Connect with us

Esgrima

Rogelio Caballero, el crac del sabre

El de Tiana, campió de Catalunya, ha estat el millor tirador espanyol al Mundial júnior d’Egipte

És el segon esport més ràpid del món, només superat pel tir. Parlem de l’esgrima. Això afirma Rogelio Caballero, el millor tirador júnior de sabre de Catalunya que acaba de tornar del Mundial del Caire, on va acabar en setzena posició, sent el més destacat de la delegació espanyola.

El de Tiana, on viu amb els seus pares, Rogelio i Griselda, defineix l’esgrima com “la suma perfecta d’elegància i intensitat”. Aquest estudiant de Batxillerat (ha triat fer-ho en quatre anys per poder compaginar-ho amb la seva carrera d’esportista d’elit) està enamorat de l’esgrima des de nen: “Aquest esport és com una partida d’escacs. Exigeix una concentració mental brutal, amb l’afegit que has de ser capaç de prendre decisions (atacar) en una mil·lèsima de segon, d’aquí ve que sigui tan important la intuïció, la rapidesa i la intel·ligència… sense oblidar-nos de la preparació física, que és igualment essencial”

“L’esgrima és com una partida d’escacs; requereix concentració mental, intuïció i intel·ligència”

El sabre és considerat l’arma més espectacular de l’esgrima, on també es practica floret i espasa: “Vaig començar en aquest esport als set anys perquè a casa sempre estava jugant amb espases i pals. Els meus pares em van apuntar al club Esgrima Hongaresa de Badalona i des dels set fins als dotze anys la practicava gairebé com una activitat extraescolar”. El seu concepte de l’esgrima va canviar quan en la seva primera competició, el campionat de Catalunya, va quedar tercer: “Em va fascinar l’ambient de la competició, la intensitat, la pressió, així que vaig decidir prendre-m’ho tant seriosament com vaig poder”.

I van arribar les recompenses. Als 16 anys, just quan va acabar 4t de l’ESO, va entrar becat en el CAR de Sant Cugat i al cap de poc, ja com a campió de Catalunya, el va venir a buscar la Federació Espanyola d’Esgrima per formar part de l’equip de competició nacional que entrena en el CAR de Madrid, on viu des de 2019. Rogelio va poder participar en el calendari de la Copa del Món de sabre gràcies a l’esforç econòmic dels seus pares i va obtenir medalla en dues competicions, a l’Iran i EUA: “He competit a l’Iran, Rússia, Anglaterra, els Estats Units, Hongria, Itàlia… És una de les parts més boniques de l’esport, poder viatjar, però el més gratificant és comprovar que tants esforços tenen la seva recompensa”.

Sí, Rogelio, gràcies al seu rànquing, va poder participar en el Mundial Júnior del Caire: “Quedar en el Top 16 i ser el primer representant espanyol va ser molt especial per mi perquè vaig haver de superar molts obstacles per poder estar a Egipte”. Ser un esportista d’elit l’obliga a estar un mínim de sis hores al dia a la pista, a més de les que ha de passar fent preparació física: “Mai m’obsessiono amb els resultats, amb guanyar o perdre. Per mi el més important és ser cada dia millor esportista, evolucionar, anar a poc a poc”, afirma aquest tianenc d’1,90 d’altura que acaba de complir els 20 anys i ja és el sisè millor tirador del rànquing espanyol absolut de sabre.

“El meu somni és poder arribar a disputar un Mundial i, òbviament, uns jocs olímpics”, diu. Mentre es prepara per a això no vol oblidar-se d’agrair tot el treball que han fet amb ell els seus mestres que, en esgrima, són molt més que un simple entrenador: “A Badalona vaig tenir a Ernest Barceló i Imbre Dobos; en el CAR de Sant Cugat a Joan Ramon i en el Club Esgrima Barajas, el club on entreno quan estic a Madrid, a més del CAR, a Fernando Medina, que va ser olímpic i el considero com un segon pare per tot el que m’ha ajudat i ensenyat”.
Tiana, el Maresme, pot presumir de tenir un altre gran talent.

PALMARÈS


✦ Campió de Catalunya individual i equips cadet, júnior i absolut
2020
Núm. 1 rànquing júnior i absolut Catalunya
✦ Núm. 4 rànquing júnior Espanya

INTERNACIONAL
Medalla de bronze equips 2019 Copa del Món Phoenix (EUA)
Medalla de plata 2020 equips Copa del Món Teheran (Iran)
✦ 3a Posició Espanya rànquing internacional
✦ 27a Posició en la Copa del Món individual Teheran (Iran)
2021
✦ Millor espanyol classificat en individual en el Mundial júnior El Caire (Egipte)
✦ 16 millor esgrimista del món en Mundial El Caire
Millor espanyol classificat mundialment en els últims dos anys

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Esgrima