Connect with us

Arenys de Munt

Kim Myung Soo: “Si tothom seguís la filosofia del taekwondo, tindríem una societat molt millor”

Fa 32 anys va fundar-se a Arenys de Munt l’Escola d’Arts Marcials Kim Moo. El seu responsable és Kim Myung Soo, natural de Corea del Sud, i ha entrenat ja diverses generacions d’arenyencs en les arts marcials.

Com va començar la seva passió pel taekwondo i com va ser la seva arribada a Arenys de Munt?

Vaig començar quan tenia 14 anys. Era prim i ho vaig fer per salut. Després em va agradar la competició i la filosofia. A Corea del Sud tenia un conegut que era mestre a Arenys de Mar. Vaig viure allà i tres anys després vaig venir a Arenys de Munt on vaig obrir el gimnàs ja fa 32 anys.

Com ha vist l’evolució del taekwondo a Arenys de Munt?

Al començament era molt solitari, però ha evolucionat molt i sempre hem tingut campions. Encara que sigui en un poble petit, sempre hem tingut èxit, i encara en tenim.

Quina projecció té el gimnàs Kim Moo?

Hem aconseguit projecció europea i mundial, hem estat campions del món júnior… Tenim projecció de tot tipus. I ara estem entossudits a intentar entrar als JJOO.

Al seu gimnàs treballa la seva filla…

És que jo sol no ho puc fer tot! Ara tenim 60 alumnes només de taekwondo. I això no està bé; està molt bé! Estic content i orgullós dels meus alumnes.

En les últimes dècades el taekwondo ha crescut molt…

S’ha estès molt, sí. És l’esport que té més practicants al món i com que és un esport olímpic, encara més.

Taekwondo podria traduir-se com “l’art o camí de colpejar amb els peus i les mans”?

És una prova amb un mateix. Antigament era així, per tenir la ment forta i satisfacció pròpia. Ara és com un tipus de demostració més suau. I sí, abans el taekwondo incorporava els cops de puny i de mans, però ara ho han tret. La Federació Mundial ho està canviant. Un dels canvis esportius també ha estat afegir unes proteccions i barems puntuables per als cops.

Quines particularitats o virtuts especials destacaria del taekwondo?

Totes les arts marcials són força iguals, però cadascuna té els seus aspectes més típics. He practicat diverses disciplines i a mi m’ha agradat aquesta. Té dinàmica espiritual. Jo sóc un dinosaure. No canvio!

“Hem aconseguit projecció europea i mundial; hem estat campions del món júnior”

El taekwondo també conté una part filosòfica i d’estil de vida?

A la meva època el taekwondo era filosofia, treballar cos i ment. Ara és molt més esport que no pas filosofia. Però jo segueixo intentant ensenyar la filosofia antiga de treballar cos i ment. Ensenyem l’esport, però la filosofia és seguir el camí correcte: ser bones persones, no dir mentides, ser correctes, responsables i participatius. Ensenya a no trair.

Li fan cas?

Dels alumnes que han entès la meva filosofia, tres estan fent de mestres a Holanda, un al Surinam i dos a França. Només que tingui un alumne bo, jo ja estic content.

Creu que seria útil que tothom tingués nocions de taekwondo o d’alguna art marcial?

Tindríem una societat molt millor, la veritat. Sense mentides, sense traïcions. Més responsables… Seria una societat més bona. Ho serà, espero.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Arenys de Munt