Connect with us

Ajuntaments

Alcaldessa de Cabrils Maite Viñals, el Maresme a les venes

“El Maresme és una comarca que pot oferir moltes coses si tots remem conjuntament”

Maite Viñals és l’alcaldessa de Cabrils des de l’any 2019 i regidora des del 2015, càrrecs que exerceix en representació d’ERC. A més és vicepresidenta segona del Consell Comarcal del Maresme, responsable de relacions institucionals i portaveu del Govern. La màxima representant del municipi del Maresme central ens parla dels seus inicis en la política, de l’esport cabrilenc… i de moltes coses més.

Des de quan està vinculada a Cabrils?

Des dels 14 anys. Vivia a Vilassar de Mar des dels dos anys i amb 14 anys vaig entrar a l’Institut Jaume Almera de Vilassar de Dalt, on confluíem tots els joves dels pobles del voltant: Vilassar de Mar, de Dalt, Premià de Dalt… i Cabrils. En fer amics cabrilencs, vaig començar a conèixer i viure el poble. Un cop em vaig casar, vam marxar a viure a Cabrils. Ja fa 28 anys…

Va estudiar Història Contemporània...

La meva vocació era el periodisme, però a l’hora d’entrar a la carrera no em va arribar la nota de tall. Tot i que vaig tenir diverses feines de periodisme a nivell local, vaig decidir continuar cursant Història Contemporània, fins i tot després de demanar el trasllat d’expedient i m’oferissin plaça després d’acabar el primer any d’Història.

El seu pare era un apassionat de la història, oi?

I tant! A mi m’apassionava i a ell encara més. Curiosament, molta de la bibliografia que demanaven a la carrera universitària la tenia a casa gràcies al meu pare.

“Cabrils és un poble molt agraït per viure, molt tranquil i molt cohesionat”

“Cabrils és un poble molt agraït per viure, molt tranquil i molt cohesionat”

I quan va acabar, periodisme!

En acabar la carrera, la Universitat Pompeu Fabra oferia la llicenciatura de Periodisme a l’estil americà, és a dir, com a complement a una altra llicenciatura. Així doncs, m’hi vaig inscriure i als dos anys vaig ser llicenciada en Periodisme.

De què ha treballat abans de dedicar-se a la política?

Vaig estar a Ràdio 4 (Ràdio Nacional d’Espanya) a nivell de periodisme informatiu. També al món editorial i a la revista Pànxing, on em desenvolupava en l’àmbit cultural, de turisme i d’oci. Concretament en aquesta última feina he après molt sobre el nostre territori. Amb aquesta experiència i la representació al Consell Comarcal m’he adonat que no tenim prou consciència de comarca, que una punta i l’altra del Maresme no tenen res en comú…

Com a consellera comarcal, creu que s’han de fer tasques per unir la comarca?

Sí, s’està fent tasca comunicativa i molts consellers comarcals de diversos municipis ens estem movent per engegar iniciatives que persegueixin aquest objectiu. També intentem promoure els nostres serveis als ajuntaments, que en són molts i a vegades els ajuntaments no en són del tot conscients. Creiem que el Maresme és una comarca que pot oferir moltes coses si remem conjuntament.

Quan arriba al món de la política?

Des de ben petita, a casa s’ha respirat política. He viscut moltes manifestacions amb els meus pares sent una nena. Penso que era una transició natural que jo acabés en política, però l’entrada de debò va ser a través de l’educació.

Com?

Quan els meus fills entren a l’escola, automàticament m’apunto a l’AMPA per conèixer l’escola i, en conseqüència, l’educació que reben.  Em vaig involucrar molt i vaig acabar sent vicepresidenta de l’AMPA i membre fundadora de la comissió que demanava un institut per a Cabrils. Gràcies a això, vaig conèixer molta gent de l’Ajuntament i altres institucions.

“Vaig entrar en política per millorar el meu poble i la qualitat de vida dels meus veïns a tots els nivells”

“Vaig entrar en política per millorar el meu poble i la qualitat de vida dels meus veïns a tots els nivells”

La va venir a buscar el PSC, oi?

Més aviat van començar demanant-me consell sobre temes d’educació. No te n’adones, i comences a capficar-te més en aquest món que és la política. Finalment sí, em van fitxar i em vaig presentar a unes eleccions municipals com a segona de llista del PSC.

Ara està amb Esquerra…

El fet d’estar amb ERC no fa que renegui del meu passat amb el PSC, sinó al contrari. Em sento molt orgullosa d’haver format part del PSC, en una època on era molt diferent del que és ara, amb gent catalanista com els Maragall, que van marxar ja fa temps.

