Connect with us

Esgrima

Pau Gili López, el millor tirador català cadet

Pau Gili López és un gran exemple de fins a on pot arribar un jove estudiant amb inquietuds, ganes d’aprendre, disciplina i responsabilitat. Prop de complir 16 anys (els farà el 15 de gener), la seva història va començar a 4t de Primària, en el col·legi Marià Manent de Premià de Dalt, on resideix.

“Amb ocasió dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, una de les activitats escolars era posar a les classes el nom d’un esport olímpic i després fer un treball de recerca sobre la disciplina triada”, explica el Pau. “La nostra era la classe de l’esgrima i juntament amb la meva companya Maria López comencem a documentar-nos sobre l’esgrima”, continua detallant.

Va ser així com van descobrir la Sala d’Armes de Cabrils (SAC) dirigit per Albert Tena i Maria Pou, l’únic lloc de tot el Maresme on es feia esgrima. “A mitjans del curs escolar, amb nou anys, vaig acudir a una de les seves classes per provar, a veure com era, concretament l’espasa. Em va agradar tant que pocs mesos després vaig decidir dedicar-me a l’esgrima. M’ho passava molt bé, gaudia moltíssim”.

La seva mare, Míriam López, afirma que l’esgrima encaixa perfectament amb la personalitat del Pau: “Sempre va ser un nen molt cerebral, calculador, amant de la música i l’estratègia i des del primer dia es va prendre l’esgrima molt seriosament, amb molta passió”.

El club va emigrar de Cabrils fins a Alella i fa tres anys des d’Alella a Mataró, on per fi han pogut trobar una sala fixa on entrenar amb tot el necessari. El Pau va debutar en una competició oficial quan només feia uns mesos que practicava: “Aquella experiència va fer que em reafirmés en el meu desig de fer esgrima, encara que era una època on perdia vuit de cada deu combats”.

El de Premià de Dalt es va iniciar amb nou anys en la modalitat d’espasa i ha estat primer del rànquing català en totes les categories

El Pau s’entrena cada tarda entre quatre i cinc hores. Quan surt de l’Institut Valerià Pujol de Premià de Dalt es desplaça a Mataró, al Club Esgrima Maresme (CEM), situat en el número 32 del carrer Iluro: “Per poder progressar adequadament és molt important tenir entrenaments de qualitat”. La seva progressió ha estat meteòrica, ja que porta dotze ors en competicions catalanes, més de quaranta medalles i el que és més rellevant: primer del rànquing català per quart any consecutiu i campió de Catalunya.

Ara és el cinquè millor d’Espanya i d’Europa individual i subcampió d’Espanya per equips. En l’actualitat és membre de la selecció espanyola cadet, amb la qual ja ha anat a tres competicions europees. Sens dubte, un dels seus grans triomfs va ser aconseguir l’or en el prestigiós torneig francès Challenge Porthos: “Ara el meu gran objectiu és quedar entre els tres primers del rànquing espanyol i obtenir una plaça per participar en el Campionat d’Europa de Tallin (Estònia) i del món a Plovdiv (Bulgària)”, conclou Pau, que ha tornat recentment de Belgrad de participar en el Circuit Cadet Europeu.

Va començar a fer espasa amb nou anys a la Sala d’Armes de Cabrils, ara convertit en el Club Esgrima Maresme

Per fer realitat aquest somni i poder viatjar per competir, Pau ha de pagar-se de la seva butxaca pràcticament totes les despeses, ja que a Catalunya, a diferència d’altres comunitats, no té ajudes econòmiques de les autoritats esportives. Una situació que hauria de revertir-se si volem tenir esportistes d’elit.

Què és l’espasa?

L’espasa esportiva és una de les tres armes utilitzades en esgrima juntament amb el floret i el sabre. Es tracta d’una arma d’estocada on el tocat només és vàlid si s’efectua amb la punta de l’arma, on està situat un sensor electrònic que el detecta. La zona vàlida per a atac amb espasa és el cos sencer. Els duels d’espasa són els més fidels a l’esgrima clàssica i, per tant, els més realistes.

More in Esgrima