Connect with us

Ajuntaments

Jaume Oliveras, alcalde del Masnou: “Ser alcalde del teu poble és el més important que hi ha”

Jaume Oliveras i Maristany (El Masnou, 29 de maig del 1962) és un polític català militant d’ERC, diputat al Parlament de Catalunya en la VI Legislatura i secretari general del Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya del 2006 al 2010. Des del 2015 és alcalde del Masnou, càrrec que va renovar a les eleccions del passat mes de juny.

Per què va voler ser alcalde del Masnou?

En una trajectòria política, ser alcalde del teu poble és el més important que hi ha tant a nivell personal com professional. Al Masnou és on he viscut sempre, on he crescut, on tinc la família i els amics, i per tant és un privilegi, alhora que absorbent, ja que gairebé hem d’estar disponibles els 7 dies de la setmana a totes hores.

Es troba més còmode com a alcalde, fent política de proximitat, que no pas a institucions com la Generalitat, on també hi va ser?

Sí, em trobo més a gust fent d’alcalde. Tot i que també haig de dir que en els meus anys de Generalitat, molts dels temes que jo portava estaven orientats al món local, és a dir, als municipis i als ajuntaments.

Creu que la proximitat és la clau per ser un bon alcalde i un bon polític?

Crec que és un element indispensable, però no és pas l’únic. N’hi ha d’altres, com el saber escoltar i parlar amb la gent i la capacitat de prendre decisions. Sense aquests elements no es pot ser un bon alcalde.

Va arribar a l’alcaldia l’any 2015… Quin Masnou va trobar i com el veu actualment?

Ja des dels meu anys com a tinent d’alcalde, des del 2011, vam voler potenciar i posar en valor l’àmbit cultural i la millora de certs equipaments. Des de l’alcaldia estem treballant en diferents millores urbanes, les quals requereixen molt esforç i temps. Si hagués d’escollir-ne una, seria la peatonalització de diferents carrers del centre del Masnou, que eren una assignatura pendent i que finalment estem fent realitat. També hi ha hagut altres millores en equipaments com el Parc Vallmora o el nou Pavelló Municipal, que malgrat no estar encara completat, n’estem molt satisfets perquè comença a donar els seus fruits.

Jaume Oliveras, alcalde del Masnou

“L’objectiu més gran que tenim és acabar de fer un Masnou més amable pel vianant; consolidar els espais naturals com estem fent amb el Parc Vallmora”

Quin és el seu gran objectiu com a alcalde?

Uf, aquesta és una pregunta molt transcendent… (riu). Jo crec que en un mandat o en un conjunt de mandats, es barregen molts objectius, alguns de molt grans i d’altres de petits, que solen ser els que realment milloren la vida de la gent. Però potser l’objectiu més gran seria acabar de fer un Masnou molt més amable, sobretot pel vianant; consolidar els espais naturals com hem fet amb el Parc Vallmora. Ara ho volem fer a la platja i completar certs equipaments que tenim en el municipi.

Una platja cada vegada amb menys sorra…

Bé, a les platges centrals la veritat és que no tenim pas problemes amb la sorra. Les platges del centre de Masnou estan molt consolidades. Un altre dels objectius pendents és treure el màxim profit a aquestes platges els 365 dies de l’any.

I com pensen fer-ho?

En primer lloc, pensem a remodelar el passeig marítim. Volem incentivar les activitats esportives a la platja. De la mateixa manera que implementarem una zona esportiva a l’aire lliure al Parc Vallmora, volem incrementar els usos esportius de la platja i hem de donar un pas endavant per aconseguir-ho.

Què li demana la gent quan el veu pel carrer?

Sempre dic que la gran preocupació de la gent sol ser allò que veu quan obre la porta de casa seva, és a dir, el que veu primer. Per exemple, l’estat de la vorera, de l’asfalt, la neteja dels carrers, la il·luminació… En definitiva, aquelles coses elementals. Evidentment també em trobo amb altres peticions més complexes, però la gent se sol preocupar pel seu entorn més immediat.

Com definiria el Masnou a una persona estrangera que no conegui el municipi?

Tot i que, com a tot arreu, trobem alguns problemes que hem de resoldre, i d’altres en els quals no podem fer res ja que les nostres competències es veuen sobrepassades, jo diria que el Masnou és un lloc magnífic per viure, que combina la proximitat amb la capital amb la tranquil·litat d’un municipi.

I a prop del mar…

Així és, el mar és fonamental. Tenim un port esportiu, una gran platja i molta tradició vinculada al mar. Així doncs, el mar és un atractiu molt important per al Masnou.

Quina importància té l’esport en el municipi i en les accions de govern que preneu?

Creiem que és molt important. En primer lloc, ens esforcem per ajudar i col·laborar amb els clubs del Masnou. Després, volem completar reptes estratègics en forma d’equipaments esportius de qualitat. Hem parlat abans del nou pavelló, i encara ens queda per completar la zona de gimnàs del pavelló que es farà en una segona fase. També tenim el projecte de centralitzar tot el futbol base del municipi en unes noves instal·lacions, molt més dignes i molt més ben equipades i estem parlant sobre el projecte amb els dos clubs, Masnou i Atlètic Masnou.

