Connect with us

Futbol

Sergi Barjuan, entrevista a l’exjugador del Dream Team i entrenador del Barça B

Sergi Barjuan ha estat un dels millors laterals de la història del FC Barcelona (403 partits) i de la selecció espanyola (56 partits). Després de penjar les botes amb un brillant palmarès, va iniciar un ampli periple a les banquetes. En l’actualitat és l’entrenador del Barça B i va ser durant tres partits el tècnic del primer equip. Des de 2005 viu a Premià de Dalt. És un dels nostres.

Per què vas triar el Maresme per viure?

Des de molt jove em feia molta il·lusió viure al Maresme. Quan jugava al Barça B vaig viure dos anys a La Garriga i després ja en un pis a Barcelona en arribar al primer equip del Barça. Sempre que passava per la Collada de Parpers, quan encara no estava fet el túnel, per a anar del Vallès al Maresme o a Barcelona, em cridava l’atenció el canvi de temperatura que hi havia respecte a Granollers, les Franqueses o la Garriga. Allà podia fer boira i aquí sol. M’agradava molt poder veure el mar. Ja quan em vaig casar li vaig dir a la meva dona, que és sevillana, que la meva il·lusió era viure un dia al Maresme.

“Una de les millors decisions que he pres a la meva vida ha estat venir a viure al Maresme”

I la vas fer realitat:

Premià de Dalt… Vam començar a veure diferents zones del Maresme ja el 2003, com Alella, per exemple. Txiki Begiristain, ‘Chapi’ Ferrer i Julio Salinas, que eren companys meus en el Barça, ja vivien a Premià de Dalt i sempre em comentaven que aquí la qualitat de vida era espectacular. El poble m’agradava molt i un dia el ‘Chapi’ em va dir que al costat de la seva casa se’n venia una que estava molt bé, que era una gran oportunitat. Recordo que jo llavors estava jugant a l’Atlètic de Madrid, així que un matí vam agafar un avió la meva dona i jo i vam venir a veure-la. I aquí estem.

Què en destacaries?

Obrir les finestres de l’habitació o el menjador i veure el mar no té preu. Fins fa dos anys no hem pogut instal·lar-nos definitivament a Premià de Dalt perquè, a causa de la meva carrera d’entrenador, he viscut a Huelva, Sevilla, Almeria, Mallorca, la Xina… però com diem en català: “Roda el món i torna al Born”. Tenir la platja a dos minuts de casa és un privilegi, així com poder córrer pel passeig sentint les onades del mar. També tenim uns senders de muntanya meravellosos per caminar o anar amb bicicleta. Algunes vegades sortíem Txiki, Julio, Chapi i jo a fer rutes en bicicletes per corriols molt bonics on hi ha unes vistes fantàstiques. Ho tenim tot: molt bons col·legis per als nens, una gastronomia de primer nivell. Per cert, jo tinc dos llebrers i Premià de Dalt i el seu entorn també és ideal per a ells.

“Aquí tenim una gran qualitat de vida. Veure el mar des del menjador de casa és un privilegi. Gaudeixo molt corrent prop de la platja, sortint amb bicicleta per la muntanya o passejant amb els meus dos llebrers”

Vau viure molt de temps a Sevilla…

Sí, gairebé nou anys. Durant la meva etapa d’entrenador vam decidir, per l’estabilitat dels nens, tenir la base a Sevilla, on la meva dona hi té tota la seva família. Era el millor per a ells. Sempre que podia anava a estar amb ells a Sevilla o venien ells una temporada on jo entrenava, com va ser el cas de Hangzhou, a la Xina. Ara bé, sempre li vaig dir a la meva dona i als nostres quatre fills que després de la Xina ens instal·laríem definitivament a Premià de Dalt.

Vas tenir el privilegi de formar part del Dream Team de Johan Cruyff. Quin és el teu millor record com a jugador del Barça durant deu anys?

Sens dubte, el meu debut el 24 de novembre de 1993 davant el Galatasaray a Istanbul en partit de Copa d’Europa. També la primera Lliga, la de 1994. I portar el braçalet de capità del club de la teva vida va ser un gran orgull.

“Vam estar nou anys instal·lats a Sevilla durant la meva carrera d’entrenador, però sempre li vaig dir a la meva dona i als meus fills que tornaríem per viure a Premià de Dalt”

I el teu pitjor record blaugrana?

En tinc dos. La final de la Champions davant el Milan d’Atenes el 1994, per com vam perdre, i la meva sortida del club. Crec que he estat l’únic jugador del Barça que s’ha acomiadat amb crosses després d’haver passat pel quiròfan.

Com era Johan Cruyff?

Li estaré eternament agraït per haver confiat en mi des del primer dia, igual que a Javier Clemente a la selecció espanyola. Johan em va ensenyar moltes coses i em va aconsellar sempre molt bé. Quan parlava t’ho creies, perquè després veies que tenia raó en tot el que t’havia dit. Cruyff tenia una gran personalitat, una gran intel·ligència.

