“El Maresme té una vitalitat esportiva extraordinaria“
Dotada d’una energia vital poc comuna, l’extinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona ens explica amb la seva passió i transparència què és, com treballa la Diputació… i què aporta al Maresme.
Què és la Diputació?
Es un organisme supramunicipal governat per diputats que són alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores dels ajuntaments de la demarcació de Barcelona. Per exemple, l’actual president de la Diputació és l’alcalde d’Igualada, Marc Castells. La seva raó de ser només és una: estar al servei dels municipis, per ajudar-los i assistir-los. En total donem serveis a 311 municipis on viu el 73% de la població de Catalunya
I a les persones?
Evidentment és l’objectiu final i primordial, però sempre a través dels municipis.
La teleassistència per a gent gran. Els 30 municipis del Maresme, fins i tot els més petits, tenen servei de teleassistència. És un servei de 365 dies a l’any, 24 hores al dia. Molts municipis no podrien assumir aquest servei i per això es gestiona des de la Diputació.
En quins àmbits ajuda la Diputació?
En tots aquells en els quals tingui competències dels municipis. Per exemple, benestar social, parcs, carreteres, escoles bressol, promoció econòmica i turisme, consum i salut pública, cultura etc… i evidentment esports. Un dels serveis més importants que prestem són les biblioteques. Són municipals, però estan en xarxa amb la Diputació, que subvenciona la seva construcció, manteniment i la seva gestió.
Com ajuda la Diputació en l’àmbit esportiu?
Hi ha diverses vies. Una d’elles és a través del “catàleg de serveis’ de la Diputació. Aquí estan tots els serveis que oferim i on els ajuntaments els poden sol·licitar. Per exemple : ajuda a activitats esportives locals, accedir a la organització d’un Gran Premi Diputació, canvi de material esportiu (porteries, cistelles…) i cessió de material esportiu lúdic (inflables,jocs .També ajudem en la construcció i manteniment d’equipaments esportius.
També són presents en grans esdeveniments.
Efectivament, perquè simbolitzen el que som i pretenem: connectar amb el territori. Per això donem suport a la Volta Ciclista, que surt des de Calella, les activitats del Circuit de Catalunya, l’IRONMAN Barcelona Calella, el Ral·li del RACC, el Barcelona Open Banc Sabadell-Trofeo Comte de Godó de tennis… Igualment també donem suport a campionats mundials com l’Europeu de Waterpolo, el Mundial de Pilota, els Jocs Special Olympics i els World Roller Games que se celebraran l’any vinent..
Què ha aportat Maite Fandos durant aquest any en el càrrec?
Degut al meu pas per Benestar Social, sempre he tingut una especial sensibilitat per aprofitar l’esport com a eina d’inclusió i cohesió social. Organitzem jornades d’esport adaptat, com vela, hípica i senderisme, perquè persones amb discapacitat s’apropin a aquests esports. Donem un suport important a la UFEC en el seu programa INSERESPORT on es posa en valor l’esport com a eina d’inserció laboral. Col·laborem amb molts altres projectes d’inclusió social a través de l’esport com el Projecte Patis Oberts de la Fundació Aíto García Reneses en col.laboració amb la UCEC. Finalment fa uns dies vam presentar un programa de promoció d’esport inclusiu on es préten garantir la pràctica esportiva d’ infants, adolescents i famílies en risc d’exclusió per manca de recursos econòmics.
Sense oblidar-nos de les beques!
Per descomptat! Són molt importants les beques esportives que concedim perquè ni un sol nen es quedi sense fer esport, fora de l’horari escolar, per falta de recursos econòmics. Aquest any, i sempre a través dels ajuntaments, hem finançat 7.600 beques.
