Un projecte que pensa en gran
El CE Premià de Dalt era com qualsevol altre club de poble maresmenc. Instal·lat en les categories més baixes del futbol formatiu, la seva direcció anava fent, sense un projecte de mirada ampla. El fet diferencial entre aquesta entitat, fundada l’1 de novembre de 1973, i les del seu voltant són les seves instal·lacions. El complex esportiu, ben comunicat, amb capacitat per acollir fins a quatre partits de futbol 7 de forma simultània és, segurament, la clau d’un projecte que no para de créixer.
De fet, al club només li faltava un element per enlairar-se del tot: un projecte esportiu. És en aquest punt on quatre persones, amb el suport de la feina de moltíssima gent, han estat els culpables que avui el Premià de Dalt comenci a ser un club de referència.
Tot i que queda molt per fer, el camí iniciat ara fa tres anys no té aturador. Sisco Sánchez (president), Eduard Bella (gestió corporativa), Manel González (metodologia) i Fran Martínez (director esportiu), enamorats del futbol, sobretot del formatiu, ja eren part vital del Sant Berger, escola de tecnificació de Teià, població veïna.
Animats en part per l’alcalde de Premià de Dalt, Josep Triadó, van decidir fer-se càrrec de l’entitat premianenca i posar tot el seu coneixement i experiència per millorar el club. Tres anys més tard el Club Esportiu Premià de Dalt ha passat de poc més de 100 nens a tenir-ne més de 400.
Ha passat de no tenir futbol femení a comptar amb cinc equips que, la propera temporada, seran el doble. Hi ha setanta voluntaris que es fan càrrec de l’estructura a tots els nivells: coordinació, entrenaments, material… Fran Martínez té molt clar quina és la raó de ser de tot plegat: “El punt fonamental és que tots els nens i nenes del poble puguin jugar a casa. Ens vam trobar que abans n’hi havia que tenien bon nivell i se n’anaven i d’altres que se n’anaven perquè no hi havia bona estructura. Però també volem que sigui el club de tots, de gent amb més nivell i de qui no en té tant. Hi ha equips perquè tothom pugui jugar”, explica Martínez.
Els nous responsables de l’entitat han aconseguit instaurar un nou model de gestió de club i, sobretot, d’entendre i desenvolupar el futbol formatiu
Si tot va bé, la propera temporada també hi haurà un Preferent… o dos. “A nivell polític, tenim la sort que qui mana està molt per l’esport i la seva aposta és ferma, n’estem molt contents”, assegura Martínez. A més, a nivell econòmic, com el mateix municipi, “el deute és zero, no li devem res a ningú”, afegeix. Per part de l’ajuntament, el sentiment és recíproc: “És un projecte molt maco, de poble. S’estan fent les coses molt bé i n’estem molt satisfets”, confessa Josep Triadó, alcalde de Premià de Dalt, poble que, per cert, tampoc té cap tipus de deute bancari.
Manel Gonzàlez és el responsable de metodologia i busca temps de sota les pedres per aportar tot el seu coneixement que és moltíssim, perquè combina la seva tasca al Premià de Dalt amb la feina com a assistent del vilassarenc Joan Francesc Ferrer, ‘Rubi’, a l’Almeria, de Primera Divisió. “Sabem que hi ha nens que tenen aptituds i d’altres no tant, però l’objectiu és que a tothom que li agrada el futbol millori i gaudeixi d’aquest esport”, assegura. Això sí, guanyar categories és un element imprescindible perquè el projecte tiri endavant: “Per aquesta raó hem posat els millors entrenadors al Futbol 7. Això farà que en el futur els jugadors creixin amb un cert nivell i, de mica en mica, les edats més avançades també millorin”, argumenta.
Però no tot és la pilota. L’educació i el respecte són eixos fonamentals en un club que també vol ser referent pel que fa a aquests valors: “La comunicació amb els nens, com es diuen les coses, sense paraulotes i amb un vocabulari adequat, són elements imprescindibles per a nosaltres”, explica Gonzàlez. Aquest fet obliga a estar molt a sobre de tots els equips. En aquest sentit, Fran Martínez afegeix que “donem molta importància al respecte per la família, els adversaris, el material, l’entorn, els àrbitres… Tot costa, costa molt, molt d’esforç, i volem que els nens i nenes ho sàpiguen”.