Què va significar per a tu formar part d’aquell Barça?

Un orgull immens. El millor del Dream Team no sols van ser els títols, que també, sinó que va canviar la mentalitat del barcelonisme. El Barça va passar de ser un club perdedor o sense èxit, a ser un club guanyador, tota una referència en el món del futbol. I per sobre de qualsevol cosa destaco l’estil de joc del Dream Team, que es va instal·lar en el club, en els equips inferiors, i es va convertir en el seu signe d’identitat, en el seu ADN. Un futbol ofensiu, de possessió de la pilota… D’aquí van sorgir després els Messi, Xavi, Iniesta, Piqué, Cesc… I a títol personal, estic segur que em vaig convertir en millor futbolista estant al costat de tantíssims fores de sèrie, els millors del món: Guardiola, Laudrup, Romario, Figo, Rivaldo, Ronaldo…

T’hauria agradat retirar-te en el Barça?

Sí, però no va poder ser. Van Gaal tenia altres plans i ho vaig respectar. El que sí que diré és que l’Atlètic de Madrid es va portar increïblement bé amb mi. Em va signar un contracte de tres anys estant lesionat i sense passar revisió mèdica. Vaig ser molt feliç a Madrid on sempre em van tractar molt bé.

Has tornat a casa teva, el Barça, per dirigir al filial…

El 2009 ja vaig estar dues temporades com a entrenador del Juvenil A. Allà va començar la meva experiència a les banquetes. Després de diversos anys en diferents ciutats, em feia molta il·lusió, com dius, tornar a casa. Sempre vaig tenir molt bona relació amb Laporta. Li vaig dir que algun dia m’encantaria ajudar el club. Ja proclamat president em va trucar, l’11 de juny. Em vaig reunir amb Alexanco i em van oferir ser entrenador del filial.

“Johan Cruyff i Javier Clemente van ser dues persones molt importants en la meva carrera esportiva. Els estaré eternament agraït”

Feliç?

Molt. És una competició nova i un treball molt enriquidor. Treballar amb gent jove, de molt de talent, és molt agraït. El nostre principal objectiu és competir tan bé com sigui possible. Si es pot pujar de categoria, fantàstic, però l’essencial és formar jugadors per al primer equip. Aquesta temporada han jugat o han anat convocats fins a 12 futbolistes. No és una gestió fàcil com entrenador, no obstant això, el més important és l’interès del club, el primer equip.

I arriba el moment d’entrenar al Barça. Paraules majors…

Sempre sap greu que sigui per la destitució d’un company. I més si parlem de Koeman, un mite del barcelonisme. Però aquí estem per ajudar el club. Em van demanar que dirigís el primer equip durant quinze dies. I això vaig fer: parlar amb els jugadors, dir-los què creien que s’hauria de canviar, què necessitaven de mi, perquè en dues setmanes era impossible donar-li la volta a la situació. Era obligat anar a Kíev i guanyar per seguir a Champions i es va guanyar. I en Lliga no vam perdre. Vaig intentar que es jugués de forma ordenada i amb personalitat.

“Haver entrenat el primer equip del Barça, encara que només fos per tres partits, és un orgull, un honor, un record que m’acompanyarà sempre”

Què se sent en trepitjar el Camp Nou sent entrenador del Barça?

Imagina’t! Vaig arribar al Barça amb 16 anys, vaig passar per totes les categories del club i encara que vaig jugar en aquest camp mil vegades com a jugador, estar a la banda, a la banqueta, tornar a veure la immensitat de l’estadi, la calor del públic, impressiona. Un orgull molt gran. No tothom pot dir que ha estat entrenador del Barça. Va ser curt, però intens. Un orgull, un honor, un privilegi, un record que m’acompanyarà sempre.

Palmarès Sergi Barjuan

TÍTOLS FC BARCELONA

3 Lligues

2 Copes del Rei

2 Supercopes de Espanya

1 Recopa d’Europa

1 Supercopa d’Europa

JUGADOR

FC Barcelona B 1992-93; 41 Partits; 3 Gols

FC Barcelona 1993-2002; 403 Partits; 15 Gols

At. de Madrid 2002-2005; 89 Partits; 0 Gols

ENTRENADOR

FC Barcelona (Juvenil A) 2009-2011

Recreativo de Huelva 2012-2014

Unión Deportiva Almería 2015

Real Club Deportivo Mallorca 2017

Hangzhou Greentown FC 2017-2019

FC Barcelona B 2021

FC Barcelona (Interí) 2021

FC Barcelona B 2021 (present)

SELECCIÓ ESPANYOLA

56 Partits Internacional

1 Gol

2 Mundials

2 Eurocopas

Entrevista de Toni Frieros.

Fotos de Valentí Enrich.

More in Futbol