La Diputació també ofereix ajuda tècnica…
És un dels nostres punts més forts. Els nostres tècnics ajuden als municipis, sobretot als més petits, a fer estudis de viabilitat, de finançament, energètics i a donar solucions a les necessitats exactes que tenen en l’àmbit dels equipaments esportius. La inversió en els equipaments esportius és un dels eixos d’actuació més importants. En aquest mandat, li hem dedicat un total de 49,6 milions d’euros en 377 accions de nova construcció i manteniment d’equipaments esportius.
Des de la seva experiència, creu que el Maresme és una de les comarques amb més musculatura esportiva de Catalunya?
Sí, és evident. Segurament és la comarca amb més instal·lacions i espais esportius per habitant de Catalunya. Col·laborem en molts esdeveniments esportius al Maresme. Aquest estiu, per exemple, en el BIC d’Arenys de Mar, el torneig de futbol The CUP a Sant Pol de Mar i el Challenger de pàdel de Cabrera de Mar. El Maresme té una vitalitat esportiva extraordinària. El nostre projecte de turisme esportiu i creació de llocs de treball l’hem començat precisament al Maresme, perquè els seus alcaldes estan fent una aposta molt important per aquesta indústria. L’exemple de Calella amb l’Ironman és el més evident. Nosaltres, a Barcelona, volíem fer un Ironman i Calella també. Recordo com l’alcaldessa Montserrat Candini em va convèncer que l’aposta de Calella era la millor. Vaig considerar que era lògic pel treball que esta fent Calella per l’esport. Val a dir que passats els anys i veient com Calella s’ha anat consolidant esportivament, la decisió va ser molt encertada
Què més destacaria?
La gran aposta que fa al Maresme pel mar. Al final s’aconseguirà que gran part dels nens i nenes que viuen en aquesta comarca visquin la vela i els esports nàutics com a part del seu dia a dia, com ja passa a la Bretanya francesa.
Quantes accions esportives dóna suport a la Diputació l’any?
Unes 1.200 aproximadament.
No ens en podriem anar sense fer un repàs a la seva llarga trajectòria política…
Vaig començar com a Consellera Municipal del Districte d’Horta, on militava políticament. Vaig ser directora general de l’Institut General de la Dona. Més tard amb l’alcalde Xavier Trias vaig ser regidora de Gràcia, el que em va fer molta il.lusió perquè era el meu districte, i també tinent d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports. Vaig tenir la sort de treballar en l’organització dels mundials de bàsquet, natació i handbol i dels X Games que es van fer a Barcelona i també vaig presidir la Fundació Barcelona Olímpica. Durant aquests anys vaig crear també el programa de beques esportives i el programa que avui és referent “Convivim esportivament”. No oblido, però, la organització més dura i difícil en què he intervingut mai: la Barcelona World Race de Vela.
Vostè es un llibre obert… •
La Diputació de Barcelona connecta amb l’esport
Connectem amb l’esport per a la millora de la salut i de la qualitat de vida.
Connectem amb l’esport com a eina educativa i de valors.
Connectem amb l’esport femení.
Connectem amb l’esport con a vehicle d’inclusió I cohesió.
Connectem amb l’esport per a la millora de les instal·lacions esportives dels municipis.
Connectem amb l’esport fent costat a clubs, federacions I consells esportius.
Connectem amb l’esport per a la creació de riquesa I llocs de treball.
Connectem amb l’esport amb esdeveniments esportius per a la promoció del territori.
Esdeveniments esportius on la Diputació està present al Maresme
.The Cup a Sant Pol de Mar
.IRONMAN de Calella
.Campionat del Món BIC-Vela a Arenys de Mar
.Challenger de Pàdel a Cabrera de Mar
.Circuit 3×3 de la Federació Catalana de Bàsquet a Mataró i Masnou
.Calella Ciutat del Bàsquet 2018
.Mitja Marató de Mataró (Challenge de Mitges Maratons)
.Mitja Marató Costa
BCN-Maresme ((Challenge de Mitges Maratons)
.Jornada de vela d’Esport Adaptat a Mataró
.Jornada d’Esport Adaptat de senderisme al Parc del Montnegre i el Corredor (Dosrius)