la Diputació de Barcelona ha fet una aposta molt forta per l’esport que penso que s’està notant de forma positiva.
Com?
Anteriorment, l’Àrea d’Esports era adjunta a Educació i Joventut, però ara ens hem convertit en un departament independent, de manera que podem dur a terme més i millors accions específiques en favor de l’esport. A més, el pressupost de l’Àrea d’Esports ha crescut un 18%. Tot plegat fa que puguem dur a terme una feina de gran qualitat i oferir més recursos als municipis. Per exemple, hem desenvolupat una línia d’ajuts que té tres potes: ajuts tècnics, ajuts econòmics i ajuts de material.
Quin pressupost total té l’Àrea d’Esports?
És de 8,5 milions d’euros anuals, més algunes partides del Pla General d’Inversió de tota la Diputació que intentarem que arribin als municipis per la millora de les infraestructures esportives que ho requereixin per envelliment, per assolir el compliment de noves normatives o fins i tot per millores en eficiència energètica. També estem fent una forta aporta arran de la pandèmia per l’esport a l’exterior i la campanya Dones i Esport, que dotem amb 750.000 euros.
Quina és la posició de l’Àrea d’Esports quant als grans esdeveniments esportius a Barcelona?
Intentem que la ciutadania es pugui fer seus els grans esdeveniments esportius. És genial tenir grans esdeveniments com la volta a Catalunya o la Copa Amèrica de vela, però creiem que és clau que les entitats esportives locals n’estiguin informades i puguin participar de l’organització d’aquests grans esdeveniments, per tal que no quedin com a esdeveniments aïllats de la gran massa esportiva de la província de Barcelona. També és important, i així ho fem, calcular l’impacte que aquests esdeveniments tenen en materia de desenvolupament econòmic per la província.
I com ho podem aconseguir?
Una de les mesures que estem duent a terme, coincidint amb la Copa Amèrica de vela, és convidar els nens de quart de primària de les escoles de la província a una sessió teòrica i una sessió pràctica de vela, de forma gratuïta. D’aquesta manera poden experimentar el món de la vela a la vegada que reben informació sobre aquesta competició. Així, aconseguim connectar un esdeveniment d’alt nivell amb els nostres joves. Intentem trencar esquemes i que un esport com la vela, que es pot considerar elitista, arribi a tothom.
Parlem de la nostra comarca… amb quants municipis del Maresme s’ha reunit en aquests mesos?
Amb més de 10 municipis. Aviat acabarem fent la comarca sencera. He de dir que al Maresme tenim moltes oportunitats que altres comarques no tenen…
Expliqui’s…
Es tracta del fet que tenim una gran diversitat per a la pràctica esportiva gràcies a com és geogràficament el nostre territori. Tenim el mar a prop, la muntanya a prop, una gran quantitat d’infraestructura pública de qualitat, passeigs marítims… A més del benigne clima que tenim. Som uns autèntics privilegiats.
El Maresme és una comarca esportiva per naturalesa.
Així és i tampoc no podem oblidar la gran tasca dels ajuntaments en promocionar l’esport. A més, tenim grans capitals esportius, com seria el cas de Calella amb l’Ironman. Tenim grans esdeveniments esportius cada any i a la vegada la població practica molt esport.
A vegades, com a crítica, podríem dir que al Maresme no anem tots a una…
És cert, hem perdut oportunitats precisament per no anar plegats. Especialment pel que fa a grans infraestructures. Efectivament, és una autocrítica que hem de fer tots els ajuntaments del Maresme. A la gent no li importen els límits municipals quan, per exemple, surt a passejar o a córrer, i als ajuntaments ens hauria de passar el mateix. Si Pineda organitza un gran esdeveniment, Calella i Santa Susanna se’n beneficiaran. O si ho fa Mataró, tot el Maresme se’n beneficiarà. A tots ens agrada entregar la copa, sortir a la foto i que el protagonista sigui el nostre municipi, però no és la manera més beneficiosa per a tots.
Les instal·lacions esportives de la comarca, en alguns casos, es troben tensionades…
Bendito problema! És cert que l’ús tan intens que tenim al Maresme de les instal·lacions esportives provoca que les entitats estiguin tensionades i en molts casos s’hagi de fer malabars per poder encaixar horaris i encabir-hi a tothom que vol fer esport. Més enllà de solucions evidents com serien l’ampliació, millora o construcció d’equipament públic, que sens dubte les estem treballant perquè són necessàries, a Pineda hem adoptat també solucions creatives.
De què tracta?
Hem convertit zones del municipi que estaven en desús, i que fins i tot generaven una sensació de certa inseguretat, i les hem convertit en equipament esportiu públic de tota mena. Un camp de futbol sala, una pista de bàsquet, un skatepark… Creiem que l’urbanisme ha de tenir una mirada esportiva.
Li han fet arribar els clubs nàutics la gran problemàtica que hi ha amb la Llei de Costes?
Sí, el problema és que cal aclarir moltes coses i lamentablement l’esport nàutic, que és històric a la nostra comarca, se n’està ressentint molt.
Què cal aclarir?
Cal aclarir qui és l’interlocutor que gestiona la costa, com protegim el litoral, quins usos li podem donar… Hem de saber assolir un equilibri entre la protecció i gestió del medi natural, i el fet que el Maresme és una comarca amb tradició esportiva marítima i, no ho oblidem, turística. El que no podem fer és sobreviure a base de solucions esporàdiques segons la temporada de l’any, sinó que hem de seure seriosament i fer un estudi a llarg termini sobre com podem fer sostenible i raonable ambientalment l’activitat marítima d’una comarca com el Maresme, que viu de cara al mar. No podem destrossar el litoral, però tampoc podem donar-li l’esquena.
Claríssim…
Entrevista de Toni Frieros
Fotos de Pep Morata