Connect with us

Bàsquet

Invencibles, l’esport com a eina d’inclusió

L’esport és molt més que competir, guanyar o perdre; és un vehicle extraordinari d’inclusió social, solidaritat, integració i aparador de grans històries humanes. Exemples que mereixen ser explicats i tenir visibilitat. Amb aquesta finalitat, Mataró Parc inicia amb Esportiu Maresme un recorregut per aquest univers moltes vegades desconegut, però al qual cal donar-li veu i posar-li cara. Comencem…

Els Invencibles no paren de créixer! Era octubre de 2021 quan s’iniciava el projecte de futbol inclusiu per a infants i joves amb diversitat funcional amb un primer equip a Sant Cebrià de Vallalta. Ara, un any i mig més tard, i després de la gran demanda detectada, els Invencibles arriben al CD Blanes i al CF Tordera, apropant la seva metodologia a altres clubs que també aposten per a promoure el futbol per a tothom. L’esport, més enllà d’aportar beneficis a nivell físic, s’utilitza com a eina d’inclusió comunitària i per a treballar altres aspectes com les habilitats socials, la comunicació assertiva, les relacions interpersonals, la motivació i la superació.

Alhora, afirmen que l’esport és també una forma de visibilitzar i reivindicar el dret a practicar un esport de qualitat, inclusiu i amb equitat, i trencar estigmes en un col·lectiu que pateix exclusió a l’accés d’activitats extraescolars i esportives degut a la manca de conscienciació i de suports necessaris. És per això que la Sandra Surís, una de les creadores del projecte, afirma que l’esport és l’excusa, i mitjançant aquest es potencien espais d’interacció i socialització amb grans beneficis entre els seus participants i famílies.

Després del gran èxit que han tingut els equips de futbol, implementaran aquesta metodologia al bàsquet

Una de les últimes propostes del Invencibles és la creació d’un grup d’oci per als jugadors majors de 12 anys, amb l’objectiu d’oferir-los un espai lúdic d’intercanvi d’experiències i establiment de vincles entre iguals, a la vegada que un grup de professionals multidisciplinari aprofita per a treballar aspectes com les habilitats socials entre els joves, en espais naturals i situacions reals i esporàdiques.

Per altra banda, també han iniciat recentment un acompanyament terapèutic familiar de la mà d’una persona psicòloga experta en aquest tipus d’intervencions. Aquest espai pretén oferir un suport emocional a les famílies dels jugadors, mentre es genera una xarxa social i de suport, tot compartint històries i aprenentatges.

Els Invencibles continuen promovent el futbol per a tothom i tenen previsió d’arribar a altres poblacions i fins i tot a altres esports. Queda un llarg camí per recórrer i molta feina per fer, però la gran evolució dels jugadors i els beneficis detectats els hi donen l’empenta per a seguir treballant amb més i millors propostes.

Més històries solidàries de l’esport, presentades per Mataró Parc, fent clic aquí.

More in Bàsquet