Connect with us

Bodybuilding&Fitness

L’esport que està causant furor

En els últims temps s’està posant de moda una nova disciplina esportiva, importada dels Estats Units, que està causant furor a tot arreu: el CrossFit. Al món hi ha més de dos milions de practicants repartits en els prop de 13.000 boxes, espais oficialment homologats per impartir aquestes classes tan específiques. A Espanya hi ha registrats 383 boxes o centres de CrossFit i d’ells, quatre es troben en el Maresme.

El ‘Iconic CrossFit 3 Viles’ de Sant Vicenç de Montalt s’ha convertit ràpidament en la gran referència del CrossFit a la nostra comarca, tant per la qualitat de les seves instal·lacions com per l’alt nivell dels seus monitors i classes. 500m2 repartits en el BOX i una sala de Fitness on a més es realitzen un altre tipus d’activitats dirigides, com preparació d’atletes, entrenaments individuals i col·lectius amb una de les millors marques de material de CrossFit, la marca italiana Hatlex

Xavier Santos, creador i impulsor de ‘Iconic’, afirma que “vaig decidir invertir en aquest Box perquè és una activitat que realment ajuda a canviar la vida de les persones, no solament pel benestar físic que aporta, sobretot pel psicològic. Sentir-te millor amb tu mateix reforça la teva autoestima en tots els ordres de la vida”.

Alex Ramírez, Head Coach de ‘Iconic 3 Viles’, parla de la bonança del CrossFit: “El que fa tan característic al CrossFit és que engloba diferents disciplines esportives, gimnàstica, halterofília i resistència cardiovascular. Per això és un esport tan complet, en una hora de classe es treballa tot el cos i d’aquesta manera s’aconsegueix desenvolupar tota la musculatura corporal d’una manera natural i equilibrada”.

Afegeix que “un punt fort és la seva capacitat d’adaptació. És de fàcil accés per aquelles persones que busquin millorar la seva condició física, sense tenir en compte l’edat, limitacions físiques o psíquiques o sexe. El CrossFit és per a tots”.

Alex Ramírez convida a tothom a provar una classe: “Cada dia variem l’estructura del WOD (Workout of the day) en funció dels objectius marcats a la planificació mensual. Aquesta variació permet una constant evolució de la forma física dels nostres atletes. I fa que cap dia l’entrenament sigui igual…”

Què és el CrossFit?

És un sistema d’entrenament de força basat en exercicis funcionals constantment variats i realitzats amb una alta intensitat

El CrossFit es defineix com un sistema d’entrenament de força i condicionament basat en exercicis funcionals constantment variats realitzats en alta intensitat. Això significa que es valen d’una gran quantitat d’exercicis i disciplines esportives (gimnàstica, halterofília, carrera…), d’entre les quals seleccionen tècniques o moviments aplicables a la vida diària i els combinen de moltes formes diferents en entrenaments intensos, resultant no solament una experiència exigent durant la qual el caràcter lúdic i la companyonia cobren un paper primordial, sinó també un programa insuperable per desenvolupar les deu capacitats físiques generals.

El creador d’aquesta tècnica va ser Greg Glassman i va començar a usar-la l’any 1995 per entrenar a un grup de policies de Califòrnia (Estats Units). De seguida es va estendre a la marina, els bombers i els militars, així com a cossos de policia, experts en arts marcials i d’esportistes d’elit a tot el món com a programa de condicionament i entrenament de força estàndard.

No obstant això, avui dia, el CrossFit s’ha popularitzat en tots els sectors de la població. El fet de ser un programa dissenyat per ser fàcilment adaptable ho converteix en el sistema d’entrenament perfecte per a qualsevol persona amb motivació, independentment de la seva edat, sexe, capacitats o experiència prèvia.

Va néixer als EUA per entrenar policies, bombers, militars i experts en arts marcials

Una de les grans meravelles del CrossFit és que durant la seva pràctica, un mateix entrenament pot ser realitzat simultàniament per una persona amb mobilitat reduïda i per un bomber en un estat de forma òptima. La clau es troba a treballar en nivells d’intensitat relativa i adaptada a cada individu, podent adequar càrregues, temps, distàncies… per mantenir els estímuls sense modificar el programa.

És tan eficaç que molts grups d’esportistes d’elit (com, per exemple, els jugadors de rugbi i futbol americà) usen el CrossFit per entrenar. En aquest cas, combinen la bona alimentació i el descans adequat, com s’hauria de fer en realitzar qualsevol esport.


Els Reebok CrossFit Games

És la competició més gran del món en l’àmbit de participació simultània i consta de tres fases: L’Open Sèries, que es desenvolupa a tot el món i on participen 400.000 atletes durant 5 setmanes des de finals de febrer. Els millors avancen a la següent fase.

La Fase Regional consta de 8 trams amb 40 participants en cada un d’ells per determinar els 5 millors homes, dones i equips, que són els que es classifiquen pels Games i que es disputen en la segona quinzena de maig.

Els anomenats ‘Games’, que se celebren als Estats, congreguen els millors 40 homes, dones i equips i a 20 en cada categoria de ‘teens’ i ‘masters’. En total, 640 participants. Els guanyadors en la categoria absoluta reben el títol de ‘Fittest in Earth’ i un premi de 275.000 dòlars.


A qui va dirigit el CrossFit?

A persones que tenen la capacitat de sacrifici per posar-se en un estat de forma òptim, independentment de la seva edat, sexe, estat de forma física, però amb una clara motivació d’esforç i superació.

Quins beneficis aporta el CrossFit?

Resistència cardiovascularLa capacitat dels sistemes corporals de captar, processar i alliberar oxigen.

Resistència (histamina): La capacitat dels sistemes corporals de processar, alliberar, emmagatzemar i utilitzar l’energia.

Força: La capacitat d’una unitat muscular, o la combinació d’unitats musculars per moure una càrrega.

Flexibilitat: La capacitat de maximitzar l’arc de moviment en una determinada articulació.

Potència: La capacitat d’emprar una unitat muscular o la combinació d’unitats musculars, per aplicar força màxima en temps mínim.

Velocitat: La capacitat de minimitzar el cicle de temps d’un moviment repetit.

Coordinació: La capacitat de combinar diversos patrons de moviments distintius en un moviment distintiu.

Agilitat: La capacitat de minimitzar el temps de transició d’un patró de moviment a un altre.

Equilibri: La capacitat de controlar la col·locació del centre de gravetat del cos en relació a la seva base de suport.

Precisió.


 

 

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Bodybuilding&Fitness