Connect with us

Futbol

Víctor García Verdura: millor àrbitre de 2a divisió 2021-22

El rotatiu MARCA l’ha triat millor àrbitre de la Divisió de Plata del futbol espanyol de la temporada 2021-22 (Premi Guruceta) en el seu primer any en aquesta categoria. Un èxit sense precedents i un orgull per a Sant Iscle de Vallalta i el Maresme.

Felicitats…

Ha estat un privilegi i un somni viure aquest reconeixement que vull compartir amb els meus companys d’equip, els àrbitres assistents Unai García i Sergi López. Gràcies també a Marca i al CTA.

L’extraordinari és que vostè era debutant en la categoria.

Sí, el meu primer any. Vaig debutar el 14 d’agost de 2021 en el partit Reial Societat B-Leganés.

Vertigen?

No, responsabilitat sí. És per al que m’he estat preparant gairebé tota la meva vida, des que era molt jove.

“És un orgull haver arribat fins aquí”

Com va començar?

Jo jugava a futbol sala a l’Arenys de Munt i tenia dos íntims amics que anaven a fer el curs d’àrbitre al juny per començar al setembre. M’ho van comentar, hi vaig anar i al gener de 2011 ja estava xiulant amb 16 anys.

Quin va ser el seu debut?

Ho recordo amb molta estima. Va ser un partit de benjamins entre el Llavaneres i l’Escola Arbucienca.

Ha progressat de forma meteòrica…

Vaig arribar a 2a Catalana el gener de 2014 després de participar en un concurs de talent que va organitzar el Comitè d’Àrbitres de la Catalana. La temporada 14-15 ja estava arbitrant a 1a Catalana, a l’any següent a 3a Divisió i des de la 2016-2017 a Segona B. En total he estat cinc temporades en aquesta categoria.

Quines són les virtuts que ha de tenir un bon àrbitre?

A més de conèixer bé el reglament, cal estar molt ben preparat físicament, pràcticament com si fossis un esportista d’elit, perquè ara ja som professionals. La clau està en l’empatia, en saber entendre els jugadors i les circumstàncies del partit.

“A més de conèixer bé el reglament, cal estar molt ben preparat físicament i tenir empatia amb els jugadors. En cada partit fem un mínim de 10 quilòmetres

Parla d’empatia…

És bàsica. Es tracta de tenir psicologia per entendre comportaments i reaccions. També és molt important tenir bona imatge, que des de fora i des de dins percebin que estàs ben preparat físicament i tècnicament.

Ara viu per a l’arbitratge…

Cent per cent. Tenim un contracte laboral d’exclusivitat i això comporta uns drets i unes obligacions. Una d’elles és seguir un planning d’entrenament que et marca el mateix Comitè Tècnic d’Àrbitres. Tenim una aplicació GPS al rellotge i has de compartir els entrenaments i resultats (pulsacions, intensitat, etc) en una plataforma que té CTA. S’ha de tenir en compte que fem més de 10 quilòmetres per partit i has de estat preparar, per exemple, per córrer d’àrea a àrea en cas d’un contraatac. El futbol és cada vegada més ràpid.

I a nivell tècnic?

La intenció del CTA és millorar setmana a setmana i per a aconseguir-ho ens proporcionen totes les eines possibles. Abans d’arbitrar un partit tenim a la nostra disposició una plataforma on es pengen totes les dades estadístiques de cada equip. Com ataca, com defensa, possessió de la pilota, dades sobre el fora de joc, les faltes, els jugadors que més targetes reben… Tenim la màxima informació i això ens ajuda molt a l’hora de planificar el partit.

“Ara soc professional i visc per a l’arbitratge les 24 hores del dia amb preparació física i tècnica diària”

Des de que va debutar a Segona Divisió, el maresmenc és professional i es dedica en exclusivitat a l’arbitratge

I després?

També. Hem d’elaborar un informe postpartit que enviem al CTA on analitzem les decisions preses en cada acció, per saber on ens hem equivocat i si hem aplicat correctament el reglament. La finalitat és millorar, fer-ho cada vegada millor.

Estarà a favor del VAR…

Per descomptat. Ningú vol equivocar-se i amb el VAR el que s’aconsegueix és minimitzar l’error i que el futbol sigui més just. Sempre he estat a favor de la tecnologia aplicada a l’esport i és una eina que ens ajuda moltíssim.

Hi ha especial sensibilitat per erradicar el joc violent?

Sens dubte és una de les nostres prioritats: la protecció del jugador. Les entrades a destemps o malintencionades han de ser castigades.

Troba a faltar els seus inicis en el futbol base?

Soc un amant del futbol i veig tots els partits que puc. No oblido d’on vinc, la meva formació, però ara no podria arbitrar partits de futbol base. El que sí que faig, tots els dijous que puc, és donar classes d’arbitratge en la seu del Comitè d’Àrbitres del Maresme, a Mataró, on visc actualment. A més, és una cosa que m’omple molt.

“Ningú vol equivocar-se i amb el VAR el que s’aconsegueix és minimitzar l’error i que el futbol sigui més just”

Un dia important a la vida de Víctor García Verdura, el seu debut a Segona Divisió, un partit Reial Societat B-Leganés

Imagino que somia arribar a Primera Divisió…

Si, és clar, però a poc a poc. He estat com a quart àrbitre en uns vint partits de Primera Divisió. Vaig debutar en un Llevant-València. Estar en la màxima categoria del futbol és el que sempre he somiat, com arribar a ser internacional o arbitrar en un Mundial. Ara haig de continuar treballant amb la mateixa il·lusió i humilitat a Segona Divisió.

Quants àrbitres pugen i baixen?

A Primera Divisió hi ha 20 àrbitres professionals i cada temporada en baixen dos a Segona Divisió i en pugen uns altres dos a Primera. Haig d’afirmar que el nivell de l’arbitratge espanyol és altíssim i està a l’altura dels millors d’Europa.

I García Verdura és un d’ells.

Una entrevista de Toni Frieros.

More in Futbol