Connect with us

Ajuntaments

Joan Campolier l’alcalde del miracle

Amb només 3.500 habitants, Santa Susanna compta amb els segells de destinació de Turisme Esportiu, Turisme Familiar i Turisme de Negocis. Avui, pot presumir de ser coneguda a tot Europa. Un miracle que repassem amb el seu alcalde. El seu mandat és un dels més longeus de la democràcia a l’estat espanyol.

Expliqui’ns el ‘miracle’ de Santa Susanna…

El nostre producte és clarament hoteler i hem apostat per potenciar-lo. Hem passat de tenir en els anys 60, 300 places a les 15.000 actuals, amb el projecte d’obrir quatre hotels més. Un d’ells molt important, perquè també es construirà un Palau de Congressos. Avui dia Santa Susanna té 3.500 habitants i 3.000 que tenen aquí la seva segona residència. Disposem de 15.000 places hoteleres, més places de càmping. A l’estiu som una població d’uns 25.000 habitants.

Parla de producte…

Pensant en el sector hoteler, l’equació ha de ser crear el màxim de producte per tenir l’ocupació més gran possible. No cal pensar, només, en sol i platja. Apostem, i molt, per la marca esportiva. Entenent que són productes complementaris, perquè omples la temporada baixa a escala turística. També ens beneficia el microclima tan agradable que tenim al Maresme. Molts clients de països on passen molts mesos sota zero trien Santa Susanna per als seus stages esportius.

No ho dic jo, ho diuen les dades. Santa Susanna és una referència en l’àmbit esportiu.

Vam ser el primer municipi del Maresme en obtenir el segell de destinació de Turisme Esportiu. Santa Susanna, el Maresme i Catalunya som un referent a escala europea. Avui dia organitzem campionats del món, d’Europa, d’Espanya… A vegades no n’hi ha prou amb tenir uns bons equipaments esportius. També cal tenir una zona hotelera que sigui modèlica a uns preus econòmics. Aquests requisits els reunim.

Des de fora, sorprèn…

Santa Susanna, per si mateixa, no podria gaudir d’aquests serveis. Per exemple, tenim un pavelló fantàstic que, per habitants, no ens correspondria. Té capacitat per a 2.000 persones. Vam convèncer a l’administració perquè ens permetés tenir aquest aforament fent-los veure que habitants també són tots els turistes que ens visiten cada any. Vam fer el nou pavelló, que és una autèntica meravella, amb diners públics entre l’administració, la Generalitat, i nosaltres, l’Ajuntament.

Com s’ha aconseguit?

Santa Susanna va demanar un Pla de Dinamització Turística a la Secretaria General de Turisme a Madrid, quan governava el PP, i he de dir-te que no sabien ni on era Santa Susanna. Gràcies a aquest pla, amb els 2,7 milions d’euros que ens van donar, el que vam fer va ser, amb el suport de la Generalitat, crear el producte esportiu.

Què significa tenir el segell de destinació de Turisme Esportiu?

Una marca importantíssima, perquè quan surts a Europa a vendre un producte tens el segell de la Generalitat, que dóna una àmplia cobertura. Diguem que és una garantia que el que estàs venent és una oferta de la màxima qualitat.

Avui dia Santa Susanna és coneguda a tot Europa…

Molt coneguda. Dono fe. Tots els esdeveniments esportius que organitzem deixen una riquesa en la població que és tangible. En llocs de treball, en ingressos per a restaurants, botigues, etcètera… Però hi ha un altre intangible que és el de la promoció de la vila. Darrere d’aquestes proves esportives estan la televisió i els mitjans de comunicació. És el millor espot que es pot fer de Santa Susanna. Hi ha un clar retorn econòmic i social, tant per als empresaris com per al municipi.

Què va canviar a Santa Susanna amb la inauguració de l’estació del tren?

Hi va haver un abans i un després, perquè gràcies a ella ens connectem amb el món. RENFE creia que una estació aquí no seria rendible i durant quinze anys em van estar “torejant”. Un bon dia em van trucar i em van dir: “Els deixem fer l’estació amb la condició que vostès se la paguin”. I no vaig dubtar ni un minut a dir que sí. Es va inaugurar el febrer de l’any 2000 i és l’única estació d’Espanya gestionada per un ajuntament. A més, vam crear llocs de treball per a gent del poble.