Com es defineix políticament?

D’esquerres sempre. No he sigut sempre independentista, m’he convertit en independentista a força dels cops que ens han arribat durant tots aquests anys des de l’altra banda. Jo sempre havia cregut en el federalisme com a model d’estat. Però quan l’any 2012 el PSC va negar el dret a decidir, em vaig indignar i vaig abandonar el partit. Aquest desencís va fer que em desvinculés de la política.

Fins que arriba ERC…

Sí, de la mateixa manera que el PSC, en primer lloc van demanar-me consells educatius. El grup d’Esquerra era un grup molt jove, la majoria no arribava als 30 anys. En aquell moment vaig oferir la meva ajuda però des de l’exterior, no volia sentir a parlar de la política. No en tenia ganes i crec que no era correcte presentar a la llista una persona que venia del PSC. No per mi, sinó pel partit.

Tot i així, es va presentar com a número 3 sense ser militant…

En un principi no estava convençuda perquè ERC tenia moltes possibilitats d’aconseguir tres regidors i encara renegava una mica del món polític.

I va sonar la flauta…

Sí, vaig sortir escollida com a regidora i vam estar 4 anys a l’oposició des del 2015 al 2019.

Com arriba a cap de llista?

El llavors cap de llista que va ser qui em va fitxar, en Xavi Viudez, va venir a Cabrils sent ja un adult. Va fer una feina esplèndida. Tot i així ja havia encapçalat dos cicles electorals i es va considerar positiu fer unes primàries per triar un nou cap de llista. La seva marxa a viure a l’estranger també va ajudar a facilitar el procés. Llavors jo vaig agafar el seu relleu.

I al 2019 guanyen…

Sí, hem treballat molt per arribar fins aquí. He tingut la sort d’estar envoltada de gent molt potent i engrescadora. El 2015 eren 8 militants d’ERC, ara en som 23. En menys de quatre anys vam donar la volta al partit.

Confiàveu en la victòria electoral?

Bé, sabíem que l’escissió de Convergència ens ho posaria més senzill, ja que si s’haguessin presentat com a partit únic, hi hauria un empat a 5 regidors. El que sí sabíem és que el nostre nombre de vots pujaria molt: vam passar d’uns 700 el 2015 a més de 1.200 el 2019. Això és fruit de la feina ben feta per part de tots.

“El Maresme és una comarca que pot oferir moltes coses si tots remem conjuntament”

“El Maresme és una comarca que pot oferir moltes coses si tots remem conjuntament”

Com definiria Cabrils?

És un poble molt agraït per viure, molt tranquil i molt cohesionat. Tenim molta qualitat de vida, la natura a prop, i se li dona certa importància a l’esport, i molta a la cultura.

Quina radiografia fa de la salut esportiva de Cabrils?

Crec que tenim una bona salut esportiva. Era un dels punts més importants del programa d’ERC a Cabrils, donar consistència a l’esport del poble, perque és salut i cohesiona el territori. Per exemple, aquest any el CE Cabrils fa 50 anys. Es tracta d’un club molt consolidat, on la prioritat són els valors. Ha crescut molt en els últims anys i té equips en categories on fins fa poc era impensable trobar el Cabrils. També estem orgullosos de clubs com el de bàsquet o el de vòlei, que han experimentat un creixement molt gran en pocs anys. Ara estem treballant per tirar endavant la cobertura per la pista de patinatge, molt necessària per poder entrenar durant tot l’any sense problemes.

I tres clubs de tennis…

Sí, és una cosa poc habitual. Cabrils, com dèiem abans, va néixer com un poble per a gent benestant de Barcelona que venia a estiuejar i es tracta d’un municipi amb un alt nivell socioeconòmic, que va fer que durant la dècada dels 60 i dels 70 es creessin aquests clubs. Més enllà d’això, actualment els tres clubs funcionen bé i tenim una gran escola, sobretot al CT Cabrils, d’on surten campions com el Max Alcalà.

Quins objectius té per aquests propers quatre anys?

Sempre dic que vaig entrar en política per millorar el meu poble i la qualitat de vida dels meus veïns a tots els nivells. Obviant això, també volem fer un poble molt més sostenible, i pretenem instal·lar plaques fotovoltaiques a tots els equipaments municipals que siguem capaços. Finalment, volem promoure lloguers municipals per tal que els joves de Cabrils que vulguin emancipar-se, ho puguin fer sense destinar gairebé tot el seu sou a la vivenda, que a Cabrils és molt cara.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Ajuntaments