Connect with us

Ajuntaments

Centenari FC Argentona: un equip, una afició, un poble

El passat 6 d’agost va ser el tret de sortida dels actes commemoratius del centenari del FC Argentona. Representants del club, amb el seu president Antonio Gómez Cabrera al capdavant, van ser els grans protagonistes del pregó de la Festa Major de Sant Domingo.

Prèviament, el consistori, amb la seva alcaldessa Gina Sabadell i el regidor d’Esports Quim Perejoan, va rebre al president de l’FCF, Joan Soteras, i a una delegació de l’ens federatiu.

LA NOVA EQUIPACIÓ recupera els colors originals del club de la seva fundació: granat, daurat… i quatre barres.

A més d’aquests actes protolocaris, el club ha aprofitat l’efemèride per dissenyar el nou escut i la nova samarreta de l’entitat (s’ha tornat al granat i daurat de l’equipament original), per la qual cosa van obtenir l’aprovació de l’assemblea del club. També s’ha creat un himne específic per al centenari (cantat pel grup ‘Sabor de Gràcia’ en la Festa Major) que conviurà amb el de tota la vida.

Els actes del centenari s’aniran produint al llarg de tota la temporada 2022-23 i han estat planificats per un comitè del club creat a aquest efecte. Està previst que cada mes es faci una activitat relacionada amb el centenari. Entre altres, s’organitzarà la Diada del Futbol Femení, així com un torneig solidari de futbol base coincidint amb el Carnestoltes del mes de febrer.

L’FCF, amb el seu president al capdavant, Joan Soteras, va estar present en la recepció i posterior festa que va organitzar el consistori d’Argentona.

Història del FC Argentona

Parlar del FC Argentona és fer-ho d’un dels clubs de futbol més longeus de Catalunya i del Maresme. Va ser el 14 de novembre de 1922 quan es van iniciar les gestions per a entrar en l’FCF, quedant constituït el club a mitjans novembre. L’escut va adoptar els elements del poble, amb el bàcul de Sant Julià i l’espiga.

Va ser el 4 d’agost, també per festa major de Sant Domingo, quan es va inaugurar oficialment el terreny de joc, amb unes mides de 98 metres de llargada i 70 d’amplada. Un dels grans orgulls de l’entitat va ser el fitxatge del jove jugador format a l’Argentona, Andreu Català, per part del FC Barcelona, que posteriorment el va cedir al Nàstic de Tarragona, equip amb el qual va ascendir a Primera Divisió. Català, central expeditiu, va acabar la seva carrera al Mataró.

PRIMERA FOTOGRAFIA que existeix de l’equip de futbol.
ELS GUANYADORS de la primera Copa de l’entitat.

La temporada 1943-44 va ser una de les més exitoses del club, proclamant-se campió de la Lliga i de la Copa de la seva categoria i finalista de la Copa Catalunya. En aquesta època l’Argentona havia canviat la seva indumentària per la samarreta blanca. Va ser a mitjans dels cinquanta quan es va recuperar l’original, encara que amb una franja vermella més, perquè llavors l’FCF no permetia els colors de la senyera.

Just a la fi dels 70, quan el primer equip s’havia consolidat a Segona Regional, per motius econòmics, es va desfer. L’ Argentona va haver de començar una altra vegada des de baix. La imminent celebració de les Noces d’Or va fer que la gent del poble s’impliqués. Així, El 1973 es reconstrueix el primer equip i es comença a prepara els actes de les Noces d’Or, on va participar a la festa l’amateur del Barça. Els juvenils van jugar contra la Penya Barcelonista de Mataró i, després d’algunes sardanes, es va inaugurar el monòlit homenatge al primer president del club, Jaume Abril.

EL BARÇA amateur va jugar per celebrar el 50è aniversari.

Durant 1980 l’Argentona es converteix en un dels primers clubs de Catalunya a tenir un primer equip de futbol femení. L’entitat va començar en aquest període a treballar de manera seriosa i planificada amb el futbol base, quan es van crear les categories benjamí i aleví. Fruit d’aquest treball arribaria anys més tard el fitxatge per part de l’Espanyol dels germans Pedro i Juanma Nieto, formats en el club. Pedro, a més, es va convertir en el primer argentoní a ser internacional, amb la selecció espanyola Sub-18. Després també arribaria a l’Espanyol Albert Yagüe.

L’any 2000 es va instal·lar la coberta de tribuna i sis anys més tard va arribar la instal·lació de l’esperada gespa artificial. Millores en el camp de futbol que, sens dubte, redundarien en el creixement de l’entitat. Per exemple, va ser a Argentona, en 2014, quan va néixer el famós torneig infantil de la ‘Carnestoltes Cup’.

L’EQUIP FEMENÍ es va formar als anys 80.

Sense cap dubte la fita esportiva més important de l’entitat va arribar a la temporada 2017- 2018, amb el ‘Chava’ Jiménez a la banqueta. Un any després d’haver guanyat la promoció d’ascens de Tercera Catalana a Segona, el FC Argentona va tornar a aconseguir l’impossible: l’ascens a Primera Catalana.

Un èxit sense precedents en els, aleshores, 95 anys d’història del club. L’experiència va durar només un any, però va deixar un missatge molt clar: l’Argentona volia ser protagonista en el futbol català i al Maresme, on ja fa anys que està consolidat a Segona Catalana.

HISTÒRIC La temporada 2017-2018, l’Argentona va assolir la fita més important de la seva història: pujar de Segona a Primera Catalana.

Antonio Gómez Cabrera, el president, afirma que “estem en uns dels millors moments de la nostra història. Tenim gairebé 300 fitxes federatives, als nostres juvenil, cadet i aleví a Primera, més de 20 nens a l’Escola i treballarem perquè el primer equip torni a la Primera Catalana”. A més, afirma Antonio Gómez que “el club està sanejat econòmicament”.

A l’hora de demanar, el president creu que “un altre camp de futbol 7 ens aniria d’allò més bé perquè tenim molta demanda i pràcticament no podem créixer més”. Una de les primeres mesures que vol prendre el club en aquest any del centenari és “crear equips de futbol femení. Hi ha moltes noies del poble que juguen en altres equips i és una demanda que hem de satisfer”.

L’entitat ha estrenat per a l’efemèride un nou escut, nova samarreta i ha creat un himne especial.

Tot Argentona està vivint aquest centenari amb orgull i intensitat. El poble se l’ha fet seu. Com diu el seu himne: un equip, una afició i un poble

Text de Toni Frieros.

More in Ajuntaments