Connect with us

Bàsquet

Ricky Rubio, el retorn del fill pròdig

El Ricky Rubio, una de les grans llegendes del bàsquet i de l’esport català i espanyol, ha tornat a casa després de jugar 12 temporades en l’exigent i mediàtica NBA. Va arribar als Estats Units amb 21 anys (va debutar el 26 de desembre de 2011 amb la samarreta dels Minnesota Timberwolves) i va decidir renunciar a l’NBA el passat 4 de gener.

Poc temps després, el 26 de febrer d’aquest mateix any, l’astre del Masnou va ser presentat com a nou jugador del FC Barcelona, vestint la samarreta blaugrana 4.664 dies després d’haver-ho fet per última vegada.

Ha estat un llarg camí, replet de grans èxits esportius, també greus lesions de genoll, i d’una realitat personal que el mateix Ricky Rubio es va encarregar de revelar el 5 d’agost de 2023 a les seves xarxes socials: “He decidit parar la meva activitat professional per cuidar la meva salut mental. Vull agrair tot el suport que he rebut de la FEB per entendre la meva decisió. Avui #LaFamilia té més sentit que mai. Gràcies. Demanaria que es respectés la meva privacitat per poder afrontar aquests moments i poder donar més informació quan sigui el moment”, resava en el comunicat realitzat quan es trobava concentrat amb la selecció espanyola de bàsquet per preparar el Mundial de 2023, que estava per celebrar-se al Japó, Indonèsia i Filipines.

El mite del Masnou ha tornat a casa, al Maresme, al Barça, després d’abandonar l’NBA, on va estar 12 temporades consecutives a quatre clubs diferents

Un dia abans d’aquest comunicat, Ricky anunciava que deixava per sempre l’NBA: Vull publicar avui aquest missatge per vosaltres perquè la meva carrera a l’NBA ha arribat al seu final. Tot va començar el juny de 2009, la nit del draft a Nova York. Un somni. Després d’haver jugat 12 temporades a la lliga, amb els seus alts i baixos, tinc moltíssims records i grans relacions. Minnesota, Utah, Phoenix i Cleveland, wow! Gràcies!.

Ricky tenia contracte amb els Cavs fins al 2025, després d’haver renovat amb la franquícia d’Ohio l’estiu de 2022 a raó de 18,4 milions de dòlars per tres anys. Honest, transparent i sincer amb si mateix, va tenir la valentia d’explicar al món pel que estava passant: “El 30 de juliol [de 2023] va ser una de les nits més dures de la meva vida. La meva ment se’n va anar a un lloc fosc. Jo tenia la sensació que estava anant en aquesta direcció, però mai havia pensat que tingués el control de la situació. L’endemà, vaig decidir parar la meva carrera professional”.

En una entrevista concedida poc temps després a la revista ‘The Athletic’, Ricky va aprofundir en la seva problemàtica personal, despullant-se davant el món perquè tots poguéssim visualitzar una realitat que existeix en el món de l’esport professional i d’elit: “Se’m posa la pell de gallina en pensar en aquests dies en què tot estava fosc. Tenia alguna cosa ennuvolant la meva ment que no podia superar. Ara em va molt millor amb l’ajuda que necessitava i m’estic construint de dins cap a fora en lloc de fora cap a dins”, va explicar.

“La meva ment se’n va anar a un lloc fosc. Tenia la sensació que estava anant en aquesta direcció, però mai havia pensat que tingués el control de la situació. L’endemà, vaig decidir parar la meva carrera professional”

“A vegades era jo qui em mentia a mi mateix. Amb el temps, si et crides a tu mateix, pots recuperar-te de manera incorrecta, com em va passar a mi. Així que has de ser fidel a tu mateix. Soc una persona supersentimental, però a vegades vaig haver d’ocultar els meus sentiments per no sentir-los i que això m’impedís rendir al màxim nivell”.

Després d’una setmana de reflexió, d’ajuda, d’estar abrigallat pels seus familiars i amics més pròxims, gaudint del golf i de la seva nova vida al Masnou i al Maresme, va arribar una gran notícia: Ricky Rubio li havia demanat al FC Barcelona poder començar a entrenar amb la plantilla de Grimau. Ho va anunciar el mateix jugador en un comunicat de premsa el 29 de gener: “Molt bones a tots. Volia comunicar-vos des d’aquestes línies que ha arribat el moment d’entrar en la fase final de la meva recuperació. Fa unes setmanes que li dono voltes i, després d’altres tantes treballant ment i cos, em veig amb ganes i forces de veure com reacciono amb una pilota a les meves mans. El meu següent pas ha estat demanar al FC Barcelona si podria, sense cap compromís i sense interrompre els seus plans de temporada, entrenar amb ells. Vull agrair per endavant la seva ajuda i comprensió amb la meva situació. Finalment, volia donar les gràcies a totes les persones que m’han mostrat el seu respecte i suport al llarg d’aquest procés, així com agrair també el respecte a la meva privacitat en aquest camí”.

