Connect with us

Ajuntaments

Marc Buch, alcalde de Calella: “Calella i esport són un binomi inseparable

Des del passat mes de maig, Calella té nou alcalde, Marc Buch Rigola, que agafa el relleu de Montserrat Candini, la històrica alcaldessa que ha transformat un municipi que té l’esport com una de les seves banderes més importants.

Sempre ha estat regidor d’Esports?

Vaig entrar a l’Ajuntament el 2015 i vaig començar com a regidor d’Esports a l’inici de 2019.

Com va ser agafar l’Àrea d’Esports, com s’hi va trobar?

L’Àrea d’Esports a Calella és una cartera important, cal conèixer el dia a dia, el funcionament i la trajectòria de les més de 30 entitats esportives amb què compta la ciutat. És qüestió de tenir un contacte fluid amb cadascuna.

I ara, alcalde…

Malauradament, Montserrat Candini va haver de deixar la vida política per una malaltia i vaig ser jo qui va ocupar el seu lloc durant set mesos de forma provisional fins que el ple em va reconèixer com a alcalde de forma definitiva.

En l’actualitat, la regidoria d’Esports també la gestiona directament vostè.

Així és. Abans de ser alcalde era regidor d’Esports i soc un enamorat dels esports, per això vull seguir dirigint aquest àmbit. Com se sap, esport i Calella són un binomi inseparable, no només per l’Ironman que és la prova estrella, sinó perquè realitzem més de 200 esdeveniments esportius l’any.

Quin pressupost té la regidoria?

Tenim un pressupost base de mig milió d’euros, que després sol augmentar amb les partides extraordinàries.

Com va transformar Montserrat Candini l’esport i el municipi de Calella?

És una persona que ha treballat incansablement per Calella, que sempre ha cregut en els projectes que s’han dut a terme i ha fet tot el possible per que aquests projectes fossin una realitat. Parlant de forma més específica d’esports, Calella fa molts anys que aposta per un model de ciutat on la pràctica esportiva sigui una prioritat, una manera de viure, dotant-la de les infraestructures necessàries per atreure turisme esportiu de qualitat. I ens sentim orgullosos de comptar amb una forta xarxa de clubs esportius i de ser també una referència en l’organització d’esdeveniments esportius de primera magnitud.

“Fa molts anys que apostem per un model de ciutat on la pràctica esportiva sigui una prioritat, una manera de viure”

En aquest mandat vol posar el focus a les instal·lacions esportives…

Ja es va fer en l’anterior mandat, especialment a La Muntanyeta, ara Complex Esportiu Municipal Tomàs Claramunt. És un projecte en el qual creiem molt. En general, tenim un repte de futur que no és altre que donar resposta a la demanda esportiva que té Calella actualment. Per exemple, tenim la sort què el Pavelló Municipal està gairebé ple a totes hores, té un ús constant. Però volem dotar la segona pista que acompanya el Pavelló amb els equipaments necessaris per poder complementar-lo.

Quin és l’impacte econòmic de l’IRONMAN 70.3?

És difícil de calcular perquè encara no tenim les dades de l’última edició, però s’ha de tenir en compte que cada atleta ve acompanyat d’una mitjana de dues persones, que es queden a Calella una mitjana de quatre dies. A això se li ha de sumar tot el què implica en el teixit comercial i, a més, en part gràcies a aquesta prova, molts hotels han pujat de categoria. Ara tenim dos hotels de cinc estrelles i set de quatre superior. També implica la desestacionalització del turisme, ja que al llarg de tot l’any ve moltíssima gent a preparar-se, a fer estades per entrenar-se i preparar-se. Tenim el Centre d’Alt Rendiment al costat de la Creu Groga que també ajuda a l’arribada d’aquests esportistes.

Calella va posar en marxa l’Sport City Lab. Què és exactament?

És un centre, un coworking, que aglutina petites empreses i start-ups que poden trobar refugi i instal·lacions per treballar-hi, compartir coneixement, alhora que fomenta la connexió d’aquestes innovacions amb el territori. Per exemple, si una empresa està desenvolupant un teixit intel·ligent específic per al ciclisme, ofereix proves als clubs de triatló i fan un monitoratge per saber si el producte té futur. Com Calella té molt de prestigi i és un referent esportiu, moltes empreses s’interessen per formar part d’aquest espai.

