Connect with us

Futbol

Joan Sitjar, campió d’Espanya de futbol freestyle 2023

De Vilassar de Dalt al món!

Nascut el 8 de gener de 2004, la història de Joan Sitjar és la d’un jove somiador que a base d’il·lusió i disciplina ha arribat al més alt de la seva especialitat esportiva amb tan sols 20 anys. Avui, el de Vilassar de Dalt pot presumir de ser el millor d’Espanya i també un dels més destacats del món.

“Tota la meva vida ha transcorregut a Vilassar de Dalt, on visc amb els meus pares. Vaig estudiar primer a l’Escola Francesc Macià i després a l’Institut Públic Jaume Almera”, comença explicant Joan, que és fill únic. Els seus inicis esportius van ser amb el taekwondo a l’Escola, on va arribar a ser cinturó negre. Un esport que va començar a compaginar amb el futbol sala quan tenia vuit anys: “Els meus pares em van apuntar a l’equip de Premià de Dalt, on vaig estar jugant fins als catorze anys”.

Després va passar al Futsal Mataró i va acabar a l’equip de Vilassar de Dalt, el Club Atlètic Català on, curiosament, és el segon entrenador del conjunt juvenil. No obstant això, la notorietat li va arribar al Joan per un altre camí, el del Freestyle, un esport on les piruetes i el domini de la pilota, a vegades amb gestos inversemblants, converteixen en veritables malabaristes als seus practicants: “Un dia passava caminant amb la meva mare per la plaça de la Tela del poble i vam veure un noi fent malabarismes amb la pilota. Em vaig quedar amb la boca oberta. Jo tindria uns dotze anys. Em va impactar tant que vaig començar a veure vídeos de freestyle, a mirar tutorials i a practicar pel meu compte. El noi que vaig veure a la plaça era Sergio Sánchez, que també vivia a Vilassar de Dalt. El vaig conèixer, vam començar a entrenar plegats, a aprendre d’ell, i a poc a poc m’hi vaig enganxar”.

Aquest mes de novembre representarà Espanya en el Campionat del Món de Nairobi (Kenya)

Al cap de vuit mesos, el Joan ja va participar en el primer Campionat d’Espanya. Era 2016 i en la categoria de principiants va quedar quart. “Aquest resultat em va ajudar a tenir més motivació que mai i podria dir que el freestyle va passar a convertir-se, sense deixar els estudis, en el centre de la meva vida. A més, la meva dedicació a aquest esport m’ha ajudat molt en la meva vida, perquè m’ha donat més autoconfiança, disciplina, força mental…”.

Coordinació, elasticitat, agilitat, potència, autocontrol, risc, són algunes de les virtuts que atresora Joan Sitjar en les seves actuacions: “Entreno cada dia de l’any unes dues hores i combino el treball en el gimnàs, per guanyar força muscular i resistència, amb la pilota. Sempre estic pensant en nous trucs que puguin impressionar el públic i, quan competim, els membres del jurat.

“Gràcies a aquest esport tinc més disciplina, autocontrol i confiança. Entreno una mitjana de dues hores al dia”

El 2019 el Joan va quedar quart d’Espanya absolut, tercer el 2021, segon el 2022 i enguany, en el campionat disputat a Vilanova i la Geltrú, campió!: “Aquest triomf em va donar dret a participar en el Campionat d’Europa celebrat a Riga (Letònia), on vaig quedar quart i vaig guanyar una plaça per representar Espanya en el Mundial de Nairobi (Kenya) del 21 al 26 d’aquest mes de novembre i organitzat per la World Freestyle Football Association”.

El Joan és professional i viu del seu esport, encara que gran part dels desplaçaments per participar en diferents campionats surten de la seva butxaca. Una manera de finançar-se és gràcies a les exhibicions que realitzada per a particulars i clubs. Està disponible per a qualsevol esdeveniment on la seva espectacular habilitat amb la pilota deixarà tothom amb la boca oberta.

More in Futbol