Connect with us

Creu Groga

Com practicar esport gaudint d’una bona visió

Les ulleres que portem habitualment en el nostre dia a dia, en general, no són la millor opció quan volem practicar esport: Són massa fràgils, ens fa por que es trenquin, ens molesten, suem…

QUINES OPCIONS PODEM CONSIDERAR SI EXISTEIX GRADUACIÓ I VOLEM FER ESPORT CÒMODAMENT?

A continuació t’exposarem diferents opcions, que seran més o menys adients  en funció de la graduació a corregir i de l’esport a practicar, però que et poden orientar i animar a consultar i provar.

Lents de contacte. Els materials i dissenys de les lents de contacte han evolucionat molt en els últims anys i ens permeten molt joc quant a corregir graduacions i també en la modalitat d’us ( diàries, quinzenals, mensuals). La lent de contacte permet gaudir també d’una millor visió perifèrica que la ullera i la percepció espacial sol ser més precisa.

Cal tenir en compte que les lents de contacte no són aconsellables en esports aquàtics degut al risc d’infeccions, queratitis, irritacions…  Tot i així, una lent d’un sol ús pot ser una opció, llençant-la en acabar de realitzar l’activitat i ajudant-se d’ulleres protectores de natació o immersió.

Una bona adaptació per part d’un professional especialitzat és imprescindible. Això et permetrà corregir la graduació de manera precisa, trobar la geometria de la lent que més s’ajusti a les teves mides oculars i buscar el material més apropiat en funció del tipus de llàgrima, fisiologia del segment anterior de l’ull i de l’esport que es vulgui practicar.

1. Ortoqueratologia. (LENTILLES PER DORMIR) L’ortoqueratologia utilitza lents de contacte personalitzades que l’usuari usa mentre dorm a la nit per tal de provocar un canvi controlat de la superfície corneal. Aquest canvi en la forma de la còrnia és el que permet compensar la graduació. L’objectiu és poder gaudir d’una bona vista durant el dia sense cap tipus de correcció, ja que la lent de contacte s’utilitza només per dormir. Alguns estudis mostren que l’ortoqueratologia  és una tècnica eficaç per intentar evitar la progressió de la miopia.

2. Ulleres esportives graduades. Hi ha l’opció de graduar ulleres dissenyades específicament per fer esport i que al mateix temps poden ser útils com a protecció contra impactes. Normalment són de materials plàstics resistents i amb dissenys anatòmics que s’adapten a la fesomia del pacient. Solen portar pads laterals i nassals molt tous, especialment en el cas dels nens.

En el cas d’esports aquàtics, tant en piscines com al mar, també tenim les ulleres de natació graduades que a més de donar bona visió protegeixen de la irritació deguda a l’aigua de mar i a l’aigua clorada.

3. Cirurgia refractiva.  Quan la graduació és estable i es disposa d’una bona salut ocular la cirurgia refractiva és una opció definitiva que ens permet gaudir de bona agudesa visual en tots els aspectes de la nostra vida. Existeixen diferents tècniques (lasik, PRK, ICL, lents Premium) que cal valorar en funció de la graduació, edat, demanda visual del pacient  i característiques morfològiques de l’ull a intervenir.

Quan hi ha al·lèrgies, intolerància a les lents de contacte, graduacions difícils de corregir la cirurgia és una bona opció.

NO TOTS ELS ESPORTS TENEN LA MATEIXA DEMANDA VISUAL

Hi ha diferents habilitats visuals que poden potenciar-se o entrenar-se en funció de l’esport a realitzar, sobretot si es tracta d’esports d’elit. Una bona visió perifèrica és molt important en molts esports com futbol, bàsquet o esports d’equip en general; una bona sensibilitat al contrast en l’esquí, per exemple; una bona coordinació ull mà en el tennis i pàdel; una molt bona agudesa visual és important en els esports de tir. En el nostre centre tenim l’experiència de Pedro Gabriel que ens agraeix la feina feta ja que el fet de tenir una bona lent i una bona graduació en les ulleres que s’utilitzen el tir l’ha ajudat a ser el guanyador de dos campionats de Catalunya i també a competir a nivell nacional a la modalitat de tir olímpic. Pedro Gabriel destaca la gran importància de tenir una visió nítida en els elements de punteria per aconseguir bons resultats.

QUINA CURA HAIG DE TENIR ALS ULLS QUAN FAIG ESPORT?

Tot i anar ben corregit, cal no oblidar la salut ocular. En esports a l’exterior i amb alta exposició solar ( navegació, esquí…) és imprescindible protegir-se contra la radiació  solar. Una bona ullera de sol amb protecció total als raigs ultraviolats és necessària. Una exposició excessiva a la radiació UV pot provocar fotoqueratitis, pterigium, cataractes… Volem protegir tant el globus ocular com els anexes oculars (parpelles), per això, és convenient que la muntura sigui ajustada a la cara i protegeixi també pels laterals.

Les lents polaritzades ens ajuden a que la qualitat visual sigui més bona, ja que eliminen reflexes gràcies a la polarització de la lent.

ERROR HABITUAL: No per ser més fosca la ullera protegeix més.  Que sigui més o menys fosca et  donarà sensació de més o menys claror (espectre visible), però no vol dir que estigui filtrant els raigs ultraviolats.

IMPORTANT: Lubricar bé la superfície ocular amb llàgrima artificial, sobretot en esports aquàtics , els que tinguin molta exposició solar i aquells on els ulls estiguin exposats a pols. Imprescindible si s’estan utilitzant lents de contacte.


PER ON COMENÇO?

Acudir a un especialista de la visió.  L’oftalmòleg s’encarrega de la teva salut ocular i  t’indicarà si ets  bon candidat per cirurgia refractiva, valorarà la teva qualitat i quantitat de llàgrima(important per les lents de contacte) tractarà possibles reaccions al·lèrgiques, valorarà si existeix alguna patologia… L’optometrista s’encarrega de mesurar el teu error refractiu (graduació) i de l’adaptació d’elements compensadors, ja siguin les lents de contacte, l’ortoqueratologia, ulleres esportives graduades…

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Creu Groga