Connect with us

Canet de Mar

Xavi Lorza, un exemple de perseverança

xavi_lorza_seat_historicos

El copilot de ral·lis de Canet de Mar, que va patir un fort accident l’any 2005 que li va provocar greus cremades, ha recuperat la il·lusió per participar en proves automobilístiques. Fa només uns dies va acompanyar l’històric pilot Salvador Servià en el Rally Costa Brava, i ja prepara nous projectes

Optimisme i perseverança com a forma de vida. Així afronta cada repte en Xavi Lorza d’ençà que en un ral·li d’ara fa disset anys patís un accident que li va canviar la vida. El camí no ha estat fàcil, però aquest gran esportista reconeix estar molt il·lusionat amb el seu retorn gradual al món del motor.

xavi_lorza_rally_costa_brava
Servià – Lorza, pilot i coplat s’han retrobat a bord d’un cotxe de ral·li 28 anys després.

“Tornar a participar en ral·lis és una sensació meravellosa. M’ho passo genial, i em fa molt feliç”, reconeixia tan sols unes hores després de participar de nou en el mític Rally Costa Brava, 28 anys després. Aquest era el seu primer ral·li d’asfalt des de l’accident de l’any 2005, i per a fer-ho no podia haver tingut un millor acompanyant que en Salvador Servià, un dels pilots d’automobilisme més importants del país, amb una trajectòria que va començar als anys setanta i que arriba fins als nostres dies.

“En Salvador i jo només havíem participat junts en un ral·li, precisament el Costa Brava de l’any 1994, on vam acabar tercers. Ens havíem mantingut sempre en contacte, i quan fa unes setmanes a ell li van proposar córrer el 70 Rally Motul Costa Brava, va pensar en mi i em va fer moltíssima il·lusió, explica.

xavi_lorza_salvador_servia
Rodant pels mítics trams del Rally Costa Brava amb el Seat 124-2000 preparat per SEAT Históricos.

Amb l’únic objectiu de passar-ho bé i gaudir d’aquest esport una vegada més, en Salvador i en Xavi van participar en la categoria d’Exhibició del ral·li, donant espectacle i fent gaudir els aficionats d’aquest esport carregat de velocitat i adrenalina. “Als seus 77 anys, en Salvador té una força i unes ganes de promoure l’activitat física que ja m’agradaria tenir a mi a la seva edat”.

En Xavi és, a més, una persona molt arrelada a Canet de Mar i que es coneix cada racó del Montnegre. El secret és la seva afició a la bicicleta de muntanya, un esport que practica cada dos dies, tot i reconèixer que ho fa amb més dificultat d’ençà què l’any 2017 va patir un ictus, precisament mentre feia una ruta per les muntanyes.

xavi_lorza_ciclisme_muntanya
Participant en una prova de bicis de muntanya al Maresme.

De fet, és fàcil que coincidiu amb ell participant en proves com la Pedalada Corriols de Canet o la Christmas Bike. “Potser soc dels últims, però arribo molt content!”, exclama.

“Els següents objectius? Aquest any farem el Campionat de Catalunya de Ral·lis de Terra amb en Joan Roca, i amb la meva filla Helena volem tornar al Marroc amb el Seat Marbella que hem preparat. Tant se val si sobre dues o sobre quatre rodes, el que tenim clar és que en Xavi no sap parar quiet. I que sigui per molts anys més!

xavi_lorza_desert_trophy
L’Helena, la filla d’en Xavi, el va convèncer per preparar aquest SEAT Marbella per anar al Marroc.

Un reportatge de Sergi Blasco. Fotografies: @racing_frames, SEAT Históricos i Desert Trophy.

More in Canet de Mar