Després d’estar pràcticament un mes entrenant i experimentant sensacions, Ricky Rubio i el FC Barcelona van decidir fer un pas més i oficialitzar la incorporació definitiva del base del Masnou per reforçar la plantilla de Grimau de cara a l’Eurolliga de bàsquet i a la Lliga ACB. Va ser el passat 26 de febrer quan l’Auditori 1899 del FC Barcelona es va vestir de gala per donar la benvinguda a un jugador que, en la seva primera etapa com a blaugrana, en dues temporades, va conquistar vuit títols: dues Lligues Catalanes, dues Supercopes, dues Copes del Rei, una Lliga ACB (10/11) i una Eurolliga (09/10). En total, en el Barça va disputar 140 partits oficials (84 d’ACB, 42 d’Eurolliga, 6 de Copa del Rei, 4 de Supercopa i 4 de Lliga Catalana).

Va decidir deixar els Estats Units i la selecció espanyola de bàsquet per centrarse a recuperar la seva salut mental

Fidel a la seva sinceritat, Ricky va parlar amb el cor a la mà en aquesta presentació: “Trenco el silenci que tenia d’una manera especial. Vull agrair la privacitat que vaig demanar. Va ser un moment complicat. M’he salvat jo. Soc aquí, i ara em tracto millor i no soc tan autoexigent. El jugador es va menjar a la persona. Hi ha molts grisos en la vida i estic aprenent a dibuixar en gris”. Va agregar que “em vaig sentir la persona més pobra del món, no entenia per què no podia superar un problema més. Però molt valent, vaig pensar en mi i en la meva prioritat. M’havia de donar un temps i va ser la decisió correcta”.

Per finalitzar la seva presentació acompanyat del president del FC Barcelona, Ricky Rubio li va donar les gràcies a l’entitat blaugrana: “El que li vaig demanar al Barça no era fàcil. Entrar en un equip professional a mitjan temporada, amb unes condicions especials…, però per això som aquí. El vestuari m’ha acceptat d’una forma increïble. M’he sentit estimat i respectat”.

La singladura de Ricky Rubio amb el Barça a Europa va acabar en el cinquè partit abans d’accedir a la Final Four, competició que el maresmenc va conquistar el 2010 amb la samarreta blaugrana. També al play-off de les semifinals de l’ACB. El partit més important ja l’ha guanyat: ha recuperat el somriure i torna a ser feliç fent el que més li agrada: jugar al bàsquet.

Palmarès Ricky Rubio

EQUIPS

 • DKV JOVENTUT (2005-2009)
 • REGAL FC BARCELONA (2009-2011)
 • MINNESOTA TIMBERWOLVES (2011-2017)
 • UTAH JAZZ (2017-2019)
 • PHOENIX SUNS (2019-2020)
 • MINNESOTA TIMBERWOLVES (2020-2021)
 • CLEVELAND CAVALIERS (2021-2023)
 • FC BARCELONA (2024-PRESENT)

TÍTOLS

 • Millor Jugador Jove Europeu (2007, 2008, 2009).
 • ULEB Eurocup (2008).
 • Fiba Eurochallenge (2006).
 • Eurolliga (2010).
 • Lliga ACB (2011).
 • Copa del Rei (2008, 2010, 2011).
 • Supercopa D’espanya 2009, 2010).
 • Millor Jugador Jove Eurolliga (2010).
 • Millor Quintet de Rookies de l’NBA (2012).
 • Millor Quintet dels Jocs Olímpics De Tòquio 2020.
 • Màxim Anotador dels Jocs Olímpics De Tòquio 2020.
 • MVP del Mundial de Bàsquet (2019).
 • Millor Quintet del Mundial de Bàsquet 2019.
 • MVP Eurobasket SUB-16 (2006)

SELECCIÓ ESPANYOLA

JOCS OLÍMPICS

 • 2008 Pequín Plata
 • 2016 Rio de Janeiro Bronze

MUNDIAL

 • La Xina Or

EUROBASQUET

 • 2009 Polònia Or
 • 2011 Lituània Or
 • 2013 Eslovènia Bronze
 • 2017 Turquia Bronze

Text de Toni Frieros

Fotografies de FC Barcelona / Germán Parga

More in Bàsquet