Connect with us

Calella

IRONMAN Calella, la gran festa del triatló

Era una d’aquestes dates marcades en vermell en el calendari: el sempre esperat Ironman de Calella. Segurament, l’esdeveniment esportiu més important del Maresme, tant pel nombre de participants com per la seva projecció internacional.

Nou anys demostrant al món la capacitat organitzativa de Calella i de tots els municipis de la nostra comarca que hi col·laboren. Aquesta edició era la segona en la qual convivien al mateix temps l’IRONMAN70.3 Barcelona i el Qatar Airways IRONMAN® Barcelona, la qual cosa obligava a redoblar els esforços logístics i organitzatius. Era, darrere de la prova de l’Emila Romagna (Itàlia), la segona seu de l’any per a IRONMAN Europa, superant amb escreix al Mundial de Niça quant a nombre de participants.

Sí, perquè segons les dades de participació basades en les inscripcions, a Calella va haver-hi un total de 2.800 triatletes en el triatló llarg, 91% dels quals van ser estrangers, fins a 85 nacionalitats diferents: el Regne Unit (25,5%), França (9,6%), Espanya (9%), Alemanya (6,6%) i Itàlia (5%). La presència femenina va ser del 13,13%.

Prop de 5.000 atletes, el 91% estrangers, hi van participar entre les dues proves, l’Ironman llarg i el curt (70.3)

Icònica imatge dels ciclistes passant per l’N-II a l’altura de l’emblemàtic Far de Calella

Pel que respecta a l’Ironman 70.3, s’hi van presentar prop de 2.000 esportistes, amb un 83% de participació estrangera, en aquest cas de 80 nacionalitats diferents: el Regne Unit amb un 20% dels inscrits, Espanya amb un 17%, França amb un 11,8%, Irlanda amb un 6,42% i Alemanya amb un 4,68%. La xifra de dones es va elevar fins al 24%. Entre les dues proves es van registrar 496 clubs de triatló diferents, un 15% dels participants ja havia corregut una vegada almenys a Calella, la resta ho va fer per primera vegada.

Una dada significativa que demostra que l’Ironman de Calella continua sent per dates i facilitat de recorreguts un lloc preferit per debutar en la gran distància, és que el 46% dels que hi van participar ho van fer per primera vegada en una distància Ironman.

L’alcalde i regidors de Calella amb els participants dels diferents clubs de triatló de la ciutat
Espectacular vista aèria nocturna de la zona d’arribada a la platja del Garbí

Va destacar la presència de Ramon Arroyo, un atleta basc que va ser diagnosticat amb esclerosi múltiple quan tan sols tenia 30 anys. La seva història de superació personal va inspirar la pel·lícula ‘100 metres’. Va tornar deu anys després a Calella per reviure les sensacions al lloc “on va començar gairebé tot”, en aquesta ocasió en l’Ironman 70.3.

Calella i el Maresme van demostrar per novè any consecutiu la seva gran capacitat organitzativa

Encara no s’havia fet de dia quan va començar l’espectacular prova de natació a la platja de Calella
Els triatletes van entrenar-se pels carrers de Calella, una imatge ja habitual en les diferents edicions

També van destacar les integrants del 10IronWomen. Aquest club va sorgir el 2018 al Regne Unit com un grup de deu amigues que es van proposar completar l’Ironman de Calella el 2019 i van compartir el seu progrés en els entrenaments a través de les xarxes socials. Va ser el club més gran que va prendre part en aquesta prova, que va comptar amb molts atletes de Calella: els de la Creu Groga, CN Calella i TriRelay.

L’Ironman va començar quan encara no havia sortit el sol a la platja del Garbí de Calella, amb centenars de persones presents… i va acabar quan ja enfosquia amb l’arribada de l’últim corredor. Calella, juntament amb Lanzarote, és l’única ciutat de l’Estat que acull l’Ironman amb un recorregut de 3,8 km nedant, 180,2 km amb bicicleta i 42,2 km corrent. Tots els finishers van tenir la seva recompensa a la meta en forma de medalla. Tots, sens dubte, uns herois, ja que darrere de cadascun d’ells s’hi amaga una història de superació.

Marc Buch, alcalde de Calella, i els regidors Manel Vicente i Cindy Rando a la meta amb el guanyador de la prova curta, la 70.3

IRONMAN CALELLA-BARCELONA

El nou nom del Triatló que continuarà quatre anys més a Calella

L’alcalde de Calella, Marc Buch, acompanyat del regidor d’Esports, Manel Vicente, i Agustí Pérez, director regional d’IRONMAN al sud d’Europa, a més de la directora del Triatló calellenc, Ariadna Carreter, van anunciar a la Festa de Benvinguda de l’Iroman Barcelona al Far de Calella que aquesta prova esportiva de primer nivell continuarà quatre anys més a la ciutat, fins al 2027 com a mínim, i incorporarà la marca Calella en el seu nom oficial.

A partir del 2024, la prova Ironman Barcelona passarà a anomenar-se Ironman Calella-Barcelona. Es consolida així una prova que fa 9 anys que té seu a Calella i que revalida la ciutat com a una destinació de turisme esportiu. L’alcalde de Calella va explicar a l’acte que “l’Ironman és una aposta que hem volgut fer perquè Calella sigui la porta al món i tingui una visibilització com a destinació de turisme de qualitat”.

L’alcalde de Calella, Marc Buch, amb Agustí Pérez, director general regional d’Ironman sud d’Europa amb el cartell de 2024

Marc Buch i Agustí Pérez van aprofitar el moment per desvetllar el cartell de la desena edició de l’Ironman Calella-Barcelona que tindrà lloc l’any vinent, el diumenge 6 d’octubre.

Reportatge gràfic: Joan Maria Arenaza / Ajuntament de Calella

More in Calella