Connect with us

Ajuntaments

L’esport més gran

Entre els múltiples beneficis de l’esport, allò que li dona més transcendència és la capacitat per millorar la qualitat de vida de les persones que el practiquen tant des del punt de vista físic com emocional. El Programa municipal d’activitat física i gent gran de Mataró, impulsat per l’Ajuntament, fa anys que contribueix a la salut, el benestar i , en definitiva, la felicitat dels seus usuaris. I ho fa assolint diferents objectius: millorant la seva autonomia, l’equilibri emocional, la capacitat d’adaptació a noves situacions i la potenciació de la sociabilitat. És, podríem dir, l’esport més gran, aquell que aconsegueix fer-nos més feliços.

El programa acull prop de 350 usuaris a l’any, distribuïts en 17 grups amb horaris diferenciats que realitzen les activitats a sis espais de la ciutat. Així, els equipaments que formen part del programa són el Casal Municipal de la Gent Gran Oriol Batista, el Poliesportiu Municipal del carrer d’Euskadi, el Poliesportiu Municipal Teresa Maria Roca i Vallmajor, el Poliesportiu Municipal Eusebi Millán, el Centre Cívic de Rocafonda i l’Espai Gatassa.

L’activitat habitual consisteix en dues sessions setmanals d’una hora de durada cadascuna d’activitat física conduïda per monitors especialitzats en l’àmbit de l’activitat física i l’esport adaptats al col·lectiu de la gent gran. Les activitats s’ofereixen de dilluns a divendres en horari de matí, de 9 a 12:30h, i de tarda, de 15:15 a 17:30h, en funció del grup. La participació en el programa té un cost mensual de 10,29 € per als titulars del Carnet Blau i de 15,07 € per a la resta. A banda l’usuari ha de fer el pagament de l’assegurança d’accidents (13,20 € a l’any, o 4,57 € si la inscripció es fa a partir de juny).

Les classes dirigides combinen exercicis de força, cardiovasculars, de mobilitat articular, flexibilitat, equilibri i de resistència aeròbica general, adaptats sempre a les necessitats individuals de cada persona. D’aquesta manera, els usuaris fan tasques de prevenció i rehabilitació, especialment útil per a aquelles persones que tenen o han patit malalties òssies, articulars, cardíaques o de circulació. Les activitats físiques es realitzen conjuntament amb altres continguts d’interès específic per a la gent gran, com és el treball cognitiu, l’exercici de la memòria, o les habilitats d’aspecte social. Així, el programa procura establir l’activitat física com a hàbit de salut però també, i no menys important, com una eina per a la interrelació social i una millor comunicació amb l’entorn, potenciant les ganes de trobar-se amb altres persones i, en resum, de viure.

A part de les sessions setmanals, el programa ofereix als seus usuaris la possibilitat de participar en activitats extraordinàries durant l’any, com caminades per la ciutat o per parcs i espais naturals, excursions culturals, sessions especials de taitxí o aiguagim, ball i danses amb coreografia, xerrades mèdiques i de salut, celebracions com la Castanyada, la festa de Nadal, el Carnestoltes, el comiat del curs o esdeveniments i actes de ciutat com la Mostra d’Entitats de la Gent Gran. També es fan activitats dirigides en els Parcs urbans de salut que hi ha a la ciutat (actualment a TecnoCampus, Jardins de l’antic Escorxador i parc de Cerdanyola), i que estan habilitats amb aparells de gimnàstica especialment orientats a la pràctica d’exercici moderat per part de la gent gran.

A més, s’ofereix un casal d’estiu per a la gent gran durant el mes de juliol i, des de fa dos cursos, també s’ha incorporat a l’oferta per als usuaris del programa municipal el Mar de grans de l’Escola de Vela de Mataró, una activitat intergeneracional perquè avis i avies gaudeixin d’una sortida de navegació a vela amb els seus nets i netes.


Com i on inscriure’s

El Programa Municipal d’Activitat Física i Gent Gran de Mataró és una iniciativa molt consolidada amb participants molt fidelitzats que repeteixen l’experiència d’any en any.

Les persones interessades a inscriure’s poden fer-ho a les oficines de la Direcció d’Esports (carrer de Sant Cugat, 169), o trucant al telèfon 93 758 23 71 de dilluns a divendres de 9 a 14 h. També poden contactar directament amb la coordinació del programa, a càrrec de l’empresa Esport 3-Sintagmia, al telèfon 654 693 732 (Marta Roselló).

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Ajuntaments