Connect with us

Futbol Sala

UD Cirera i Futsal Mataró: per un esport sense estigmes

Des de 2018, la UD Cirera i el Futsal Mataró comparteixen un equip de jugadors amb trastorn mental sever

Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, el 10 d’octubre de 2018 es va presentar a l’Hospital de Mataró el nou equip de futbol sala adreçat a persones amb trastorn mental sever.

Aquest equip va néixer gràcies al projecte de Salut Mental que van engegar aquella temporada la UD Cirera i el Futsal Mataró amb el suport del Centre de Salut Mental del Consorci Sanitari del Maresme i que ja va començar a competir a la Lliga de la Federació de Salut Mental de Catalunya, a la vegada sota el paraigua i les regles de la Federació Catalana de Futbol.

L’objectiu d’aquesta iniciativa era i continua sent treballar amb aquestes persones amb trastorn mental sever per la seva socialització a través de la pràctica esportiva. També es persegueix amb aquesta iniciativa la desestigmatització de la malaltia mental. En el seu primer any de competició, l’equip es va proclamar campió 2018/2019 de la lliga inclusiva de la Federació Catalana de Salut Mental.

Jaume Santangelo, infermer i monitor ocupacional a l’hospital de dia de Salut Mental i entrenador de l’equip, deia aleshores que “l’èxit esportiu no és la premissa d’aquest projecte, es busca més l’èxit inclusiu, però tots dos han estat aconseguits i pensem continuar lluitant les temporades vinent, ja que tots els jugadors estan molt motivats”.

Els components de l’equip de futbol sala qu disputa els seus partits al Pavelló Municipal Maria Teresa Roca de Mataró

Aquesta iniciativa, única al Maresme, va rebre el premi al foment dels valors a la 3a edició dels Premis Solidaris de la Fundació de la Federació Catalana de Futbol. La Lliga Esport i Salut és una competició inclusiva per a persones amb i sense diagnòstic de salut mental.

Un 24% dels participants no tenen cap vinculació amb els serveis de salut mental (són veïns del barri, estudiants, etc.). L’objectiu és generar un espai saludable, associat al benestar i que trenca estigmes i etiquetes. Es tracta de posar en marxa grups de persones que per sobre de la seva diversitat busquen un objectiu comú de forma col·lectiva. L’única etiqueta de la Lliga Esport i Salut és la de jugadors/es.

La Fundació de l’FCF va reconèixer la iniciativa de la UD Cirera i el Futsal Mataró amb el primer premi ‘Foment dels Valors’ el 2019

Més històries solidàries de l’esport, presentades per Mataró Parc, fent clic aquí.

More in Futbol Sala