Connect with us

Entitats

JOAN SOTERAS, president de la FCF: “Durant el meu mandat ens bolcarem amb el futbol amateur”

El passat 27 de setembre es va convertir en el cinquanta-cinquè president de la Federació Catalana de Futbol, després de prendre el relleu d’Andreu Subies. Esportiu Maresme ha estat amb aquest empresari tèxtil de 70 anys que va ser president del CE Sabadell i que desprèn una gran energia vital.

Per què ha volgut ser president de la FCF?

Tot i que és un càrrec que comporta molta feina i responsabilitat, també era un desafiament que em feia molta il·lusió, tenint en compte que havia estat president d’un club de futbol, el Sabadell i, durant set anys, vicepresident de la FCF sota el mandat de Andreu Subies.

Podia haver estat president sense necessitat de convocar eleccions…

Si hagués hagut de presentar una candidatura pròpia, possiblement no ho hagués fet, però com Subies va deixar la FCF per anar-se’n a Madrid, a la RFEF amb José Luis Rubiales, les circumstàncies van ser unes altres. Per estatuts, com diu vostè, em tocava ser president i podia haver esgotat el mandat de dos anys més, però vaig decidir que era més ètic sotmetre’m a l’aprovació de tot el futbol català i que ells decidissin si em volien o no com a president. Per això vaig convocar eleccions.

Que finalment no es van produir…

Vaig ser l’únic precandidat que va presentar els avals necessaris. Més de nou-cents.

Vostè ja té 70 anys… D’on neix aquesta energia i la motivació per seguir liderant el projecte de la FCF?

Encara sóc jove! Estic en actiu també a la meva empresa i la meva manera de ser és aquesta: necessito fer coses. La FCF em dóna aquesta activitat i la faig amb gran il·lusió. No em pesa gens…

Vostè va estar al costat de Subies durant els set anys de la seva presidència. Què han aportat al futbol català durant aquest període?

Quan vam entrar en aquesta casa, la Federació estava en fallida tècnica econòmicament parlant. Vàrem prioritzar el seu sanejament i a partir d’aquí, la posada en marxa de molts projectes que eren molt necessaris i que segueixen vigents.

“El Maresme és un dels grans pilars del futbol català… i una de les comarques on menys incidents es produeixen”

Per exemple?

Els àrbitres van deixar de cobrar en efectiu en els camps de futbol. Es van centralitzar aquests pagaments. Es va crear el Portal del Federat, una eina de gran utilitat que ens està permetent poder oferir millors serveis als nostres federats. S’ha ajudat econòmicament a molts clubs, cosa que mai abans s’havia fet. I no podem oblidar-nos de les campanyes de conscienciació que s’han dut a terme.

I de gran èxit, per cert.

Així és. Parlem de ‘Joc Net’, ‘Zero insults a la grada’, campanyes antiviolència, i sobretot, el projecte ‘Orgullosa’, un dels més ambiciosos que s’han dut a terme a la FCF per potenciar el futbol femení. És un pla de tres anys, estem en el segon i s’acabarà la temporada que ve.

Satisfets?

Moltíssim. S’han incrementat les llicències de jugadores i, sobretot, se senten amb més suport i reconegudes.

Tenen a curt termini altres campanyes previstes?

Sí, la FCF, la nostra junta directiva, posarà en marxa molt aviat, a la temporada 2019-2020, un pla d’acció molt ambiciós per ajudar el futbol amateur, així com el futbol sala. Creiem que és el segment del futbol que ha estat una mica més desatès.

“Les catorze delegacions territorials són de vital importància. Ens ajuden moltíssim a estar en permanent contacte amb la realitat del nostre futbol”

En què consistirà?

S’ajudarà econòmicament els clubs de segona, tercera i quarta catalana. És la part del futbol on hi ha més llicències i més jugadors i entenem que ho mereixen. Serà també una campanya de tres anys d’actuació, amb una quantitat la primera temporada que s’anirà incrementant en la segona i en la tercera. I seguirem fent molt èmfasi en l’eradicació de la violència fora i dins dels camps de futbol. En aquest sentit hi haurà una novetat…

L’escoltem

Hi haurà uns premis a final de temporada que reconeixeran els equips més esportius de cada grup de cada categoria. Volem seguir fomentant el joc net.

Ja ha visitat la Delegació del Maresme. La seva presidència serà de proximitat?

Totalment. He estat en moltes Territorials, però encara em falten algunes. He estat a la Garrotxa, Ripollès, Lleida, Vilafranca, Garraf, Vallès Occidental i Vallès Oriental, Maresme… Ja ens hem mogut, ja.

Quin paper juguen les delegacions territorials a la Federació?