Un bon exemple el tenim el dia de partit. Quan el Premià de Dalt marca un gol, automàticament, tots els futbolistes se situen al seu terreny de joc amb el braç aixecat. Pau Almar és el coordinador del Futbol 7 i destaca que un dels indicadors que demostra que la feina s’està fent bé és la quantitat de nens que volen venir al club sense haver fet una feina de captació: “És el boca-orella”. Això s’aconsegueix gràcies al fet que “la idea del club és que hi hagi categories per a tothom. La idea és la mateixa, però no es pot treballar igual amb un grup que amb un altre”. I posa un exemple, l’Aleví B: “Tots han començat aquest any, van últims i l’altre dia vam sumar el primer empat perquè ho havien perdut tot. I tots i cadascun d’ells no falta mai a l’entrenament, són molt competitius, els agrada molt el futbol. Són un exemple per a nosaltres”.
El nivell de professionalització és tan alt que, com toca avui en dia, les xarxes socials també estan agafant molta volada. El seu responsable és Roger Naranjo, també un dels entrenadors del club: “És, com tot, un projecte a llarg termini i la idea és poder mostrar tota la feina que fem”, assegura. Instagram és avui l’eix central a nivell de xarxes, tot i que poc a poc aniran incorporant nous mitjans. La feinada ha estat enorme durant tres anys, però això tot just acaba de començar i en queda molta per fer. Una cosa és indiscutible: el Club Esportiu Premià de Dalt està en molt bones mans.
En tres anys el club ha passat de 100 llicències a tenir 450 jugadors i 30 equips, cinc d’ells femenins, que seran el doble l’any vinent
FERMA APOSTA PEL FUTBOL FEMENÍ
El nou projecte del CE Premià de Dalt no s’entén sense el futbol femení. Malgrat tot, no ha estat fins aquesta temporada que el club ha començat a comptar amb equips a diferents lligues. La raó és que s’ha hagut de partir de zero i, de fet, es va fer molta feina de difusió abans de posar en marxa la iniciativa. L’èxit de la convocatòria va ser total i es van poder fer fins a cinc equips.
“L’any que ve doblarem aquesta xifra”, explica Fran Martínez, conscient que les diferències amb el futbol base masculí són encara moltes: “A partir de la propera temporada, al masculí, cada nen competirà amb nens del seu mateix any, però al femení encara no es pot fer per tema de llicències”. Tot i així, el boca-orella ha funcionat i l’interès de moltes nenes per formar part del projecte no para de créixer. Un bon exemple es veure com les grades del camp municipal presenten un aspecte envejable sempre que hi ha partit del femení. “És molt agraït perquè tot comença de nou i hi ha moltíssima il· lusió”, conclou Fran Martínez.
El Girona, un soci estratègic de futur
Un grup de futbolistes del Premià de Dalt van viure en directe i de molt a prop el Girona-Elx. De fet, hi van anar tots junts, en autocar, i van poder saludar, al túnel de vestidors, els jugadors locals. Aquest és només un exemple de la col·laboració creixent entre les dues entitats. Siscu Sánchez, que combina la seva tasca al Maresme amb la de màxim responsable del futbol formatiu gironí, n’és el gran responsable: “Encara és aviat perquè al Girona li encaixi a nivell esportiu, això requereix temps, però al club li interessa expandir-se més enllà de les comarques gironines i Premià de Dalt és un bon començament”. De fet, l’escola de tecnificació Sant Berger i el mateix Girona organitzen campus de forma conjunta en diverses èpoques de l’any. L’objectiu, a llarg termini, és que futbolistes interessants per al Girona puguin continuar creixent a prop de casa sense perdre’ls la pista.
JUNTA DIRECTIVA
- PRESIDENT: Siscu Sánchez
- DIRECTOR ESPORTIU: Fran Martínez
- DIRECTOR ECONÒMIC: Eduard Bella
- DIRECTOR METODOLOGIA: Manel González
- COORDINADOR GENERAL: Genís Mejías
- COORDINADOR F11: Jesús Marín
- COORDINADOR F7: Pau Almar
- COORDINADOR FEMENÍ I PORTERS: Juan Quintero
- COORDINADOR PREBES I ESCOLETA: Jose García
- COORDINADOR METODOLOGIA: Alberto Gómez
- DEPARTAMENT COMUNICACIÓ: Roger Naranjo
- RELACIONS AMB L’FCF: Javi García
Reportatge d’Ivan San Antonio