Connect with us

Ajuntaments

JOAN MERCADER Alcalde de Malgrat de Mar

ESCOLTAR, PARLAR… FER

Joan Mercader és alcalde de Malgrat i forma part del Partit Socialista de Catalunya. Malgratenc de naixement, va ser regidor amb només 25 anys i, amb 29, ja era el màxim responsable del seu poble. Actualment afronta el seu segon mandat amb les dificultats que presenta la pandèmia i amb el temporal Glòria encara present al record de molts malgratencs. Coneixeu-lo

Tota una vida a Malgrat…
Sí, vaig néixer aquí i hi he viscut tota la vida. La meva mare era auxiliar d’infermeria a Blanes i el meu pare treballava a una fàbrica a Tordera.

Quins són els seus estudis?
Soc llicenciat en Psicologia, especialitzat en drogodependències. Actualment treballo en la meva especialitat, en una ONG sense ànim de lucre.

Per què va escollir aquesta professió?
Jo tenia molt clar que volia estudiar quelcom que ajudés la gent. Soc una persona que escolto molt, reflexiono molt… I la psicologia em va enganxar. Una bona gestió emocional i l’escolta activa són fonamentals. De la mateixa manera, crec que els polítics hauríem d’escoltar més i parlar menys.

D’on neix el seu interès per la política?
Jo era dinamitzador juvenil a l’Ajuntament de Malgrat i l’anterior alcaldessa, Conxita Campoy, em va fer una proposta formal per entrar a la llista del PSC pel mandat 2011-2015. Em va semblar una idea molt interessant i el que em va cridar l’atenció, i és el que em segueix motivant avui dia, és la possibilitat de poder millorar el dia a dia dels ciutadans i intentar donar solucions als proproblemes de la gent, en especial les persones més vulnerables.

“Vaig entrar en política per poder millorar el dia a dia dels ciutadans i donar solucions als seus problemes”

Finalment va formar part de l’equip de govern…
Sí, com a regidor de Territori i Sostenibilitat. Urbanisme, obres públiques, serveis i platges, indústria i pagesia i medi ambient. Aquestes eren moltes de les responsabilitats de la regidoria.

Després d’aquest mandat, va presentar- se com a candidat…
Així és. Vam obtenir 2.150 vots i sis regidors. La majoria en són nou, i vam sumar els tres de Junts per Malgrat per formar govern en elmandat 2015-2019.

I les últimes eleccions?
Les de 2019 van anar encara millor, ja que vam augmentar gairebé mil vots i ens vam situar amb vuit regidors.

No hi deu haver cap malgratenc que no el conegui!
(Riu) Sí! En som 18.500 en l’actualitat, anem camí dels 20.000.

A què es deu aquest èxit electoral?
Crec que es deu a que, quan el Partit Socialista ha estat governant el poble, sempre hi ha hagut una bona gestió municipal. D’altra banda, es deu també a la moció de censura de 2017, on ens van retirar de l’alcaldia a falta de dos anys i mig de mandat. El poble, però, va considerar que la gestió feta amb un altre govern no era correcta o tan bona com la nostra i a les properes eleccions els ciutadans van decidir que confiaven en nosaltres per governar, i els mil vots de més i la nostra victòria ho demostren.

Què heu aportat a Malgrat?
La nostra prioritat, que com he dit abans és el que em va fer entrar en política, és ajudar la gent i millorar la seva qualitat de vida. Per això és fonamental escoltar, per poder analitzar les demandes de la ciutadania i poder respondre eficaçment. Voldria destacar que, quan governem, destinem molts recursos a serveis socials. La meva obsessió és que els ciutadans tinguin oportunitats econòmiques i laborals en el municipi i que puguin viure dignament. Això és el que més m’omple de la nostra obra de govern.

Quins projectes i objectius teniu a curt termini?
Ara acabarem el primer Pla d’Actuació Municipal, el primer que es fa en la història del poble. Hauria d’haver estat presentat abans però el temporal Glòria i la pandèmia ens han impedit fer-ho ja que requereix una readaptació. Les prioritats han canviat totalment arrel d’aquests desastres i l’objectiu principal és la recuperació econòmica i social del municipi.

