Connect with us

Patinatge

“El patinatge és la meva vida”

Carla Escrich, Campiona de Catalunya, d’Espanya, 3a d’Europa i 4a del món

Caldes d’Estrac i el Maresme compten amb una altra gran campiona. Després de dedicar-se a la gimnàstica artística, el patinatge ha guanyat una gran esportista, la millor en l’àmbit català i estatal i una de les més brillants del planeta. Als seus 21 anys gaudeix amb passió d’un esport tan estètic, tècnic i exigent al mateix temps.

Vas néixer a Mataró…

Sí, però quan tenia un anyet ja ens vam venir a viure a Caldes d’Estrac. De totes maneres la meva infantesa també va transcórrer al Berguedà. Allà passava els caps de setmana, les vacances…

M’ho expliques?

La meva família és de la Pobla de Lillet, un poble de poc més de mil habitants. Per qüestions laborals el meu pare va haver d’instal·lar-se a Mataró, però venint d’un poble tan petit no ens adaptàvem a una ciutat tan gran, així que va buscar pel Maresme una població més petita i es va decidir per Caldes. M’encanta el meu poble. Puc anar caminant a tot arreu. Ho tenim tot.

On vas estudiar?

La Primària a Caldes, la Secundària al Col·legi La Presentació d’Arenys de Mar i el Batxillerat a Sant Vicenç de Montalt. Ara estic estudiant Fisioteràpia a l’Escola Universitària Gimbernat de Sant Cugat. He donat moltes voltes!

Et vas decidir pel patinatge artístic…

De nena vaig començar fent natació i molts altres esports. La ‘culpa’ la va tenir la meva germana gran, Ivet. Ella volia patinar sobre gel, però pel Maresme no hi havia on practicar-lo, així que el més semblant era el patinatge sobre rodes. La meva mare la va portar al club d’Arenys de Munt. Jo sempre anava amb elles, així que quan tenia set anys vaig començar també a patinar tres vegades a la setmana.

Llavors, estaves predestinada…

No perquè hi va haver una època en què em tiraven molt altres esports. Vaig tocar l’hípica, l’escalada, però més seriosament, la gimnàstica artística. De fet, vaig estar tres anys entrenant a l’Associació de Gimnàstica Artística de Vilassar de Mar (AGAV). Després de fer gimnàstica ho vaig deixar i va ser amb quinze anys quan em vaig dedicar de cos i ànima al patinatge.

I ja no ho has deixat…

Vaig tenir la sort de tenir com a entrenadora a la Jenet, que em va obrir els ulls i em va guiar en la meva etapa cadet, juvenil i júnior.

Quan t’adones que pots tenir una bona trajectòria en aquest esport?

Segurament el 2011, quan em vaig classificar per al meu primer campionat d’Espanya. Prèviament has de classificar-te en el de Catalunya per poder participar. Diguem-ne que el meu primer gran èxit el vaig viure un any després en quedar quarta d’Espanya. Això em va permetre poder entrar al CAR de Sant Cugat i gaudir de tots els avantatges que això comporta.

Quan debutes amb la selecció espanyola?

Va ser a l’Europeu de 2014 a Eslovènia. Una experiència meravellosa. Però no tot han estat grans moments. Precisament un any després, el 2015, vaig viure una temporada desastrosa. A més, Jenet va deixar de ser la meva entrenadora, va marxar a Ripollet i vaig quedar-me una mica òrfena.

No obstant això, has arribat més lluny que mai…

Diuen que no hi ha mal que per bé no vingui, i això em va passar amb Albert Trilla, el nou entrenador que va arribar al meu club, el Club Patinatge Caldes. Albert em va canviar la vida i va ser la meva llum. Amb ell vaig ser segona de Catalunya i em vaig classificar per anar al Mundial de la Xina de l’any 2017, on vaig ser sisena.

I en el 2018, la gran explosió…

Així és, campiona de Catalunya per segona vegada, d’Espanya, tercera d’Europa i quarta del món. Ah, i segona de la Copa Alemanya, una prova molt important!

Al Mundial, tres italianes al podi…

Sí, ara per ara són gairebé imbatibles. El meu gran somni seria poder fer un podi al Mundial.

L’any que ve, els World Roller Games són a Barcelona…

Per això m’estic preparant i entrenant molt dur, per fer un gran paper a Barcelona, a casa.

Què té el patinatge artístic perquè t’hagi enganxat tant?

Sóc molt friki. Miro tot el que té a veure amb el patinatge: vídeos, reportatges… És un esport molt complet i molt bonic. Els salts, les piruetes, la coreografia, tot és molt espectacular, visual i estètic. És eminentment tècnic i exigeix molta força, resistència i flexibilitat. Jo entreno gairebé cada dia de l’any i moltes vegades matí i tarda. Visc pel meu esport. I mentre gaudeixi tant com ho he fet fins ara, seguiré. Mai he vingut a un entrenament sense motivació.

Tens ajuda econòmica?

Quan represento a la Federació Espanyola, sí. Bé, ells em paguen els viatges, hotels, dietes… Però no al meu entrenador. En aquest sentit els estic molt agraïda als meus pares per l’enorme sacrifici econòmic que han fet i fan perquè jo pugui competir i tenir al meu entrenador Albert Trilla en tots els campionats.

Enhorabona a tots…


PALMARÈS

Carla Escrich Solé Mataró (11 d’agost 1997)

2007 (Infantil)

Entrada a categories competitives

2009 (Infantil)

Campionat de Catalunya 15a classificada

2011 (Cadet)

Campionat d’Espanya

12a classificada

2012 (Cadet)

4a al campionat d’Espanya, entra al CAR Sant Cugat

2014 (Juvenil)

3a de BCN, 3a de Catalunya, 2a d’Espanya, 7a d’Europa

2015 (Júnior)

1a de BCN, 1a de Catalunya, 3a d’Espanya, 12a d’Europa

2016 (Júnior)

3a de BCN, 7a de Catalunya, 2a d’Espanya, 6a del món

2017 (Sènior/Absolut)

1a de BCN, 2a de Catalunya, 2a d’Espanya, 6a del món

2018 (Sènior/Absolut)

2a de la German Cup, 1a de Catalunya, 1a d’Espanya,

3a d’Europa, 4a del món

 

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Patinatge