Connect with us

Atletisme

Joan Sánchez, un personatge irrepetible

Hi ha històries que semblen impossibles, però són certes. És la que porta escrivint durant 96 anys Joan Sánchez Marta, un apassionat de l’esport que va néixer a Calella el 19 d’abril de 1925.

Establert a Malgrat de Mar des de molt jove, el Joan és en l’actualitat l’atleta més veterà d’Espanya, l’únic que a la seva edat continua en actiu i participa en els campionats Màsters.


Jugador de futbol i bàsquet en els seus anys joves, va començar a fer atletisme amb 17 anys en el llavors anomenat ‘Frente de Juventudes’ de Calella. Es va decantar per les proves de velocitat, 100 metres llisos, salt de longitud, però al mateix temps feia cros i pentatló. Era un atleta 10, molt complet. El 1945 va ser campió d’Espanya 4×100 per equips i quart en 100 metres llisos.

El 1945 participant en una cursa de 400 metres llisos a l’Estadi Olímpic de Montjuïc.
Atleta, també va jugar a futbol i bàsquet.

A punt de fer 97 anys, encara competeix i és l’actual campió de Catalunya Màster +95 en pes i javelina.

Joan compaginava la seva passió per l’atletisme amb el seu treball en la RENFE, on va treballar des de 1945 fins a la seva jubilació. Va vendre bitllets, canviava agulles de les vies quan es feia manual i exercia de factor de circulació.

A la fi dels setanta va fitxar pel Club Atletisme Malgrat, municipi en el qual vivia amb la seva esposa i els seus dos fills, un d’ells, el Xavier, que ha heretat la seva afició per l’atletisme (va ser campió del món de 3.000 obstacles el 2005 en Màster 35) i ha arribat a competir al costat del seu pare en campionats, cadascun en la seva franja d’edat, que van de cinc en cinc anys a partir dels trenta-cinc. En el Mundial de Màlaga de 2018, el Joan va quedar cinquè en llançament de disc.

Competint en una prova indoor.

Va portar la torxa olímpica de Barcelona 92 per un tram de Malgrat, on viu d’ençà que es va casar

En l’actualitat, Joan Sánchez, que es va passar més de deu anys cuidant de la seva esposa amb una malaltia greu, és l’atleta més veterà de Catalunya i d’Espanya. El 2020, abans de la pandèmia, va ser campió de Catalunya de pista coberta en 60 metres llisos i salt de llargada i lidera el rànquing mundial d’aquesta especialitat en Màster +90. En la seva última competició oficial abans de contreure la COVID, el 5 de juny de 2021, va ser campió de Catalunya en javelina i pes.

En els últims anys s’ha dedicat més als llançaments. A el Joan, que competeix oficialment pel C.E.A. Tenerife 1984 perquè el C.A.Malgrat no té llicències a nivell nacional, va tenir l’honor d’haver estat abanderat de la torxa olímpica de Barcelona 1992 en un dels trams de Malgrat.

Joan, preparat per al llançament de disc.
5 juny 2021, llançant javelina.

Com diu Joan Sánchez: “L’atletisme ha estat la meva vida i el continuaré practicant fins que el meu cos aguanti”.


Un extraordinari exemple.

More in Atletisme