Connect with us

Arts marcials

KHYZER ‘THE DESTROYER’ HAYAT, LA SAVIESA DEL GUERRER

FOTOS DE GLORIA MARFIL

És campió d’Espanya de Muay Thai, una de les disciplines esportives que més adeptes està tenint en els últims anys dins les Arts Marcials.  Darrere d’un lluitador feroç i competitiu s’amaga un jove ple de valors, humil i molt estimat a Malgrat de Mar, on va arribar del Pakistan amb només set anys. Un gran exemple d’integració. En Khyzer ja és un català més.

Com vas conèixer el Muay Thai? Què va ser el que et va enganxar?

El vaig conèixer amb 10 anys a través d’un company de classe, que entrenava a un gimnàs. Ho vaig provar un dia i automàticament vaig voler seguir practicant-ho. El que més em va enganxar en aquell moment va ser l’ambient del gimnàs. Es respirava un ambient molt noble i molt familiar, que va fer que em sentís molt a gust.

A grans trets, com descriuries el Muay Thai?

És un art marcial d’origen tailandès. Va sorgir com a eina per al combat cos a cos a les guerres, i més endavant es va adaptar com a esport. També se li diu l’art dels vuit cops, ja que colpegem amb les dues cames, les dues mans, els dos colzes i els dos genolls.

Entens que pugui semblar un esport agressiu o violent per a la gent que no està acostumada?

Sí, però al cap i a la fi no ho és tant. Absolutament sempre entrenem protegits excepte el dia del combat, i respectem molt les normes. També depèn molt de l’estil de cada lluitador.

Potser el teu sobrenom, The Destroyer, ens pot dir quelcom sobre el teu estil de lluita…

Sí, aquest sobrenom me’l va posar el meu entrenador, Àlex Baena, perquè tinc un estil agressiu a l’hora de lluitar, i he guanyat molts combats per KO. Acostumo a castigar les cames dels meus rivals amb puntades baixes, i molts cops s’han de retirar perquè ja no poden mantenir-se drets amb garanties.

KHYZER HAYAT

“El Muay Thai és humilitat i, per sobre de tot, respecte cap a un mateix, cap als rivals i cap als entrenadors i companys d’entrenament”

Quins valors ensenya el Muay Thai?

Humilitat, i per sobre de tot respecte. Respecte cap a un mateix, cap als rivals i cap als entrenadors i companys d’entrenament. També aprens a valorar tota la feina dels altres, perquè encara que a l’hora de combatre estic jo sol, al darrere hi ha un equip i molts mesos de treball. Així doncs, considero que el Muay Thai no és un esport individual.

Entrenes al Top King Malgrat… Què ens podries dir d’aquest centre?

Bé, enformo part des que es va fundar, ara fa uns sis anys. És com una família per a mi, hi ha molta unió i un ambient molt sa. He pogut fer grans amistats en aquest gimnàs, a més de conèixer grans professionals de les Arts Marcials.

Com és teu entrenador, Álex Baena. Què representa per a tu?

Uf… no sabria per on començar. És una persona importantíssima per a mi, i és part fonamental de tot el que he aconseguit com a lluitador. Ha dedicat moltíssimes hores a la meva formació, no només a nivell de lluita, sinó també en alimentació i altres aspectes. És una persona molt humil, gairabé com un pare per a mi.

Quin és el teu millor record en els anys que portes lluitant?

És un combat que va tenir lloc en una gala a Barcelona. Era la cinquena edició i jo hi participava des de la primera, on vaig guanyar per KO. En aquesta edició vaig ser cap de cartell, és a dir, era la lluita més important de la nit. Em vaig enfrontar a Javier Hernández, li diuen El Tigre. I vaig guanyar!

I el pitjor?

Va ser en un torneig a 8 lluitadors. Jo tindria uns 20 anys i em va tocar lluitar contra un dels meus companys d’entrenament, amb qui portava molts anys convivint. Va ser molt dur, perquè ni jo ni ell volíem fer mal a l’altre.

