Que una entitat esportiva arribi als 100 anys de vida significa que darrere d’aquesta efemèride hi ha una gran història, passió, treball, il·lusió i compromís. Un compromís que uneix i implica diferents generacions al voltant d’un denominador comú: l’amor a un club, a un escut, a una samarreta… i a un poble.
Tot això, i més, significa el centenari del CF Alella, una de les entitats esportives històriques del Maresme i del futbol català.
HISTÒRIA
L’any 1922 trobem el punt de partida d’aquest llarg viatge. De fet, a Alella, ja feia uns anys que es jugava a futbol, tot i que al principi, cap a la dècada dels anys 10, aquest esport no es practicava de forma organitzada, és a dir, no existia un club com a tal. Sens dubte, la persona que es va convertir en l’autèntica ànima del projecte va ser el mestre de l’escola, el senyor Marcelí Pons. Al ell se li deuen una bona part dels esforços de la fundació del CF Alella.
El dia 30 de juny del 1922, Marcelí Pons, acompanyat d’en Josep Brutau i Girau i en Joan Duran i Font, varen fer el primer pas per oficialitzar un club de futbol a Alella. Aquell dia, firmen el contracte d’arrendament d’uns terreny coneguts com “la vinya d’en Moreu”. Un mes després d’oficialitzar- se el lloguer, s’inaugura el camp de futbol i, pocs dies després, es juga el que es pot considerar el primer partit del Club de Futbol Alella.
NOU CAMP
Si haguéssim de trobar el moment més decisiu fins ara de la història d’aquest club, com a mínim pel que fa a l’època més moderna, hauríem de fixar- nos en els primers anys de la dècada dels 70, quan s’acaba fent realitat, la construcció del nou camp de futbol municipal.
Per arribar fins a aquest punt, l’any 1973, el club experimenta un canvi radical en només 6 anys. Del 1967 fins al 1973, passa d’estar absolutament en l’oblit a convertir- se en un dels clubs de referència, no només de la comarca, sinó de Catalunya.
En aquella època, el primer equip viu un primer pas per la Segona Regional, el qual dura dues temporades. Després d’aquest primer ascens han de passar 22 anys perquè arribi el segon. Durant més de 20 an ys, l’Alella no es mou de la Tercera Regional. El tan desitjat ascens a segona es concreta la temporada 89-90.
El moment esportiu més destacat d’aquests cent anys de vida arriba el 2001. El primer equip assoleix la millor categoria de la seva llarga història, l’antiga Regional Preferent, corresponent a l’actual Primera Catalana. A més, durant 8 anys es va mantenir, de forma ininterrompuda, a la Primera Regional.
GESPA
A nivell de l’entitat, un dels moments més rellevants de la història recent del club la trobem a finals dels 2004, quan el camp de futbol va estrenar una nova imatge amb la instal·lació de la gespa artificial, abandonant després de 82 anys la històrica sorra.
La millora de les instal·lacions va prosseguir els anys 2010, amb la inauguració dels nous vestidors, i ha continuat els darrers anys, amb la darrera renovació de la gespa, la instal·lació d’il·luminació led, millora de les graderies i la construcció d’una nova edificació, que acull les oficines del club i bar.
L’actual president, Dani Gil, és un cas excepcional dins del futbol. Va arribar amb 5 anys al club i només ha jugat a l’Alella, ara als veterans
FORMACIÓ
Actualment el club compta amb prop de 150 llicències federatives i 14 equips (més l’escoleta) en totes les categories a excepció del primer equip i juvenil. Una situació excepcional que vol corregir de forma urgent la nova junta, presidida per Dani Gil, un cas poc habitual al futbol: va arribar al club sent prebenjamí, amb cinc anys, i només ha jugat a l ‘Alella. Ara, als seus 42 anys, ho fa als veterans.
Aquest empresari del sector immobiliari que ha agafat el relleu de la Cristina Cardiel, diu que “hem d’aprofitar la força del centenari per dur a terme els projectes que tenim a curt termini. El primer serà el torneig del Centenari. Presentarem la nova samarreta de color verd. No saben molt bé per què, els últims anys s’ha jugat amb una vermella quan els colors del club sempre han estat verds”.
“Som molt feliços d’haver assolit aquesta fita, la suma de l’esforç de moltes generacions d’alellencs que s’han estimat el seu club”
Dani Gil | President
Dani Gil està molt agraït a l’Ajuntament per la subvenció extraordinària rebuda de 6.000 euros per portar a terme els actes del Centenari, així com per haver rebut la primera Medalla d’Or del consistori: “Volem fer poble i que els nostres nens vinguin a jugar a futbol, gaudeixin fent esport i si podem pujar de categoria millor. El que no farem mai serà fitxar per assolir èxits esportius. Al CF Alella tothom és benvingut”.
Durant els pròxims mesos, a l’Espai d’Arts Escèniques Casal d’Alella, es podrà seguir visitant l’Exposició del Centenari del club, una finestra oberta a la història de l’entitat.