Segurament l’esdeveniment esportiu més important que organitza Santa Susanna sigui el Campionat d’Europa de Bodybuilding…

Ja fa dinou anys que organitzem proves d’aquest esport. Primer vàrem fer el campionat d’Espanya. Després ens van oferir, d’un dia per l’altre, el Mundial femení perquè no es va poder fer a Grècia a causa de la situació política. Ens va agafar per sorpresa, però va ser un èxit absolut. I ho vam fer tan bé que durant set anys vàrem ser seu del Mundial femení. Després ens van donar l’Europeu, per a nosaltres millor encara perquè vénen molts més esportistes gràcies a la proximitat. Durant vuit dies, rebem a més de 3.000 atletes.

Tambè el Raid Barcelona-Santa Susanna…

Els dies 6, 7 i 8 de desembre. És el més antic d’Europa i es duu a terme a Santa Susanna des de fa 19 anys. Al raid hi ha participants d’arreu del món i es tracta de curses Endurance d’alt nivell que es duen a terme durant els tres dies de l’esdeveniment. Hi participen més de 180 cavalls i arrossega gairebé mil persones. És tot un espectacle…

També són coneguts com la Ciutat de la Petanca…

Els dies 26, 27 i 28 d’octubre vam acollir el Campionat d’Espanya de clubs de Petanca i al mes de maig organitzem el de Catalunya. Per Santa Susanna passen cada any més de 12.000 “petanqueros” de tot Europa. Molts fan stages de més d’una setmana… Tenir l’estació de tren ha ajudat molt a aquesta expansió per convertir-nos en la ciutat de la petanca. És un clar exemple d’èxit: bones instal·lacions esportives i magnífica oferta hotelera.

I el futur immediat, alcalde?

Deixeu-me dir-vos que també tenim un important producte nàutic que potenciarem. El futur? Estem treballant en un projecte molt, molt important… Si vas a altres comunitats, altres sectors turístics, per exemple a Andalusia, descobreixes que hi ha municipis semblants al nostre amb uns equipaments esportius impressionants: camps de tennis, de futbol, piscina coberta, descoberta… Aquí no hem sabut tenir la visió de potenciar turísticament les instal·lacions esportives. Si tu ara vols fer un bon torneig de futbol, et veus obligat a fer-lo en diferents pobles…

Joan Campolier, un dels alcaldes que més anys porta al càrrec, va rebre a Esportiu Maresme al seu despatx consistorial

De què es tracta?

De deu hectàrees de terreny on volem centralitzar en un sol espai tot el dèficit d’equipaments que tenim. Ara comptem amb un pavelló, un camp de futbol, sí, però busquem tenir més camps de futbol, de tennis… Es tracta de crear equipaments esportius importants per poder cobrir esdeveniments, ja que el cercle es tancaria amb l’obertura dels hotels que estan en marxa. El nostre objectiu és arribar a les 25.000 places hoteleres.

Quants diners destina Santa Susanna a esdeveniments esportius?

Fem tots els esforços necessaris per poder dur-los a terme, així com en cultura i cobrir totes les necessitats del municipi. Fem front a tot, perquè tot és important per a nosaltres.

Alcalde des de 1976… Com es pot ser durant tants anys alcalde?

La política per a mi és il·lusió, voler al teu poble i ganes de fer coses. El meu objectiu sempre ha estat veure crèixer Santa Susanna de forma sostenible i moderada i oferir als nostres habitants i als que ens visiten uns serveis modèlics, des de la Biblioteca fins a l’estació de tren.

Es presentarà a les pròximes eleccions?

Sí, em presentaré una altra vegada. No he perdut la il·lusió. Cada matí, quan aixeco la persiana i veig aquest sol que tenim al Maresme, em dóna vida. Avui en dia, si vols fer i aconseguir coses has de dedicar-hi moltes hores. En els municipis petits tot costa quatre vegades més que en els grans. El millor patrimoni que pot tenir un poble petit és tenir projectes. És l’única manera d’aconseguir coses.

En l’àmbit ideològic, on se situa?

Sóc molt apolític. Com a poble petit has d’escoltar a tothom, recollir idees de tots i respectar a tots els partits. Però no puc ignorar que ara és el moment més difícil en l’àmbit polític que he viscut mai. És tot molt complicat. A títol individual, la meva única ideologia ha estat i és treballar per a Santa Susanna.


Culer i aficionat al futbol

Es declara molt culer i un gran amant del futbol, per això sap del que parla: “A Santa Susanna podem presumir de tenir també una important Escola de Futbol modèlica, amb més de 180 jugadors entre nois i noies. Els primers equips femenins de l’Associació Esportiva Santa Susanna es van crear fa cinc temporades i des de llavors, el club ha anat evolucionant. Actualment ja compta amb 70 jugadores dividides en cinc equips diferents: dos en categoria Aleví-Infantil, un en categoria Infantil-Cadet i dos més en Cadet-Juvenil, un d’ells de màxim nivell”.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Ajuntaments