Connect with us

Ciclisme de muntanya

Telma Torregrosa. La reina del descens

TELMA TORREGROSA ÉS UNA VIRTUOSA DE LA MOUNTAIN BIKE. EN CONCRET, DE LA MODALITAT DE DESCENS. LA JOVE CICLISTA DE PREMIÀ DE DALT, BICAMPIONA D’ESPANYA I TRICAMPIONA DE CATALUNYA, LLUITA ACTUALMENT PER FER-SE UN LLOC ENTRE LES MILLORS DEL MÓN… I TAL COM ENS DIU ELLA, NO ÉS GENS FÀCIL

Parla’ns dels teus orígens…

Els meus pares no són d’aquí, la meva mare és aragonesa i el meu pare, valencià. En canvi, jo vaig néixer aquí a Catalunya. Fins als cinc anys vivia a Barcelona, però vam venir a viure a Premià de Dalt perquè els agradava la zona i també una escola del poble, les Escoles Betlem, on he estudiat tota la vida. Des de llavors sempre hem viscut aquí.

Compagines la competició amb estudis o treball?

Sí, actualment estic estudiant fisioteràpia. També faig petits treballs relacionats amb la imatge per a catàlegs del món del ciclisme.

És difícil compaginar-ho?

La veritat és que sí. Al començament ho portava millor perquè encara no competia fora d’Espanya, però ara que competeixo arreu del món se’m fa complicat. Tot i així, aconsegueixo aprovar-ho tot.

Com et vas iniciar en el món del ciclisme?

En obrir La Poma Bikepark a Premià de Dalt, quan encara era un descampat i no era com és ara, la meva colla i jo anàvem sempre a passar-hi la tarda amb les bicis. Va començar com una manera d’entretenir-me amb els amics… i fins avui.

Vas aturar la teva carrera esportiva durant uns anys…

Sí, va ser una època en què vaig fer dos graus superiors i vaig estar treballant a l’Hospital Clínic, fent diagnòstic per la imatge. Als 19 anys vaig reprendre la bici i el descens.

En què consisteix la disciplina del descens?

En el descens o downhill s’estableix un recorregut en baixada i l’objectiu és completar-lo en el mínim temps possible. Són circuits on es baixa un per un i l’esport està dividit per edats i sexe.

Quines característiques tenen els circuits?

Són circuits molt difícils. Tenen molt pendent, són rocosos, hi ha molts salts… Solen ser d’uns quatre minuts de durada.

On i com entrenes?

Acostumo a anar molt a La Garriga, al Montseny o a Girona. En aquests llocs hi ha muntanyes molt bones per entrenar. Faig descens uns dos o tres cops a la setmana i la resta de dies surto a pedalar, per entrenar càrdio. També vaig al gimnàs per entrenar la força.

Espectacular imatge de la Telma descendint durant uns entrenaments al Montseny.

Reps algun tipus d’ajut econòmic per competir?

Desgraciadament en rebo molt poc. És un esport on no s’ajuda gairebé gens a l’esportista. Ara per ara, només m’ajuda econòmicament el BTT Premià de Dalt, però tota la resta de coses me les pago jo. Allotjament, dietes… No obstant, corro per Canyon, una marca de bicicletes molt important que em cedeix una bona bicicleta per entrenar i per les curses, i d’altres patrocinadors subministren els pneumàtics i el material. Si no fos així, em resultaria impossible competir.

Quines aficions tens?

La veritat és que la meva vida és bici, bici i bici. Malgrat això, també m’agrada fer surf i vaig al País Basc quan puc. I tot just fa un any i mig que vaig començar a practicar motocròs, però més tranquil·lament.

En un futur, et veus com a campiona del món?

Campiona del món no, és gairebé una utopia. Les que realment estan en posició de competir pel campionat del món són dones que viuen del descens, i per tant entrenen moltíssimes hores cada dia. Jo no puc fer-ho, perquè ara per ara no visc d’això, llavors ho haig de compaginar amb estudis i treball. Igualment, sí que considero que, si m’esforço molt, puc aconseguir bons resultats en el campionat del món i quedar en el top 15.

Quines expectatives de futur tens més enllà de l’esport?

Com que estic estudiant fisioteràpia i m’apassiona el meu esport, m’agradaria trobar una via per unir els meus estudis amb la bici. M’he plantejat la possibilitat de ser fisioterapeuta d’algun equip de la copa del món.


PERFIL

Telma Torregrosa Sancho
@TelmaTorregrosaDH
Barcelona · 05/09/1993
Residència: Premià de Dalt
Alçada: 1,64 m
Pes: 58 kg

La Telma, hores després de guanyar el seu segon Open d’Espanya

PALMARÈS

2019
Número 30 del rànquing UCI
Campiona d’Espanya
Campiona de l’Open d’Espanya
Campiona de Catalunya
Campiona de Copa Catalana
2a participació a la UCI World Cup
2a participació a la European Downhill Cup

2018
Número 45 del rànquing UCI
Campiona d’Espanya
Campiona de Catalunya
1a participació a la UCI World Cup
1a participació a la European Downhill Cup

2017
Subcampiona d’Espanya
Campiona de l’Open d’Espanya
Campiona de Catalunya
Campiona de la Copa Catalana

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Ciclisme de muntanya