Quan i per què es va crear la Fundació?
Va néixer el 2014 amb l’objectiu de potenciar els valors positius i combatre les males conductes i addiccions tant en menors com en adolescents utilitzant l’esport com a eina per aprendre a transmetre dia a dia aquests valors dels quals parlem.
Com va sorgir la idea?
Vèiem que molta gent no podia accedir a determinats serveis mèdics privats, especialment en pediatria. I també observàvem que hi havia unes estadístiques d’alcoholisme i drogoaddicció en adolescents bastant preocupants. Per això vàrem pensar que a través de l’esport podríem ajudar-los.
I van crear el Club Esportiu Creu Groga…
Per diverses raons. La primera, perquè molts nois que fan esport al voltant dels catorze anys ho deixa. És una manera de crear ‘pertinença’. En principi no anava a ser un club competitiu, però els mateixos nois ens deien que ells volien competir, no sols entrenar. Per això vam començar a jugar federats fa dos anys en waterpolo i ara hem creat la secció de triatló.
Quants nois té ara el club?
Al voltant de 200, entre adolescents i adults.
El Triatló comença des de zero...
Sí. Hem incorporat a l’Isam Mounir com a responsable de l’Escola, perquè ell ja portava a un nodrit grup de nens en l’entitat esportiva on era abans i aquesta és la part que més ens interessa a nosaltres: els nens. A més, també hi haurà equip d’adults que portarà l’Oriol Gili.
També són molt ambiciosos en waterpolo...
Hem fitxat un entrenador amb molta experiència en aquest esport com és Mirko Blazevic. Volem que el club creixi en categories, en nombres de nens, i que tingui equips masculins i femenins. El nostre desig és crear una estructura de club, amb el primer equip com a referència.
“Volem ser una referència esportiva al Maresme”
Aquest és l’objectiu?
Sí, això és. Ens agradaria que en pocs anys el Club Esportiu de la Fundació Creu Groga es converteixi en una referència al Maresme. Nosaltres no veiem l’esport com un negoci, tot el contrari: volem utilitzar-lo com una eina per arribar a una finalitat social determinada, que no és una altre que donar-los valors i sortida a nens i adolescents a qui els falten punts de referència.
i imagino que tindran tot el suport de l’equip mèdic de Creu Groga…
Efectivament: psicòlegs, psiquiatres, nutricionistes, pediatres, preparadors físics. És a dir, tant en medicina esportiva com en medicina mental.
Ja han pogut recollir els fruits d’aquesta feina?
Sí. Tenim molts casos d’èxit, de nois amb unes problemàtiques molt acusades que gràcies a l’esport s’han recuperat, han aprovat totes les assignatures i fins i tot ara treballen.
Nois i noies només de Calella?
No, de fet hem parlat amb altres ajuntaments del Maresme per fer entrenaments en les seves instal·lacions. Per exemple, vam fer un pla pilot amb els serveis socials de Mataró.
La Fundació pertany al grup Creu Groga, que no para de créixer…
Va néixer el 1983, bàsicament com un centre mèdic per als turistes que la visitaven. Va ser creada per Josep Maria Corrales amb dos cosins seus, Joan i Manel Corrales, que també eren metges. A poc a poc va anar evolucionant, donant més serveis a tota la població i va ser en 2007 quan es va instal·lar en l’actual edifici. En 2019 es va adquirir el Centre Polimèdic de Blanes i enguany l’Hospital Clínic del Maresme de Mataró. Ara podem fer hospitalització i intervencions quirúrgiques. Podem dir que hem tancat el cercle.