Connect with us

Clubs

CN Mataró: més de 30 anys a l’elit del waterpolo

L’equip masculí de waterpolo del CN Mataró s’ha convertit en un clàssic de la Divisió d’Honor i des de fa dos anys està entrenat per el exjugador romanès del club Andrei Iosep.

Són 31 temporades consecutives a l’elit (33 en total), que es diu ràpid. Però darrera amaga una feina titànica. L’equip masculí de waterpolo del CN Mataró s’ha convertit en un clàssic de la Divisió d’Honor.

Any rere any, el nom del Centre llueix als calendaris i classificacions de la millor categoria d’aquest esport arreu de l’estat espanyol. Amb el treball de base com a eix vertebral des dels inicis. I amb fites importants al llarg de la seva història. Com, per exemple, la final de la Copa del Rei que va disputar l’any 2015 contra el totpoderós CN Atlètic Barceloneta. O haver arribat a semifinals de Lliga (fins a sis cops) i a quarts de final de la LEN Trophy (quatre vegades), la segona competició europea.

Per a trobar l’embrió de l’equip masculí de waterpolo del CN Mataró ens hem de remuntar al 1947. I és que el Centre és una de les entitats històriques a nivell nacional si parlem d’aquest esport.

La plantilla està formada per 11 jugadors, però té quatre o cinc fitxes de categories inferiors que juguen cada cap de setmana i convida sovint als entrenaments a jugadors de 13 i 14 anys. Una aposta molt forta per la base.

Després de dècades ballant entre les diferents categories a nivell de Catalunya, amb l’ascens el 1988 aconsegueix instal·lar-se al cim del waterpolo a nivell estatal. El 1993 disputa per primer cop la Copa (quarts de final) i des de llavors assoleix l’estatus d’equip important. Present en nombroses ocasions a rondes finals de la Lliga i del torneig del KO. També, com comentàvem anteriorment, tenint una presència notòria a competicions europees.

“Soc pràcticament l’únic de la casa de l’equip absolut. I sento la responsabilitat de fer entendre als que venen de fora el que significa el Centre, que sentin els colors. També d’ajudar els nois que pugen de la base a entrenar i a jugar amb nosaltres, a fer que se sentin bé”, ens explica el Pol Daura, capità amb tan sols 20 anys del CN Mataró. Amb la retirada de dos emblemes, dos clàssics del club com l’Àlex Codina i Víctor Fernàndez, la seva responsabilitat ha augmentat uns quants esglaons com a waterpolista format al planter, a les entranyes del Centre. I és que aquesta és la clau per entendre la idiosincràsia de la secció masculina del CN Mataró.

El 2015 va disputar la final de la Copa del Rei i ha arribat sis cops a semifinals de Lliga i quatre vegades als quarts de final de la LEN Trophy, la segona competició europea

Cal remarcar que els últims anys és l’equip femení el que s’endú segurament la majoria dels focus. Els èxits i els fitxatges de més caché els realitza l’Assolim CN Mataró, que ha aconseguit un bon grapat de títols. Òbviament, una notícia magnífica per a la secció de waterpolo, però quelcom amb què l’equip masculí ha de lidiar també a l’hora de la confecció de la plantilla.

Centrant-nos en l’actualitat, en l’avui i l’ara de la secció masculina del Centre, el cap visible del projecte es el romanès Andrei Iosep. Compleix el seu segon any al capdavant de l’equip absolut. No és cap desconegut. Ans al contrari. Iosep hi va ser jugador durant cinc exitosos anys (entre 2002 i 2007 i, de fet, és el tercer màxim golejador històric amb 309 dianes): “Els recordo com els millors anys de la meva vida. Jo venia d’Itàlia i la veritat que la meva estada a Mataró va ser meravellosa. Per a mi, no hi ha un lloc millor al món per practicar el waterpolo que aquesta piscina. Estic encantat amb el que m’ha rebut en aquesta segona etapa. M’he retrobat amb molta gent que continua treballant al club, llavors ha estat molt més fàcil adaptar-me”.

L’Andrei, que va jugar els Jocs Olímpics de Londres 2012 amb la selecció romanesa, va arribar a unes semifinals de Lliga i a uns quarts de final de la Copa LEN lluint els colors del CN Mataró a principis de la dècada del 2000. “Jo era a la fase final del procés de selecció per a convertir-me en entrenador de Canadà; vaig rebre la trucada del Mataró i em demanaven urgència a l’hora de respondre i vaig acceptar”. Com a tècnic, Iosep ha ocupat la banqueta de la selecció de Gran Bretanya, la del Dinamo de Bucarest i la de l’Steaua de Bucarest, amb qui va arribar a disputar la Champions. Sobre el seu objectiu a mig termini a Mataró, l’Andrei té les coses clares: “Encara som a una fase embrionària. L’objectiu és formar un equipo fort de cara als propers 3-4 anys. I que el pilar sigui de casa. Hi ha un grup de joves jugadors bastant bo, d’uns 16- 17 anys. Esperem treballar-los bé i que en tres o quatre anys siguin la columna vertebral de l’equip”.

En l’actualitat el seu capità és Pol Daura, de tan sols 20 anys, format al planter de l’entitat i internacional en categories inferiors

“Penso que fins ara les coses estan sortint millor del que pensàvem tant el club com els entrenadors. Però el camí és molt llarg. Tinc confiança amb què l’equip pugui jugar millor del que ho està fent fins ara”, afegeix. El balanç d’aquest any i pocs mesos és positiu: “Fins ara tot va bé. Podria haver estat pitjor perquè vam guanyar dos partits molt ajustats contra el Terrassa i el Sant Andreu. El Campionats està molt igualat. Els equips del quart al 12è pot passar qualsevol cosa. Nosaltres hem d’intentar ser regulars. No és gens fàcil perquè som un equip molt jove.

Sobre la figura del capità, el Pol Daura, el tècnic romanès ho té clar. “El Pol ja fa dos o tres anys que juga a l’elit, té un pes, és internacional en categories inferiors. Té experiència i per això és el capità. Es un jugador molt complet i pot créixer molt més encara”, diu l’Andrei.

El primer equip mataroní té quatre o cinc jugadors fixes de categories de base jugant cada cap de setmana. Conviden nous jugadors de 13/14 anys als entrenaments per què es vagin coent i sentin que s’aposta per la cantera. Més de tres dècades a l’elit signifiquen un pes important i una càrrega històrica que la secció intenta seguir honorant.

EUDALD FLAQUÉ
Lateral (8/12/2005)
2a temporada
TOM DE WEERD
Lateral(16/04/98) Països B.
2a temporada
PAU CAMPOS
Extrem (28/02/2002)
3a temporada
JACK TURNER
Porter (20/09/1995) EUA
2a temporada
MANEL PONT
Porter (16/04/2004)
3a temporada
POL DAURA
Defensa (3/10/2002)
3a temporada
VÍCTOR ANDRADE
Lateral (16/12/2002)
2a temporada
HUGO CASTRO
Lateral(21/06/2004)
1a temporada
JOE BRUCE SCOTT
Defensa (06/05/03) ANG
1a temporada
GERARD CUACOS
Lateral (18/03/2001)
2a temporada
LOGAN J. SCHOFIELD
Boia (22/07/1998) EUA
1a temporada
ANDREI IOSEP. Entrenador
(20/09/1977) Romania.
2a temporada

Reportatge de Sergi Capdevila.

Fotos de Pep Morata.

More in Clubs