Per primera vegada en set anys la Volta Ciclista a Catalunya no passa per Calella…

Hi ha un moment en què la pròpia Volta té moltes sol·licituds per acollir la primera etapa, de la qual nosaltres hem estat amfitrions durant set anys seguits. Entenem que és una esdeveniment de país i altres municipis tenen dret a acollir-ne la primera etapa. No obstant això, estem molt agraïts a l’organització per aquests anys i no descartem tornar-ne a ser seu en el futur.

“L’esport és una eina d’integració social i alhora estimula l’economia de la ciutat”

Quins projectes esportius tenen a curt termini?

Passen, sobretot, per la millora de les instal·lacions esportives. Hem de ser capaços d’oxigenar-les i modernitzar-les i alhora intentar maximitzar la seva eficiència energètica, apostant per inversions en combustibles de biomassa, aïllaments de qualitat, etcètera. En aquest aspecte, la millora de la piscina municipal és un dels projectes més rellevants que tenim.

Tot això no seria possible sense la implicació de la població…

Sens dubte. Al voltant del 70% de la població calellenca és activa, fa esport de forma regular. No solament els membres dels diferents clubs que tenim, també la gent normal, no federada diguéssim, fa alguna activitat esportiva, com caminar, córrer, nedar a la platja…

Vostè fa esport?

Fins als divuit anys vaig jugar a futbol i sobretot a tennis, que ha estat el meu esport preferit. Ara soc consumidor d’esport presencial o per televisió i practico esport dos o tres cops per setmana.

I què consumeix?

L’esport rei, sens dubte, és el futbol, que consumeixo per la televisió. També soc un gran apassionat del tennis. Però des que soc regidor d’Esports he après a valorar moltíssim altres esports. Sense anar més lluny vaig anar fa uns dies a veure un partit d’handbol amb la meva dona i els meus fills.

Amb la nova Llei de Costes, el Club Nàutic Calella es troba en un moment delicat…

Sí, molts clubs nàutics es troben ara mateix entre l’espasa i la paret, i el de Calella no n’és una excepció. No obstant això, no es rendeixen i han presentat un projecte amb la voluntat d’adaptar-se als canvis a què obliga la llei. Estem a l’espera de veure si aproven la proposta, que passaria per la reducció de superfície de varada i l’eliminació de construccions.

“Al voltant del 70% de la població calellenca és activa i fa esport de forma regular”

Calella és un poble de mar. Interessaria tenir clubs potents en aquest àmbit?

Sens dubte. No només tenim el Nàutic sinó que tenim el Club de Vela Calella i la base nàutica municipal. La vela és un esport amb molta activitat a Calella.

No només miren al mar…

Hi ha poques disciplines esportives que no es puguin trobar a Calella, sense tenir en compte aquelles que requereixen climatologies especials com ara els esports de neu. Per exemple, som referents en tennis taula, sense oblidar els nostres esportistes, com Laura Camps, que és la primera pilot femenina de tot Espanya a entrar a l’Acadèmia Ferrari per a Joves Pilots.

Així doncs, l’aposta de Calella per l’esport sota el teu mandat…

Es mantindrà totalment. Com a persona esportista, com a regidor i com a alcalde crec que l’aposta ha de ser ferma. L’esport és una eina d’integració social i alhora estimula l’economia, fa salut i cohesiona molt el teixit social. Haver estat regidor d’Esports m’ha servit per conèixer de primera mà les entitats esportives del poble i les seves necessitats, de manera que podem fer una feina molt més eficient i duradora.

Al maig hi ha eleccions municipals. S’hi presentarà?

Sí, la meva intenció és fer un nou mandat. Crec que encara hi ha molts projectes per fer, no només a nivell esportiu sinó en totes les regidories del municipi.

Entrevista de Toni Frieros

Fotos de Pep Morata

More in Ajuntaments