Connect with us

Alella

Joan Freixa La joventut al poder

De pares catalans, va néixer i va viure a Caracas fins als sis anys. Establert a Alella, porta la vela en les seves venes. Primer en el CN El Masnou i ara en el CN El Balís, ha deixat empremta de la seva classe: és el millor regatista espanyol de la classe Europa.

Veneçolà de bressol…

Al meu pare, que treballa en una entitat bancària, el van traslladar a Caracas i i hi vam viure uns anys fins que vam tornar a a casa.

De Caracas a…

A Alella.

I per què vas triar com esport la vela?

Els germans de la meva mare navegaven i fins i tot van estar a punt de classificar-se per als JJOO de Barcelona ’92 a la classe 470. Encara que de petit jo també feia tennis i taekwondo, em van apuntar al Club Naùtic El Masnou i vaig començar a la classe Optimist.

Et va agradar?

Vaig començar a contracor, però de seguida em va enganxar, així que des dels 8 fins als 15 anys vaig fer Optimist.

“Vaig començar a navegar als vuit anys a contracor, però de seguida em va enganxar la vela”

I vas passar-te a la classe Europa…

Per obligació. La normativa no permet seguir en Optimist una vegada ja has complert els setze.

I per què Europa i no una altra classe?

Buscava un vaixell individual, perquè és més fàcil a l’hora d’organitzar-te i plantejar-te objectius. I sobretot perquè és un vaixell molt tècnic. Es pot modificar molt la vela i gaudeixes més navegant.

Vas deixar el C.N. El Masnou per anar-te al C.N.El Balís…

Tenia amics que navegaven en El Balís i, a més, a l’hora de debutar a la classe Europa, l’entrenador i la flota del meu actual club tenien un nivell més alt.

Campió d’Espanya absolut amb 17 anys… Què esperes del futur?

És molt difícil plantejar-se grans reptes en aquest esport perquè, si vols arribar molt lluny, has de dedicar-te en cos i ànima a la vela, fins i tot deixar els estudis. I això és una cosa que no faré.

“Per arribar lluny en  aquest esport t’hi has de dedicar en cos i ànima a ell …I jo no vull deixar els estudis”

A què vols dedicar-te?

M’agradaria fer Ciències Polítiques o Econòmiques.

Quantes hores li dediques a la vela?

Els dissabtes i els diumenges entreno set hores diàries. A l’estiu, quan hi ha més hores de sol, també entreno entre setmana. I vaig al gimnàs habitualment per preparar-me millor físicament.

Què va significar guanyar el Campionat d’Espanya el passat mes de setembre a Màlaga?

Guanyar a més de seixanta competidors és molt gratificant i premia tot el treball que hi ha darrere. T’adones que ha valgut la pena els sacrificis i l’esforç que has fet.

Somies a ser olímpic un dia?

Això és molt difícil i hauria de canviar la classe Europa, que no és olímpica des del 2000, per la classe Làser. A curt termini el meu principal objectiu és acabar en el ‘Top 5’ del rànquing espanyol i classificar-me per al Campionat del Món. Abans, m’he de guanyar la plaça a l’Europeu, clar.

Imagino que totes les despeses te les han de pagar els teus pares…

Gairebé totes, sí, a excepció de quan competeixes en el Campionat del Món, d’Europa. Llavors la Federació Catalana de Vela cobreix un percentatge de les despeses, que mai passen del cinquanta per cent.

Bon vent, Joan!

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Alella