Connect with us

Ajuntaments

Marta Martorell. Alcaldessa de Tiana

“L’esport és un eix estratègic, una forma de vida que fa poble”

Marta Martorell i Camps (ERC) va néixer el 30 d’agost de 1978 a Barcelona. És mare de dos fills i llicenciada en Ciències Polítiques, especialista en Relacions Internacionals i amb un Màster en Comunicació i Estratègia Política. Va estar involucrada en l’AMPA de l’Escola Lola Anglada com a vocal i com a membre de la Comissió de les activitats extraescolars. Va ser delegada del CCE de Futbol de Tiana.

Des de quan viu a Tiana?
L’any 2010 volíem viure a Tiana, però no vam trobar habitatge. Ens vam instal·lar a Montgat, tot i que els nostres fills els vam escolaritzar a Tiana i la nostra vida social era aquí al poble. Quan em vaig separar vaig poder instal·lar-me a Tiana.

I als nou anys de viure a Tiana ja és la seva alcaldessa…
Com gairebé li passa a moltes mares, vaig entrar al món de l’associacionisme a través de l’AMPA… i del club de futbol! Vaig involucrar-me molt en totes les activitats extraescolars i això em va permetre amarar-me de tota la realitat social, cultural i política del poble. El fet que l’anterior alcaldessa em contractés a treballar per engegar processos de participació al poble em va ajudar molt a conèixer Tiana.

Què feia?
Jo era, i soc, consultora de participació ciutadana i vaig assessorar en determinats procesos de participació. A més a més, la persona amb qui en aquell moment decideixo iniciar un nou projecte de vida és tianenc.

És a dir, fa una autèntica immersió tianenca…
(Riu) Sí, ho podem dir així. Es veritat que m’he omplert de tot el que és i significa Tiana. Aleshores deia que mai seria la cara visible en termes polítics, que preferia estar i treballar al darrere.

I per què va canviar d’opinió?
Em va venir a buscar ERC. No pertanyia a cap partit polític. Per la meva professió, treballava per tots els partits excepte per als de la dreta. Com deia, soc assessora política amb participació ciutadana. Això vol dir que ajudo els governs municipals que les seves polítiques siguin més properes als ciutadans. Dissenyo les polítiques locals perquè els ciutadans decideixin com volen que sigui aquesta política. Cas típic: tenim una plaça. Què vol la gent del poble que es faci amb aquella plaça? Jo ajudo a recollir les aportacions ciutadanes i dissenyo com s’han de bolcar i fer valer aquestes aportacions per fer el projecte urbanístic definitiu.

I diu sí a ERC…
D’entrada, no. Em van venir a buscar per primer cop l’agost del 2018; després, a l’octubre i per últim al desembre. I a la tercera els vaig dir que sí.

Es va fer de pregar, eh?
(Riu) Sap perquè vaig canviar d’opinió? Després d’una conversa amb els meus fills i el meu pare. Em varen fer veure que al país tenim uns presos polítics, amb els que jo he treballat tota la vida, com Romeva, Sánchez, fent polítiques de proximitat i transparència. I la pregunta clau la van fer els meus fills: A tu, mare, t’empresonaran per fer el mateix? El meu pare em va dir que potser també hauria de lluitar pels companys. Em va caure l’ànima a terra i vaig dir-me a mi mateixa que “potser ara sí que toca”. I aquí estic…

I va ser arribar i moldre…
Històricament ERC mai va treure més de dos regidors a Tiana i vàrem doblar els resultats a les últimes eleccions. Ara governem en coalició amb Junts per Catalunya i al març ha entrat al govern el PSC.

Què és per vostè fer política?
Primer de tot, vocació pública. O és vocacional o no té sentit. S’ha de portar dins. És voler treballar pels altres des d’una perspectiva absolutament altruista. Una vegada estàs dins hi dediques les vint-quatre hores del dia. Per molt sou que tinguis, la teva vida privada desapareix. I això costa molt d’assumir. També diria que la política és la capacitat de poder gestionar els recursos públics i transformar la vida dels ciutadans perquè sigui millor i estar sempre al seu costat.

“La política, o és vocacional o no té sentit. S’ha de portar dins. És voler treballar pels altres des d’una perspectiva absolutament altruista”

Com és Tiana?
Hi ha diferents Tianes. Un nucli que és poble, amb la gent de tota la vida, però no hem d’oblidar que també som un poble dormitori. Molts dels nostres veïns pràcticament només venen a Tiana a dormir per què treballen fora. Durant el confinament molts comerciants em va dir que van ‘descobrir’ nous veïns. El millor de Tiana és que estant a tocar a Barcelona encara pots fer vida de poble, gaudir d’espais naturals fabulosos, el mar al costat, molta muntanya i comerç de proximitat. Tenim cultius de flors i de raïm molt potents. A més, Tiana és una vila molt cultural i molt activa esportivament.

Imagino que la proximitat és el pal de paller de la seva política…
He de portar l’alcaldia sempre en consonància amb els nostres valors, si no, plego i marxo. La meva feina sempre ha estat obrir la política a la proximitat, la transparència i la comunicació. Els ciutadans han de tenir veu i vot. La meva obligació moral és estar sempre al costat dels tianencs. Resoldre els seus problemes i gestionar els recursos, que són els seus impostos, de manera correcta.

Quina és la gran mancança que té avui dia Tiana?
Sens dubte, l’habitatge. Tenim molt parc, sí, però és de propietat i molt car. Poc n’hi ha de lloguer, i gairebé no tenim habitatge social. Per tant, què passa? Que la gent jove ha de marxar del poble.

Abans parlava de la importància de comunicar…
Sí, perquè el que no es comunica no existeix i els drets que no exercim, tampoc existeixen. I això és molt i molt important per un polític.

També ha fet èmfasi en que Tiana és una vila molt esportiva
L’esport és un eix estratègic. Totes les polítiques que es basin en les persones són fonamentals: educació, lleure, drets socials, igualtat… Per mi, l’esport és una forma de vida. Jo sempre he fet molt esport: natació, gimnàstica esportiva, bàsquet, atletisme i muntanya tota la meva vida. Ara jugo al frontó. Igualment visc l’esport a través dels meus fills, que juguen a futbol al Tiana. L’esport et permet estar i formar part de la comunitat d’una manera sana. Aquella frase tan habitual que l’esport fa poble, és ben certa. Fa cohesió social. I té altres virtuts…

Quines?
Et permet desconnectar de tot a la vegada que t’exigeix disciplina. És una paraula que potser no agrada tant a la gent o als joves, però la disciplina amb valors és molt important a les nostres vides.

De què presumeix Tiana?
Tenim entitats molt grans, com el club de futbol que ja ha fet el seu Centenari, el voleibol, futbol sala, el patinatge, el centre excursionista, el club de tir amb arc… Moltes d’aquestes entitats col·laboren molt amb les AMPA per fer activitats extraescolars. Igualment, tenim molts esportistes reconeguts a Tiana, com el nadador olímpic Jordi Marí, el campió de motos Carles Cardús, en Javi García Vico de motocròs, la futbolista de l’Eibar Mar Torràs, una magnífica atleta de velocitat i tanques, Marina Lamata… No ens podem pas queixar!

Ja té pensat si voldrà continuar a l’alcaldia?Crec que un projecte polític necessita més d’un mandat per consolidar-se. Si la meva assemblea ho creu convenient, sí que em presentaré a les pròximes eleccions.

Sort!

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Ajuntaments