Connect with us

Alella

LA LLARGA VIDA DEL CF ALELLA

L’Alella va assolir el curs passat el mig segle de vida, segons la FCF, però la realitat dibuixa un escenari completament diferent. El club té una trajectòria molt més àmplia dins del Maresme i es troba només a quatre anys d’arribar al centenari d’activitat l’any 2022. És a dir, mig segle… quasi centenari.

Tradició i singularitat. D’aquesta manera es pot definir la trajectòria històrica que ha traçat el Club de Futbol Alella des de la seva creació. La data que podem agafar com a punt de partida de la fundació del club és el 30 de juny de 1922. Aquell dia, segons consta per escrit, Marcel·lí Pons, mestre de l’escola del poble, juntament amb els alellencs Joan Duran i Font i Josep Brutau i Giralt, aconsegueixen l’arrendament d’uns terrenys coneguts amb el nom de la Vinya d’en Moreu per poder-hi jugar partits de futbol. Aquests terrenys són els mateixos on actualment hi ha el camp Municipal de Futbol d’Alella. Des de ben aviat es van crear els primers equips de base, com ho demostra el fet que l’entitat disposés d’una plantilla infantil des de la data de la seva creació.

L’amateurisme dels primers temps d’activitat va fer que l’entitat no acudís a la Federació Catalana de Futbol per a registrar-se de forma oficial, fet que ha creat una dualitat d’edat singular en el si de la institució. Segons els estaments federatius, l’Alella va assolir el curs passat el mig segle de vida, però la realitat dibuixa un escenari completament diferent. El club té una trajectòria molt més àmplia dins del Maresme, i es troba només a quatre anys d’arribar al centenari d’activitat l’any 2022.

A nivell esportiu, el primer equip ha militat sempre en les categories regionals, bàsicament a Tercera Regional (actual Tercera Catalana), aconseguint l’ascens a Segona per primera vegada l’any 1967 i després l’any 1990. El juny del 1994 es va tocar fons caient a la ja desapareguda categoria d’aficionats, però el club aconseguiria refer-se ràpidament, tornant a ascendir el curs següent i obrint una etapa daurada a nivell esportiu, amb vuit ascensos seguits en les temporades que acabaven en any imparell. El 2001 va ser l’any daurat del CF Alella, ja que la primera plantilla va pujar a la ja desapareguda Regional Preferent, actual Primera Catalana.

Les categories, però, no són el principal motor de la feina diària del club. Prop de 40.000 persones visiten el club cada any, públic que a partir d’aquesta temporada podrà gaudir d’un camp Municipal totalment equipat i renovat. El projecte social i esportiu impulsat des del 2014 per l’actual directiva ha dut l’entitat a sanejar tots els seus comptes i a assolir el deute zero, a banda de dotar la institució d’un organigrama esportiu adaptat als temps moderns.

Centrant-nos en els uniformes de joc, el tradicional verd d’Alella segueix ocupant un espai important dins del club, tot i que també s’ha apostat per una nova imatge. La primera equipació és negre-i-grana, tonalitats inspirades en el Sheffield FC, el primer equip de futbol de la història, i que evoquen passió, valor i ambició davant l’equip contrari. El grana un color noble que evoca la sang, el vi dels cellers d’Alella i uneix la vitalitat i la tradició de la D.O. alellenca amb l’elegància i el rigor que projecta el color negre.


Cristina Cardiel Germán, Presidenta del CF Alella

Ella i Mònica Olivares, del CE Arenys de Munt, són les dues úniques dones que presideixen un club de futbol al Maresme

Fa quatre anys que la Cristina és al club i ja n’és la presidenta

Per què s’estima el CF Alella?

Per ser el club on he estat treballant els darrers quatre anys. Encara que la gent no pugui arribar a imaginar-s’ho, han estat moltes hores de feina. Això ha fet que el club s’hagi convertit en quelcom molt meu.

Quin càrrec ocupaba abans dins de la junta directiva?

Fins fa uns mesos m’encarregava de l’àrea social i la comunicació. Ara ocupo el càrrec de presidenta i encara que assumeixo noves funcions i responsabilitats, tampoc deixaré de banda l’anterior. El nostre principal objectiu ha estat sempre el de crear un club accessible als jugadors i les seves famílies. Per davant de tot, transparència total i absoluta cap a les famílies i socis.

Quin valor li dóna a la proximitat que té el CF Alella amb els seus jugadors i famílies?

Crec que és essencial. Al final, el CF Alella és una gran família on tots som importants. Treballem plegats per aconseguir un mateix fi.

Com ha evolucionat el CF Alella durant el mandat de l’actual junta directiva?

En positiu, tot i que encara manca molta feina per fer. Jo únicament fa quatre anys que sóc a la junta. Quan vam encetar aquest projecte vam trobar un club amb totes les àrees descurades: l’esportiva, l’econòmica, la social, la legal… El CF Alella era una institució que havia caigut en l’oblit. Les normes no es respectaven, els valors esportius no existien i se li havia perdut el respecte al club com a referent esportiu dins del poble. En aquest sentit, els meus companys de direcció i coordinació esportiva estan fent una tasca extraordinària.

Quines són les línies mestres del projecte del CF Alella?

Aprenentatge, treball, esforç i competició, sense oblidar-nos de la companyonia i el respecte.

Quin impacte tindrà a nivell social el fet de disposar d’unes instal·lacions esportives renovades?

L’impacte serà important. El poble comptarà amb un camp com es mereix i els nostres jugadors seran els primers beneficiats. Gespa, il·luminació, reg, infermeria, grades i seu social en condicions. La pena és que malgrat el nostre esforç en les converses amb l’Ajuntament, no hem aconseguit que es canviïn els vestidors. La gespa nova, a més tardarà més del previst en arribar.

Per què va decidir continuar a la junta directiva i presentar-se de nou a les eleccions?

Com he dit anteriorment, la directiva s’hi ha deixat la pell en els darrers quatre anys. Hi ha moments on llençaries la tovallola, perquè és una feina a la qual dediques les teves hores lliures per pur altruisme. Després et pares a pensar i t’adones que els 191 jugadors que tenim actualment al club es mereixen que segueixis lluitant per ells. Es mereixen que continuem fent tot el possible per donar-los el club ideal i col·locar el CF Alella en el lloc que li correspon.

Vostè és, al costat de Mònica Olivares (CE Arenys de Munt), una de les úniques dones que presideix un club al Maresme. Se sent orgullosa?

Per descomptat que és un orgull, però penso que el simple fet de formular aquesta pregunta ens indica que encara resta molta feina per fer. Que una dona presideixi un club de futbol encara no es veu com un fet normal. En el meu cas, en el 99% de les situacions mai m’he topat amb cap problema, tot i que sí que he viscut un parell d’experiències on el meu interlocutor va preferir parlar amb el vicepresident del club pel simple fet de ser home.

En quina posició li agradaria situar el CF Alella durant els propers quatre anys?

Si seguim la trajectòria actual, aspirem a tenir diversos equips de diferents categories disputant la Segona Divisió. S’ha treballat per incrementar el nombre de jugadors i equips. De fet, aquesta temporada hem augmentat un 36% el nombre de fitxes, afegint un Aleví, un Infantil i un Juvenil a l’organigrama esportiu de l’entitat. També seguim treballant per, a mitjà termini, poder crear un equip femení de futbol base que pugui créixer a casa seguint les directrius del club. Tampoc ens hem d’oblidar del Primer Equip i dels Veterans, els quals van fer un gran any el curs anterior…

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Alella