Connect with us

Entitats

Els millors àrbitres del Maresme

Víctor García Verdura & Òscar Sauleda

Porten l’arbitratge a la sang. Els dos van començar sent adolescents en els camps del Maresme. Després de molts anys d’entrenaments, treball i il·lusió, s’han consolidat a Segona Divisió B i han pujat a Primera Divisió com a quarts àrbitres. I el millor encara no ha arribat…

Què us va empènyer a dedicar-vos a l’arbitratge?

Òscar Sauleda: Tenia 15 anys i jugava a futbol a Mataró. Un dia van venir al camp a donar unes xerrades sobre arbitratge. Em va cridar l’atenció, em va captivar, i com veia que com a jugador no podria arribar lluny, vaig voler provar i veure el futbol des d’una altra perspectiva

Víctor García Verdura: Jo jugava a futbol sala al Arenys de Munt i tenia dos íntims amics que anaven a fer el curs d’àrbitre al juny per començar al setembre. M’ho van comentar, vaig anar i al gener de 2011 ja estava xiulant.

Començar des de baix de tot és la millor formació possible?

OS: Sens dubte, perquè és una formació contínua. A més dels cursos, els exàmens i les proves que fas cada any, la millor escola és arbitrar cada cap de setmana.

VGV: Viure el futbol des de dins és molt gratificant. Jo gaudeixo molt i això m’ha permès agafar-me cada partit com el més important de la meva carrera, ja sigui de benjamins o professionals.

Quants anys heu trigat a arribar a 2a Divisió B?

OS: Recordo que el partit d’examen per pujar a 2a Regional va ser un Adrianense-Sant Joan de Montcada. Vaig estar dos anys a 2a Regional, un a Primera, dos a Preferent, una temporada a 1a Catalana i dos a 3a Divisió. Actualment porto vuit anys a Segona B.

VGV: Vaig arribar a 2a Catalana al gener de 2014 després de participar en un concurs de talent que va organitzar el Comitè d’Àrbitres de la Catalana. La temporada 14-15 ja estava arbitrant a 1a Catalana, a l’any següent a 3a Divisió i des de la 2016-2017 a Segona B.

La teva carrera, Víctor, ha estat meteòrica…

VGV: Assolir la categoria nacional fa molta il·lusió, però mai has d’oblidar d’on véns i tota la il·lusió i treball que hi ha darrere.

“La clau per ser un bon àrbitre és tenir empatia amb el jugador, estar ben preparat tècnicament i físicament i donar bona imatge”

Vosaltres, quan no arbitreu a 2a Divisió B, feu partits de futbol formatiu. Una gran diferència…

OS: No té res a veure perquè la velocitat de la pilota és una altra, no has de córrer tant, però la il·lusió i concentració és la mateixa. Quan dirigeixo partits de futbol 7 o infantils, puc ser una mica més didàctic i educatiu amb els nens.

VGV: Efectivament, quan arbitres a nens més petits, procures ajudar-los i formar-los.

Ha canviat molt el futbol i l’arbitratge en els últims anys?

OS: Moltíssim. Que tots els entrenadors hagin de ser titulats i hagin rebut una formació ajuda molt a l’hora d’entendre el joc i l’actuació arbitral. Això ha fet que hagin disminuït les incidències. També ha contribuït el fet que tots els camps siguin d’herba.

VGV: Les campanyes “Prou a la violència” i “Joc Net” han fet el seu efecte. Que es pugui aturar un partit, fins i tot suspendre’l, per insults des de la grada, ha estat un gran encert. Avui dia són els propis pares els que assenyalen a aquella persona que falta al respecte.

Quina és la clau per ser un bon àrbitre?

OS: A més de conèixer bé el reglament, cal estar molt ben preparat físicament, pràcticament com si fossis un esportista d’elit. La clau està en l’empatia, en saber entendre els jugadors i les circumstàncies del partit.

VGV: Sens dubte, com diu l’Òscar, l’empatia és bàsica. Tenir psicologia per entendre comportaments i reaccions. També és molt important donar bona imatge, que des de fora i des de dins percebin que estàs ben preparat físicament i tècnicament.

El vostre somni és arribar a Primera Divisió, no?

OS: Arribar a Primera Divisió i ser àrbitre internacional és el somni de qualsevol àrbitre que estimi aquesta professió, efectivament.

VGV: Per això treballem cada dia amb la mateixa il·lusió, o més, que quan vam començar arbitrant prebenjamins.

Sí o no al VAR?

OS: És una eina dissuasiva extraordinària, han disminuït les agressions, les simulacions i ha contribuït a que vegem un futbol més pur.

VGV: És una gran ajuda per a l’àrbitre i per al futbol. Tots hem sortit beneficiats.

Qui ha estat el vostre referent en el món arbitral?

OS: No en tinc un en concret, però sempre intento agafar el millor de cadascú i aplicar-ho als meus partits

VGV: Xavi Estrada Fernández, àrbitre català FIFA.

Ens veiem a Primera!

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Entitats