I a nivell d’infraestructures?
Creiem que no és el moment de fer grans obres, cal destinar els diners a promocionar el municipi. Volem estar al costat del sector turístic, comercial i empresarial. I, sobretot, el de la pagesia, que es veu doblement afectat degut al temporal Glòria. Oferirem moltes ajudes socials i, per tant, la gran obra és aquesta. Si abans els serveis socials ja eren una prioritat, ara ho han de ser el doble.

“La COVID-19 i el temporal Glòria han canviat totalment les nostres prioritats. Ara l’objectiu principal és la recuperació econòmica i social del municipi”

Com afronta el govern la pandèmia?
Sabem que aquesta pandèmia no és cosa d’un dia ni de dos, haurem de conviure-hi amb ella durant molts mesos i anys. Volem que els ciutadans puguin seguir gaudint de la cultura, l’esport… En definitiva, seguir vivint. Òbviament això s’ha de fer amb mesures i tots hem de ser responsables. És per això que donem especial prioritat a la neteja dels espais públics. També volem agilitzar els tràmits i la Oficina d’Atenció al Ciutadà es veurà reforçada, ja que les subvencions requereixen agilitat a l’hora de tramitar- les i gestionar-les.

Malgrat viu, en gran mesura, del turisme. En un any ‘normal’, quant aporta el sector turístic al municipi?
Al voltant del 70% de la població a Malgrat depèn directament o indirectament del turisme. Amb la pandèmia, dels 17 hotels que hi ha només n’han obert tres, per sort els càmpings han obert tots. Pel que fa a ocupació hotelera, la mitjana ha estat entre un 20-40%, així que sabem que els hotels que han obert han tingut pèrdues. Treballem també en una subvenció que en principi es donarà a tots, però que prioritzarà aquells que han fet l’esforç i han contractat gent.

És esportista?
Ho soc. Vaig jugar dels vuit als quinze anys a bàsquet i ara surto a córrer, jugo a pàdel i a tennis, a futbol amb els amics… De tot una mica, però mai deixo de fer-ne.

Quina importància li dona a l’esport?
És clau, tant pel contacte social amb les persones, els valors, aprendre la importància d’anar tots a una, assumir reptes… És molt positiu tant en la joventut com en la vida adulta i ajuda a participar en la comunitat malgratenca i a tenir una vida saludable. I, avui dia, és més necessari que mai.

Malgrat té un teixit esportiu extens…
Així és, tan extens com divers. Els clubs de futbol i futbol sala són molt potents i tenen molts jugadors, el bàsquet és un esport típic a Malgrat, tenim una escola de Muay Thai de referència… Parlem d’entitats que van creixent any rere any.

L’alcalde va rebre Esportiu Maresme a la Casa de la Vila

I que, per tant, requeriran de més equipaments.
Correcte. Fa poc que es va estrenar una pista polivalent que permet donar resposta als clubs de patinatge i hoquei, però falten equipaments i volem acabar-la i fer-la coberta. També tenim present la remodelació del Pavelló Municipal. Avui dia compartim pavelló amb Santa Susanna i el camp de futbol, en haver-hi dos equips al poble que comencen a tenir gran volum de jugadors, comença a ser just. S’ha d’anar invertint poc a poc en aquest àmbit per respondre les necessitats esportives del poble.

I a nivell competitiu tenen figures molt destacades.
Certament, com la Marina González, que esperem que pugui disputar els Jocs Olímpics de Tòquio si la pandèmia ho permet… També el Khyzer Hayat, lluitador de Muay Thai que participa a competicions europees. Malgrat s’està situant dins el panorama esportiu.

Malgrat és aquest curs 2020-21 Capitalitat del bàsquet femení català. Qué representa això per al municipi?
Ser capitalitat del bàsquet femení és un any per a la història de l’esport i el bàsquet femení de Malgrat de Mar. Cal posar de relleu que l’idil· li entre el bàsquet i Malgrat de Mar es remunta a ara fa 80 anys. En principi era de gener a desembre de 2020 i a causa de la COVID ho hem pogut prorrogar fins el juny de 2021. Hem adaptat les activitats, juntament amb la Federació de Bàsquet i l’AECAM, amb la situació sanitaria actual per seguir celebrant la capitalitat del bàsquet.

Molts èxits!

 

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Ajuntaments