Són importantíssimes, així com els delegats. En el cas del Maresme, Antonio Jiménez, Laia i Moha. Ells són els primers a estar al costat dels clubs, del territori i els que en coneixen realment les necessitats. dels mateixos. Ens ajuden moltíssim a estar en permanent contacte amb la realitat del nostre futbol. Anteriorment era una cosa que no la teníem tan treballada però ara, amb les 14 delegacions a ple rendiment, sí.

Quina radiografia faria del Maresme? Creu que li caldria tenir un equip punter en categories més altes?

Els ha tingut. I molts. Recordo que com a president del Sabadell que ens vàrem enfrontar al Ricoh Premià, Mataró, Masnou, Vilassar de Mar, bé a Segona B o Tercera Divisió. Com a president del Sabadell vaig conèixer bé el Maresme i com a responsable de la FCF puc dir, sens dubte, que és un dels pilars del futbol català. I també, i ho dic amb satisfacció, que segurament és una de les comarques on menys incidents es produeixen. És un territori molt poc conflictiu.

Andreu Subies era un president amb un sou aprovat en Assemblea. Vostè també en tindrà?

No, ja he dit públicament que el sou no s’hereta. D’aquí a la temporada vinent, ja veurem. En qualsevol cas, és un tema que hauria de presentar-lo a la propera Assemblea si,         arribat el moment, crec que hauria de percebre un sou per la meva feina com a president.

Vostè viu a Sabadell. Quants dies baixa a la FCF?

Tres dies a la setmana, segur: dilluns, dimarts i dimecres a full-time. Dijous i divendres, no, tret que sorgeixi una qüestió imperativa. I els caps de setmana sempre estic en un camp de futbol visitant clubs.

“Ajudarem econòmicament els clubs de  Segona, Tercera i Quarta Catalana. És la part del futbol on tenim més clubs i més jugadors i entenem que s’ho mereixen” 

Cada president té la seva personalitat. Quin és el segell de Joan Soteras?

Quan vaig accedir a la presidència ja vaig dir que seríem continuistes i que acabaríem tots els projectes que es van iniciar sota el mandat de Subies, que ho va fer francament bé durant els set anys que va estar amb nosaltres. Ara tenim quatre anys per davant per consolidar el que va començar Andreu i per desenvolupar els nostres propis plans, com la campanya d’ajuda al futbol amateur. És evident que Subies tenia el seu caràcter, la seva personalitat i jo tinc la meva. I això, dins de la seu de la FCF, es nota.

Una curiositat. Vostè va jugar a futbol?

Sí, fins 2a Regional amb l’Atlètic Sabadell, club que ja no existeix. Era molt ‘gandul’ (riu), perquè no m’agradava gens entrenar, només jugar els partits. Jugava de porter i més tard em vaig passar al futbol sala, esport en el qual vaig estar en actiu fins als 40 anys. I ho vaig deixar perquè vaig passar a ser vicepresident del CE Sabadell, que estava a Primera Divisió.

Vostè va començar al Sabadell en la seva segona etapa gloriosa…

Exacte, la primera va ser en els anys setanta i després va tornar a Primera Divisió en els vuitanta, on va estar dues temporades. D’aquests dos anys, en el segon, vaig entrar com a vicepresident sota la presidència d’Alfredo Besonias. Vaig estar amb ell tres anys a Segona Divisió i vam acabar el mandat. En total, des del 86 al 90.

I va tornar per ser president…

Sí, el 1993 quan el Sabadell estava a Tercera Divisió. Vam pujar a Segona B i al cap de tres anys vaig tornar a abandonar la presidència.

Vaja, que el Sabadell forma part de la seva vida.

Sens dubte. Vaig tornar a la presidència el 2006, quan va tornar a baixar a Tercera Divisió. El vam tornar a pujar a Segona B i en aquests quatre anys vam disputar dos ‘play off’ d’ascens a Segona A, on vàrem mantenir la categoria. Van venir uns senyors, ens van fer una oferta pel club, el van comprar i jo ja ho vaig deixar definitivament.

No hem parlat del futbol sala…

Ha tingut un creixement espectacular sota el paraigua de la FCF. Els responsables de la Federació estan realitzant un gran treball. El seu responsable, José Miguel Calle, té un gran equip i això es nota en l’èxit de la competició i del foment del futbol sala de base.

Vostè ha estat, i és, tintorer…

Sí, encara tinc l’empresa, de colors i teixits. Tints i acabats de teixit en peces… Un miracle que funcioni perquè després de la globalització, el 95% de les empreses tèxtils van desaparèixer. Som dels pocs supervivents.

Com hem dit, vitalista com pocs…

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Entitats