Connect with us

Ajuntaments

El documental ‘Projecte Hamza’, bàsquet i integració

El film explica la història de Hamza Driouech, un masnoví fill d’immigrants marroquins que, a través del bàsquet, la seva “major passió”, va trobar el camí per a la superació personal i la integració social. Alhora, el documental narra com ha convertit el bàsquet en una corretja de transmissió de solidaritat. Ha creat un projecte de cooperació perquè nens, nenes i joves d’un barri deprimit de Casablanca, al Marroc, trobin també en aquest esport un mitjà per adquirir valors i capacitats i teixir relacions socials positives, basades en l’esport, la diversió i la companyonia, i allunyar-los de conductes autodestructives.

Hamza és la guspira i el motor que ha posat en marxa aquesta cadena solidària. Però no ho ha aconseguit pas sol. Al cinema La Calàndria del Masnou, el van acompanyar molts dels que li han donat un cop de mà per fer realitat aquest projecte. Hi eren presents membres de les seves dues famílies, la de sang i la d’El Masnou Basquetbol, el club que el va acollir des de la infància i del qual és entrenador. És on va trobar “valors i oportunitats” i “un lloc on no es mira ningú pel seu origen o color de pell”, tal com va explicar el mateix Hamza just abans de la projecció del film. I és que l’actual universitari va admetre haver estat un adolescent conflictiu i un mal estudiant i que el bàsquet, el club i l’entrenador Xavi Sánchez, entre d’altres, van ajudar-lo a superar-se.

El film narra com el masnoví Hamza ha fet del bàsquet una eina d’integració i de solidaritat amb nois d’un barri deprimit del Marroc

Josep Hinojosa, president actual d’El Masnou Basquetbol, va relatar com Hamza els havia explicat la idea, acompanyat del seu principal aliat en aquest viatge, Vidal Sabater, i com van decidir “de seguida” que volien formar part d’aquesta aventura. Sabater, assessor i col·laborador de la Federació Catalana de Bàsquetbol, va confessar “haver après molt amb Hamza”. “M’ha fet enfrontar les meves contradiccions i m’ha captivat el seu entorn i la seva família, amb qui hem viscut moments màgics”. També va intervenir-hi un altre membre de la família d’El Masnou Basquetbol, Ricky Rubio, amb un vídeo enviat des dels Estats Units, per felicitar Hamza i mostrar-se ben orgullós de col·laborar amb el projecte a través de la seva fundació.

Hamza, durant la presentació del documental al Cinema La Calàndria del Masnou

L’Ajuntament del Masnou és un altre còmplice del Projecte Hamza. L’alcalde, Jaume Oliveras, també va donar les gràcies a Hamza i a totes les persones, institucions i empreses que hi han col·laborat, subratllant “la gran feina esportiva i social” que duu a terme El Masnou Basquetbol. Per a l’alcalde, la història que narra el film il·lustra “el model d’integració que volem al Masnou, per fer un municipi més igualitari, lliure i solidari”.

Un cop fets els parlaments, es va projectar el documental, que ja va tenir un paper destacat al Filmets Badalona Film Festival. Entre els assistents a l’acte hi havia els menors estrangers no acompanyats que s’allotgen al Masnou sota la tutela de la Generalitat de Catalunya després que l’alcalde els convidés a assistir-hi.

 

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Ajuntaments