Connect with us

Entitats

60 anys de la Penya Barcelonista de Mataró

Des del novembre del 2021 la Penya Barcelonista de Mataró està celebrant el 60è aniversari de la seva fundació.

El president de la Penya Barcelonista de Mataró, Ramon Pruna, al càrrec des del 2017, ha organitzat conjuntament amb la junta directiva unes comissions per donar brillantor a uns actes que, a més d’aroma barcelonista, destaquen per la solidaritat i la cohesió social.

La Penya Barcelonista de Mataró torna a estar oberta a la ciutat. El tret de sortida del 60è aniversari es va donar el 14 de novembre del 2021 amb un dinar de gala en què van participar el vicepresident del FC Barcelona, Antonio Escudero; l’alcalde de Mataró, David Bote, i la regidora d’Esports, Beatriz Delgado. L’acte, presentat pel periodista Cugat Comas, va comptar amb els exblaugranes Paco Clos i Pepito Ramos, tots dos amb sòlids lligams amb la capital del Maresme.

CAMP NOU. Els socis de la penya son habituals a l’Estadi.

El vicepresident del Barça, Antonio Escudero, i els exjugadors Clos i Ramos, van obrir els actes amb un dinar de germanor

El programa d’actes havia de continuar amb una festa infantil el desembre del 2021, amb jocs, el cagatió i un pica-pica, però la sisena onada de la pandèmia va cancel·lar la seva celebració. Les diferents comissions del 60è aniversari, conjuntament amb associacions locals i les institucions de la ciutat, ja treballen en nous esdeveniments: una xerrada sobre esport femení; la conferència ‘El Barça i Catalunya. Els orígens de la simbiosi’ –a càrrec dels periodistes Frederic Porta i Salva Torres, i Xavier Gamper, net del fundador del FC Barcelona– i la que serà festa final, a l’octubre, dirigida al jovent de Mataró i que comptarà amb discjòqueis i altres sorpreses.

La Penya Barcelonista de Mataró també s’ha involucrat econòmicament en el programa ‘Vitamina’, impulsat per la ‘Fundació carta de la pau dirigida a l’ONU’ al barri de Rocafonda. Es tracta d’un programa d’intervenció social per a la convivència, la pau i la cohesió en barris en risc d’exclusió social. També promociona el futbol base amb un equip juvenil i benjamí, dos d’alevins i un d’infantil.

PROGRAMA VITAMINA per la cohesió social.

La penya, que al llarg de la seva història ha estat a moltes finals del Barça, com la de Wembley 1992 o diverses de la Copa del Rei (1997 i 1998), també va estar present al clàssic de Champions League que van jugar recentment els equips femenins del FC Barcelona i el Reial Madrid, que va finalitzar amb victòria i classificació blaugrana (5-2) per a les semifinals i el rècord d’assistència en un partit de futbol femení (91.553 espectadors).

Fundada el 30 d’octubre del 1961 per una junta gestora i legalitzada l’11 de gener del 1962, el primer president de la Penya Barcelonista de Mataró va ser Francesc Julià, al capdavant de l’entitat fins al 1986. Va prendre el relleu Francesc Duch (1986-1989), Joan Bosch (1989-2004) i Salvador Vilavella (2004-2017). Amb l’arribada de Ramon Pruna l’entitat s’ha activat i dinamitzat “per fer barcelonisme i fer ciutat”. S’ha obert a col·laboracions amb entitats i associacions culturals de Mataró per ampliar-ne la base i avui dia té 300 membres.

CELEBRACIÓ dels primers actes de l’aniversari.

Ramon Pruna, el president, i el seu equip treballen per fer una celebració en clau blaugrana però també social i solidària

La penya té el local social al cèntric carrer d’Argentona, inaugurat el 7 de febrer del 1984 i adquirit en propietat després d’una aportació realitzada pels socis. Amb anterioritat havia passat pel Casal Mutual Cooperativista, al carrer Melcior de Palau, i per les dependències del bar Novoa, a la Riera (1962).

Per celebrar aquest darrer canvi, la penya va organitzar una audició de sardanes i va comptar amb la presència de Ladislao Kubala. Una penya, doncs, amb molta història.

Text de David Salinas.

More in Entitats