Connect with us

Entitats

Passió culé al Maresme

L’univers penyístic del FC Barcelona no para de créixer al món sencer. El passat mes de gener hi havia registrades 1.220 penyes, de les quals 438 estaven a Catalunya, 677 en la resta de l’estat espanyol i 105 a l’estranger.

Un moviment imparable que també té un gran protagonisme al Maresme, a la nostra comarca, amb 22 penyes oficialment constituïdes i actives. Totes elles conformen la Federació de Penyes del Maresme, una de les trenta zones en les quals el FC Barcelona les té dividides. El seu president és Manel Flores, a la vegada màxim representant de la PB Pineda de Mar. Està composta per deu membres.

Les més antigues de la comarca són la Penya Solera de Calella i la Penya Barcelonista de Premià de Mar, ambdues inaugurades al 1958. Així doncs, aquest any compliran el seu 60 aniversari. Existeixen molt poques penyes en tota Catalunya i en l’estat espanyol amb tanta història i pes específic en el moviment penyista.

No serà, per cert, l’única que viurà una efemèride tan especial durant 2018. La Penya Barcelonista d’Arenys de Munt, fundada al 1968, arriba als cinquanta anys de vida i ho celebrarà el mes de juny amb la presència del president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, i tenint la responsabilitat d’organitzar la tradicional Trobada de Penyes del Maresme, que serà la número vint-i-cinc. L’any passat aquest honor va recaure en la Penya Barcelonista de Canet de Mar amb ocasió de les seves noces de plata. Precisament la seva presidenta, Pietat Vila, és al mateix temps la secretària de la Federació del Maresme.

La Pietat destaca que “existeix un gran moviment penyista en el Maresme, on els presidents de totes les penyes ens reunim cada trimestre al llarg de la temporada per unificar la nostra relació amb el FC Barcelona”. En la seva opinió, “aquesta relació es pot millorar” i cita alguns exemples, com conèixer els socis que té el club blaugrana a la zona per poder convidar-los a que s’associïn a la penya o bé augmentar el nombre d’entrades per a les finals: “Ens assignen una quantitat per a totes les Penyes del Maresme que es distribuiexen segons el nombre de socis i participació en les activitats. Com a molt poden ser 4 o 5 per penya… que hem de pagar, clar”.

Manel Flores, per la seva banda, afirma que “en els últims anys la vinculació del club amb les penyes ha millorat moltíssim, especialment des de la creació de la Confederació Mundial, que ens dóna més autonomia”. El dia 16 d’aquest mes se celebra a Dosrius la reunió trimestral de la Federació, que és itinerant i s’atorga per ordre alfabètic: “Una de les coses que hem d’agrair-li al Barça és que els presidents de les Federacions tenim dret a participar en l’Assemblea de Socis Compromissaris. I també, la creació del Carnet del Penyista, que té molts avantatges”.

De les 438 penyes que té el FC Barcelona a Catalunya, 22 estan registrades a la  nostra comarca

Per ser membre d’una penya del Barça no és obligatori ser soci del FC Barcelona, però sí estar en possessió del Carnet del Penyista. Gràcies a aquesta regulació es pot saber que en el Maresme hi ha, aproximadament, 3.850 penyistes: “El nostre gran objectiu –diu Manel Flores- és que tots els socis del Barça que hi ha en el Maresme es vinculin a la penya del seu municipi, o a la més propera si no hi hagués al seu poble. Això ens donaria una força enorme”. Perquè això sigui una realitat estan treballant al programa ‘Soci Fem Penya’, que es troba en plena fase d’expansió.

Un dels actes penyistics més consolidats al llarg dels anys és el Torneig de Futbol Sala prebenjamí, benjamí i aleví que organitza la Penya Barcelona Sant Jaume de Premià de Dalt, per on cada mes de juny i juliol passen milers de persones per gaudir d’una competició que ja ha aconseguit un gran prestigi.

La més ‘jove’ del territori és la penya d’Alella, creada fa solament quatre anys, seguida de la de Malgrat de Mar (que va adoptar el nom de l’Avi Xaxu en record del compositor i músic de l’Escala, Josep Vicens i Juli, que va viure durant diversos anys de la seva vida a la localitat barcelonina) i la de Palafolls (que ret homenatge a Josep Suñol). Les de Calella i Premià de Mar són les úniques creades en els anys cinquanta, sent inaugurades en els seixanta les d’Arenys de Munt i Mataró.

El FC Barcelona, per descomptat, té en el Maresme nombrosos socis … i tots molt fidels.


Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Entitats