KHYZER HAYAT

“Vaig arribar del Pakistan amb set anys i el Muay Thai em va ajudar molt a la meva integració a Catalunya. Em va enriquir molt”

Vas néixer al Pakistan… amb quina edat vas venir i per què?

Sí, vaig néixer al Pakistan, i vaig venir a Espanya amb 7 anyets. Primer va venir solament el meu pare, en busca de treball. Més endavant vam venir la meva mare i jo.

Què recordes dels teus anys al Pakistan?

Part de la meva infància va transcórrer allà. Recordo que tenia molts amics i anava a l’escola. Aquest mateix gener vaig tornar per visitar a la meva àvia, que estava en un estat delicat de salut. Feia 10 anys des de l’últim cop que hi vaig anar i em va impactar. Vivia en una petita vila amb només tres o quatre carrers. Tothom és molt humil, la majoria de gent treballa de pagès. Em va sobtar l’enorme amabilitat i simpatia de tota la gent del poble. A més, vaig tenir l’oportunitat de veure tota la meva família que viu allà, que són quasi tots excepte els meus pares i germans, i també a amics de la infància. M’ha ajudat a valorar molt les coses i el progrés que he assolit venint a Espanya. Al cap i a la fi, és una vida molt diferent, és una altra història.

Creus que el Muay Thai va ajudar en la teva integració a un nou país?

Sí, em va ajudar molt. Vaig començar a veure coses noves i a conèixer gent de fora de l’escola. Em va enriquir molt.

Quins són els teus hobbies?

M’encanta l’esport en general: el futbol, el pàdel, córrer per la muntanya… Entreno 5 dies a la setmana, 6 quan hi ha alguna competició, i fins i tot així mai deixo de fer esport al marge dels entrenaments. No em puc estar quiet. Un altre passatemps que m’agrada és llegir.

Actualment vius a Malgrat. Què t’agrada del teu poble?

Bé, el fet que sigui un poble petit m’agrada perquè hi ha molta germanor i ens coneixem molt entre els veïns del poble. També és un municipi molt tranquil, tenim tant la costa com la muntanya a prop… En definitiva, és un ambient molt maco i un bon lloc per a viure.


PERFIL

Pakistan, 21/01/1994 · Residència: Malgrat de mar

Pes: 71 kg · Alçada: 1,76 m

 

PALMARÈS

41 combats, 9 derrotes, 1 combat nul, 14 KO

2-3 març 2019, Guadalajara

Campió d’Espanya  · Muay Thai FEKM-IFMA

(Organisme reconegut pel CSD i COI)

Categoria: 71 kg

13 de juliol 2019, Badalona

Campió d’Espanya Professional  Muay Thai WKN

Categoria: 64,4 kg

Amb Álex Baena

Amb Álex Baena


Top King Training Center, un gimnàs únic

Top-King-8

En Khyzer no seria el mateix de no haver tingut la fortuna d’anar a parar al Top King Training Center de Malgrat de Mar, un gimnàs i centre d’entrenament únic al Maresme i considerat un dels millors de Catalunya en aquestes Arts Marcials.

Dirigit per Àlex Baena, des del primer dia es van bolcar amb els més petits per a inculcar-los valors com la cortesia, la companyonia, el treball en equip i l’esforç. Des de fa quatre anys el centre col·labora amb l’àrea de serveis socials de l’Ajuntament de Malgrat de Mar treballant amb nens i joves en risc d’exclusió social i amb famílies desfavorides.

Actualment, el Top King Training Center és la seu de la Selecció Catalana de Muay Thai, al càrrec del seu director, Álex Baena que és, al mateix temps, el seleccionador català.

En el centre s’imparteixen classes de Muay Thai, Muay Thai educatiu (nens), taekwondo infantil, boxa olímpica, Brazilian Jiu Jitsu i combat Jiu Jitsu. En l’actualitat compta amb 150 socis, des dels 3 fins als 60 anys.

 TOP KING TRINING CENTER

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Arts marcials