Creu en una unificació dels dos clubs?

Creiem que seria necessari. Pel que fa a les instal·lacions, el projecte consistiria a ampliar i refer les instal·lacions del camp on ara juga l’Atlètic Masnou. L’Ajuntament ha anat adquirint terreny que ens permetrà, no sabem quan, disposar de sòl públic per construir aquestes noves instal·lacions. I no només planegem una millora de les instal·lacions, sinó una millora global de l’entorn del barri d’Ocata.

Quin percentatge del pressupost de l’Ajuntament es destina a l’esport?

Un 7%. de l’ordinari. En el pavelló municipal s’ha fet una inversió d’uns dos milions i mig d’euros. També comptem els ajuts econòmics als clubs, en què podem trobar algun conveni d’entre 40.000 i 50.000 euros anuals. Una bona part del pressupost esportiu es dedica al manteniment d’instal·lacions del complex esportiu. Per tant podríem dir que el pressupost d’aquest any invertit en esport seria d’una mica més de dos milions i mig d’euros.

El Masnou té dues grans referències esportives, una d’elles és el Club Nàutic i l’altre és en Ricky Rubio. Com a alcalde, això l’omple d’orgull?

Sí, fa poc vam celebrar la nit de la vela, i és evident que el Club Nàutic ha donat moltes medalles olímpiques i molts títols mundials. Per tant, és un puntal fonamental. Tenim molt bona relació amb el club, ja que tenen molta implicació en obrir-se al municipi, fer activitats, etc. I quant al Ricky, és un gran orgull per a nosaltres que un gran campió com ell, porti el Masnou per tot el món.  Ha estat meravellós el campionat del món que ha fet, a més de ser l’MVP. La relació amb ell i amb la seva Fundació ha estat molt positiva i molt estreta. Vam signar un conveni amb la Fundació per a la renovació del parquet de la pista del pavelló vell. Ara estem en contacte amb la seva família per veure si podem realitzar una celebració de la seva fita aquí, al municipi.  Estem treballant en aquesta direcció.

“Pensem a remodelar el passeig marítim i volem incentivar les activitats esportives a la platja”

Tenen previst posar el seu nom al pavelló?

Ja tenim la pista Ricky Rubio, que vàrem fer a través de la fundació que porta el seu nom. També vam organitzar un esdeveniment de bàsquet inclusiu per la Festa Major promogut per la seva Fundació i ara estem en contacte amb el seu pare per organitzar algun esdeveniment nou per a la propera primavera.

Creu en l’esport com a eina d’integració i educativa?

Evidentment. Al Masnou, el bàsquet n’és un exemple. No només amb en Ricky Rubio, també ha tingut notorietat el projecte Hamza, que ha estat una experiència molt important pel nostre municipi. També s’ha avançat molt en el futbol femení. Nosaltres en aquest mandat volem impulsar un Pla Educatiu de Municipi i volem que l’esport formi part de l’educació dels infants i els joves. Crec que estem en un moment bo esportivament parlant al Masnou.

Què li agrada fer quan no fa d’alcalde? Quins són els seus hobbies?

Jo només faig d’alcalde (riu)! Bé, m’agrada llegir i anar al cinema. Esport en faig molt poc. Camino molt, perquè no sé conduir i em desplaço sempre a peu. També m’agrada cuinar… i sóc culer, però en la intimitat.

És apassionat del futbol?

Només els 90 minuts que dura el partit. Després me’n vaig a dormir molt tranquil. Per a mi són 90 minuts de concentració. Normalment intento sopar abans dels partits, perquè m’agrada sopar d’hora, ens ajuntem quatre o cinc amics a casa d’un d’ells i allà mirem el partit i comentem coses del partit… i altres coses que no són del partit (riu).

Sent culer, deu ser admirador de Messi…

I tant, és un jugador fantàstic!

Quina radiografia faria del Maresme?

Haig de reconèixer que sóc una mica agnòstic amb el Maresme. És a dir, crec que tenim realitats molt diferents en diverses zones de la comarca. Per exemple, és evident que el Masnou mira molt a Badalona i Barcelona, i en canvi Tordera o Palafolls miren molt cap a Girona. Trobo moltes diferències entre l’Alt Maresme i el Baix Maresme.

No veu, doncs, un Maresme cohesionat

Continuo sent escèptic amb aquest punt de vista de la cohesió de la comarca. Crec que és una comarca massa heterogènia, que evidentment està bé perquè és la naturalesa de la comarca on vivim. És clar que hem de tenir una bona relació amb la capital i que hi ha institucions i estructures d’abast supralocal a Mataró, com el mateix Tecnocampus, però a l’hora de la veritat crec que el Maresme és molt local i molt heterogeni.

Creu que el Consell Comarcal fa una bona tasca?

Evidentment ens dona serveis, però amb els municipis de 20.000 habitants en amunt no és la mateixa que amb els de menys de 20.000 habitants, per una qüestió de competències i de com estan estructurats els serveis.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Ajuntaments