Connect with us

Ajuntaments

JORDI MATAS President del Consell Esportiu del Maresme

AMB LA TORNADA DELS NENS I NENES AL COL·LEGI, TAMBÉ ES POSA EN MARXA UNA PART MOLT IMPORTANT DE LA SEVA FORMACIÓ FÍSICA I INTEL·LECTUAL:
L’ACTIVITAT ESPORTIVA

L’esport escolar, no competitiu, només formatiu, també arrenca un nou curs amb les incerteses pròpies dels temps que ens està tocant viure. Per respondre tots els dubtes, donem la paraula a Jordi Matas, president del Consell Esportiu del Maresme, càrrec per al qual va ser reelegit aquest mateix any.

Com planteja el Consell Esportiu aquest inici de curs?
El coronavirus ens ha trencat rutines i hàbits, però els membres del Consell hem continuat estant actius tots aquests mesos i per això a l’inici de curs ja ho teníem tot a punt.

Els efectes de la Covid disminuiran la pràctica esportiva escolar?
No. Les entitats són les més interessades, juntament amb moltes famílies, a donar normalitat a la pràctica esportiva. Una altra cosa són alguns centres educatius que no es plantegen fer activitats extraescolars. Això per mi és un error. L’activitat esportiva l’hem de fomentar, ja han estat bastant “ociosos” en termes esportius durant molts mesos; ara cal normalitzar el dia a dia i això passa també per les extraescolars. A més, aquests nens i nenes si no realitzen esport a l’escola, aniran a una entitat. Per tant, per a mi, qui més perd amb aquesta decisió és la mateixa escola al no considerar l’esport com una activitat important. Els grups estables del centre es dissolen un cop surten. Com més els mantinguem compartint les activitats, millor.

La normalitat de la pràctica esportiva vol dir també competició?
Els consells esportius de tot Catalunya estem estudiant fórmules per fer la competició escolar més segura. Estem mirant de fer grups més reduïts, amb proximitat geogràfica, setmanes de descans intercalades en el calendari. En poques paraules, adaptar-nos a la situació. Però cal tenir present una cosa: des dels consells esportius el més important és la pràctica esportiva, no la competició en si mateixa. Per tant, de moment, comencem l’activitat, anirem veient la realitat i ens hi adaptarem a ella.

“Els consells esportius estem estudiant fórmules per fer la competició escolar més segura”

Fora de les activitats i competicions, el Consell Esportiu realitza més coses?
I tant! Jo sempre dic què som els grans desconeguts de la comarca. Tenim a l’entorn de 5.000 fitxes i al llarg de totes les trobades i activitats als diferents municipis estarem movent aproximadament 10.000 nens i nens. Fem trobades a diferents municipis per fomentar la relació entre escoles així com la realització d’esports i activitats físiques que no fan als seus centres. Fem activitats per al professorat i estem donant molta importància a la realització de cursos de monitor poliesportiu, una necessitat per moltes entitats que permet també dotar de titulació oficial als qui ho duen a terme. També informen de tota normativa en l’àmbit esportiu i cedim material a les escoles i centres per fer activitats. I per als pares i mares, tenim activitats de lleure, amb la seva llicència i, per tant, assegurança esportiva.

La situació actual ha fet variar els objectius del Consell Esportiu per aquest mandat?
El meu primer mandat (2011-2015) va ser per salvar el Consell de la seva situació i garantir el futur. Ho vam fer amb molts patiments, però ens en vam sortir. El segon mandat (2015-2019) l’objectiu era consolidar-lo i fer més activitats, ho vam fer i també haig de dir que va ser gràcies a la implicació de molt professorat d’esports dels centres educatius. Ara estem en el meu tercer mandat, hauria de ser el del llançament del Consell per donar serveis a escoles, ajuntaments i entitats, com passa en altres comarques. En això crec que és fonamental tenir la bona entesa que ara mateix tenim amb el Consell Comarcal i molts ajuntaments. Crec que a la comarca es desconeix el nostre potencial, perquè ens manca la projecció pública i la presència constant en els espais esportius, tot i que fem moltes activitats, la gent no ens distingeix, hem de millorar la imatge. El coronavirus ha aturat moltes coses, però de les dificultats sorgeixen oportunitats i les volem saber aprofitar.

Hi ha rivalitat Consells Esportius versus Federacions?
No, no crec. Tant consells esportius com federacions volem que la canalla faci esport i sobretot s’ho passin be, però el nostre objectiu no és sols practicar un esport, sinó que puguin practicar-ne de diferents i això és bàsic poder-ho fer des de les escoles i amb la nostra llicència és possible. Per altra banda, tenim excel·lents relacions amb federacions, ens ajudem mútuament. Les mancances que puguem tenir són nostres, no culpa dels altres.

Defineixi el Consell Esportiu del Maresme
Un equip de grans professionals amants de l’esport en edat escolar. Ens ho creiem i posem aspectes com els valors per davant de competir. El treball del David, de la Manoli i de la Ivette és de persones que ho gaudeixen. A més tenim una Junta molt implicada i diversa, on tota la comarca està representada, ja que no és el mateix l’Alt Maresme que el Baix Maresme. En cada mandat hi ha hagut una junta que ha sabut donar el màxim en cada moment. Els hi agraeixo a tots ells, així és fàcil ser el president.

Un missatge a transmetre?
Tots els nostres nens i nenes necessiten practicar activitat física, tenim diversitat de formes de fer-ho. No els castiguem sense exercici físic ni pràctica esportiva. I, a poder ser, recomanem als pares i mares que donin exemple, una activitat física diària de com a mínim 30 minuts.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Ajuntaments