Connect with us

Salut i Esport

EL BENESTAR DE LA PARET ABDOMINAL

Cada dia és més preuat l’espai lliure i la llibertat de moviment i hem de prestar especial cura a una bona alimentació. Tant l’alimentació com la pràctica esportiva són essencials de cara a mantenir-se en plenes condicions. Hi ha exercicis específics per mantenir en forma la paret abdominal, com exemples els hipopressius, el ioga i el pilates entre altres. Ara bé, sempre és millor sota la supervisió de professionals. Mantenir la paret abdominal forta i sense excés de greix, pot evitar tant mals musculars d’esquena com l’aparició d’hèrnies.

La definició d’hèrnia és la d’un òrgan o part d’ell que surt fora de la cavitat que normalment el conté. Les hèrnies abdominals, essent les inguinals i umbilicals les més freqüents, són la patologia més prevalent en la cirurgia general i requereixen tractament quirúrgic.

Quan apareixen solen donar poca simptomatologia, però gairebé amb tota seguretat requeriran una intervenció quirúrgica en algun moment, ja que un cop establertes no desapareixeran mai. El tractament quirúrgic serà més fàcil quan l’hèrnia sigui petita així doncs quan més precoç sigui el diagnòstic.

Que són les hèrnies inguinals?

Una hèrnia inguinal és un defecte de la paret abdominal (en la regió inguinal) que comunica el contingut de l’interior de l’abdomen amb l’exterior. Habitualment el que es propulsa per l’orifici (l’hèrnia) és greix de l’interior de l’abdomen, però de vegades pot propulsar un segment de budell. En aquest últim cas estem en perill de tenir complicacions potencialment greus amb relació a l’hèrnia.

Que són les hèrnies umbilicals?

El melic és el lloc per on ens nodrim quan estem dins el ventre de la nostra mare. Quan naixem se secciona el cordó umbilical i en uns dies queda el melic que ens acompanyarà tota la vida. Si no cuidem la paret abdominal, augmentant el pes i el perímetre abdominal amb el temps pot obrir-se el melic produint-se una hèrnia umbilical.

Com puc saber si tinc una hèrnia?

El més comú per diagnosticar una hèrnia és notar-se una tumoració (un bony) a la regió inguinal quan es fa força amb l’abdomen. Els pacients expliquen que ho han notat quan agafen un pes o en tossir de forma insistent. També pot aparèixer en forma de dolor inguinal sense notar-se clarament cap tumoració. Són les presentacions més freqüents de l’hèrnia inguinal. El mateix passa amb l’hèrnia umbilical pel que fa a la presentació.

Puc evitar d’alguna manera la formació d’una hèrnia?

El més important de cara a evitar la formació d’una hèrnia inguinal és tenir una paret abdominal forta i en condicions. Com que els quilos de més s’acumulen a l’abdomen, mantenir una paret abdominal forta és essencial, també per no patir dolor muscular a l’esquena.

No està de més visitar un/a endocrinòleg/a i dietista per saber-ne més. Tanmateix la pràctica d’esport rutinària és essencial per assolir el benestar físic i així mantenir una paret en condicions per evitar la formació d’hèrnies.

No hem d’ignorar que hi ha més factors que influeixen les hèrnies inguinals i que no podem modificar amb el que acaben d’explicar. En aquests casos també és important mantenir-se en forma i en el pes adequat, tot i no poder evitar la formació d’alguna hèrnia abdominal.

Un cop diagnosticada l’hèrnia, haurem de valorar el tractament quirúrgic. Habitualment no és una urgència, si no presenta alguna complicació aguda.

Com s’operen les hèrnies?

Existeixen bàsicament dues tècniques, que són les que s’accepten internacionalment. La tècnica clàssica o oberta i la tècnica laparoscòpica. En la clàssica es realitza una incisió a la regió inguinal, es repara l’hèrnia col·locant una malla per evitar que torni a sortir. La tècnica laparoscòpica es tracta de reparar l’hèrnia amb una malla, però a través d’una petita incisió umbilical per on posarem una càmera per accedir a l’hèrnia i reparar-la. A l’Hospital Clínic Maresme (HCM), l’equip quirúrgic ofereix la possibilitat d’una intervenció via laparoscòpica amb tots els beneficis que comporta quant a menys dolor postoperatori i menor temps de recuperació. En els dos casos es tracta d’una cirurgia sense ingrés.

És veritat que hauré d’estar un mes de baixa?

Amb la tècnica clàssica, gairebé amb tota seguretat es necessitaran uns 30 dies per a la recuperació. Ara bé, amb la implantació de la tècnica laparoscòpica que portem a terme a HCM el temps de recuperació és extraordinàriament millor. De fet en 3-5 dies us deixaríem iniciar la pràctica esportiva suau, per poder realitzar qualsevol mena d’esforç un cop acabada la segona setmana, si no hi ha complicacions associades.

En resum, l’hèrnia és la patologia més freqüent en cirurgia general i l’estil de vida pot afavorir-ne l’aparició. En el cas de patir-ne una és important posar-se en mans de bons professionals per garantir uns bons resultats.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Salut i Esport