Connect with us

Ajuntaments

Ironman 2022: Calella i el Maresme viuen la gran festa del triatló

La ciutat de Calella com a organitzadora, i tots els municipis del Maresme pels quals va passar l’IRONMAN 2022, poden sentir-se molt orgullosos pel resultat de la prova esportiva més internacional de la nostra comarca

Sense aquesta col·laboració i esforç dels pobles del Maresme seria impossible l’èxit d’una competició que enguany ha congregat al voltant de 5.000 atletes. També gràcies a la legió de més de 700 voluntaris distribuïts per tot el recorregut, des de Santa Susanna i Malgrat fins a Alella, El Masnou i Montgat, tant urbà com en la Nacional II, tallada al trànsit en tota l’extensió que cobreix el Maresme.

Des de primera hora del matí d’un diumenge assolellat, quan encara no havia començat el dia, fins a última hora de la tarda, el Maresme va ser escenari d’una nova edició de l’IRONMAN Barcelona Calella i l’IRONMAN 70.3, que per segon any consecutiu es va disputar al mateix temps, la qual cosa implica una enorme complexitat organitzativa en haver de conviure dos recorreguts paral·lels.

Recordem que un IRONMAN consisteix a cobrir tres proves esportives de gran exigència física: 3,86 km de natació en mar oberta, 180 km de ciclisme i 42,2 km de carrera a peu. Per la seva part, l’IRONMAN 70.3 és exactament la meitat de la prova gran, calculat en milles.

Els millors classificats d’aquestes dues proves han pogut obtenir una de les 55 places classificatòries que es reparteixen per accedir al Supersapiens IRONMAN World Championship Kona 2023 de Hawaii.

Aquests afortunats triatletes tindran l’oportunitat de competir en la prova IRONMAN més antiga i famosa del món.

D’entre tots el participant, cal destacar l’altíssima presència de corredors internacionals, que en total sumaven un 90% de les inscripcions en la prova completa.

Així doncs, entre els més de 3.000 participants es podien comptar fins a gairebé cent nacionalitats diferents, entre les quals destaca un 23% arribats del Regne Unit –un 18% en el cas de la prova IRONMAN 70.3- i un 7,5% tant de França com d’Irlanda –14,5% i 5,6% respectivament en la prova 70.3.

Més d’un 80% dels inscrits han participat per primera vegada a Barcelona, la qual cosa ha convertit aquesta experiència tan especial en una ocasió única per a pràcticament tots els protagonistes, que han quedat meravellats amb el suport del públic i el bon ambient que s’ha respirat durant tota la jornada.

Malgrat el considerable descens de la temperatura en els últims dies, la costa mediterrània ha regalat als participants un dia assolellat i amb una temperatura al voltant dels 23 graus que, sense ser massa calorós, ha ofert unes condicions de cursa ideals.

Per segon any consecutiu es van disputar al mateix temps les dues distàncies, la llarga i la curta, amb més de 3.000 atletes participants

Tot això, sense oblidar l’espectacularitat del recorregut que en cap moment s’ha allunyat de la primera línia de costa. La natació ha tingut lloc a la mateixa platja de Calella, mentre que en la secció de bicicleta els triatletes han virat cap al sud per arribar a la localitat de Montgat i tornar després al seu punt d’inici. Finalment, el circuit a peu, també circular, ha transitat per les localitats de Pineda de Mar i Santa Susanna.

Tots els traçats, en totes dues proves, han destacat per tenir molt poc desnivell i una baixa dificultat tècnica, la qual cosa els converteix en circuits ideals per iniciar-se en curses IRONMAN o, alternativament, tenir la possibilitat de batre un rècord personal en una prova adequada per superar-se a un mateix.

Entre els que han ajudat a impulsar aquesta prova, cal recordar la imprescindible participació dels serveis mèdics, protecció civil i policia, però també dels piragüistes i motoristes que cobreixen el recorregut, els jutges i, per des- comptat, l’staff i els treballadors de la mateixa organització.

La magnífica climatologia va ajudar al fet que es visqués una prova espectacular, on el 90% dels esportistes van ser estrangers

El primer classificat de l’IRONMAN Barcelona ha estat l’islandès Sigurdur Om Ragnarsson amb un temps final de 8 hores i 42 minuts i la guanyadora en categoria femenina ha estat la danesa Janette Dommer amb un registre de 9 hores i 24 minuts.

Per la seva banda, la primera posició de l’IRONMAN 70.3 Barcelona se l’ha endut el francès Amandin Colvray amb 4 hores i 13 minuts, quatre minuts per davant del triatleta balear Ricard Mari Ferrer. En dones, la vencedora final ha estat la britànica Megan Chapple amb 4 hores i 23 minuts.

Reportatge gràfic de Joan Maria Arenaza.

More in Ajuntaments