Connect with us

Calella

Gran Banyada Nadalenca de Calella: 25 anys d’una tradició popular

La Colla No Tinc Fred va començar el 1997 amb sis nedadors; en aquesta edició es van capbussar al mar 746 persones

Es tracta d’una manera festiva, lúdica, saludable i molt diferent de celebrar el Dia de Nadal

El 1997, una colla d’amics de Calella, concretament sis, van tenir la boja idea de celebrar el dia de Nadal fent una capbussada al mar, desafiant la climatologia i el fred. Òbviament, el nom de la colla no podia ser més encertat: la Colla No Tinc Fred.

A l’any següent ja es van banyar 22 amics i en el desè aniversari de la ‘Banyada Nadalenca’, la xifra va fregar els 250 participants. És evident que estem parlant d’una de les tradicions més arrelades i consolidades a Calella i que aquest 2022 ha celebrat les seves Noces de Plata amb la mateixa finalitat de sempre: passar-ho d’allò més bé i viure el Nadal de manera diferent, una tradició de caràcter lúdic i festiu.

Un quart de segle sense faltar a la cita nadalenca a excepció de 2020, anul·lada per la pandèmia de la COVID.

La Gran Banyada Nadalenca es realitza cada dia 25 de desembre, dia de Nadal. Té lloc a les 12 h del migdia davant de les barques i del pas a nivell, a prop de l’estació de Calella. A toc de campana, tots els valents han de deixar la por enrere i banyar-se al mar. Un cop feta la primera banyada, els participants tornen a entrar al mar agafats de la mà fent així possible una última banyada de germanor. Després, un cop assecats, els participants que ho volen reben un diploma i tenen accés a un piscolabis.

Lluís Barri i Salvador Comas, pioners de la banyada nadalenca, són els caps visibles d’aquesta activitat lúdica i expliquen que “gaudir el Nadal d’aquesta manera diferent i inusual, així com l’esperit més amistós de les festes nadalenques, és el que ens ha encoratjat a seguir any rere any”.

Per a aquesta edició tan especial, el 25è aniversari, han col·laborat la Colla de Geganters i Grallers, els Udols de Foc i els Trabucaires de la Confraria de la Mare de Déu del Roser. Va haver-hi una cercavila per animar a la participació i, al punt de la banyada, es va cremar pólvora.

Tal com diu la dita de la colla: “Qui es banya per Nadal, no es constipa en tot l’any”. En aquesta edició de 2022 la climatologia ha acompanyat més que mai: 22 graus de temperatura.

More in Calella