Marc Bosch Vicepresident CEM
Va néixer a Mataró l’any 1973 i viu a Dosrius, municipi on ha fet d’alcalde en el mandat de 2015-2019. Llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), és arqueòleg de professió i gerent d’una empresa de gestió de patrimoni cultural. Actualment és conseller delegat de Serveis a les Persones del Consell Comarcal del Maresme per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i vicepresident del Consell Esportiu del Maresme
Què hi fa un arqueòleg en política?
Com a ciutadà sempre m’ha interessat la política i he tingut la meva pròpia opinió respecte la cosa pública. I durant molts anys m’he implicat en el món associatiu, a l’escola dels meus fills, al centre excursionista del meu poble i a l’ANC, per exemple. Ara fa 5 anys em van proposar de fer un pas a la política institucional i em vaig presentar a les eleccions municipals de Dosrius per ERC. Vaig acceptar perquè tenia l’oportunitat de treballar pel poble i el país i posar, així, la meva trajectòria professional i personal al servei dels meus veïns i veïnes. Penso que fer el pas a la política, especialment fer d’alcalde, ha de ser després d’haver fet i viscut altres coses.
Com s’hi troba de conseller comarcal?
Ara visc l’administració local des d’un altre punt de vista. El Consell Comarcal dona serveis als municipis i també als ciutadans, la col·laboració amb els ajuntaments és molt estreta. A l’àrea de Serveis a les Persones gestionem l’Oficina d’Habitatge del Maresme, educació (beques de menjador, transport i menjadors escolars) i cultura que són uns temes que conec i m’agraden. Ho farem el millor possible. Personalment també és una oportunitat de conèixer a fons la comarca que és molt diversa.
Ara també vicepresident primer del Consell Esportiu del Maresme…
Bé, no ho sóc perquè sí. El plenari del Consell Comarcal del Maresme em va designar com a representant, de la mateixa manera que l’ens comarcal té veu i vot en altres organismes. Hem reelegit en Jordi Matas com a president perquè ha fet una feina extraordinària en els últims anys i vam aprovar la seva proposta de junta directiva dels propers quatre anys. Compartim vicepresidència amb la Bea Delgado, regidora d’esports de Mataró, i juntament amb els vocals formem un equip que il·lusiona. Ara tenim l’oportunitat de reconnectar el consell esportiu amb el comarcal i també amb molts municipis de la comarca.
”El CEM ha de seguir sent una eina útil per promoure valors entre els infants i joves: vida saludable, cultura de l’esforç i igualtat”
Els Consells estan desconnectats?
El Consell Esportiu del Maresme es va crear fa gairebé 30 anys, per això no hi ha una conselleria comarcal específica. Els dos Consells van créixer plegats però, amb el temps, l’Esportiu se’n va anar per manca d’espai. I la distància física ha provocat també un distanciament institucional i, m’atreviria dir, emocional. També hem comprovat que hi ha molts ajuntaments de la comarca que no coneixen el Consell Esportiu. Treballarem plegats per desenvolupar els objectius fundacionals, promovent l’esport escolar i el potencial poliesportiu que té el Maresme.
Com és el Maresme esportivament parlant?
Som una comarca molt dinàmica i activa. Disposem de clubs i esportistes de moltíssimes modalitats i molts èxits individuals i col·lectius. A banda dels equipaments, gaudim d’un entorn privilegiat que ens permet practicar des d’esports nàutics fins a esports de muntanya. Tenim campions de natació sincronitzada, motocròs i trial, bàsquet, futbol sala, vòlei i molts més.
L’Esport també atrau visitants al Maresme i pot ser un motor de promoció turística. De fet tenim potencial en organitzar esdeveniments esportius que ens situen al mapa europeu, com son l’Ironman de Calella o el Raid Hípic de Santa Susanna per exemple. Des del Consell Comarcal del Maresme, de bracet amb el Consorci de Turisme Costa del Maresme, seguirem potenciant el turisme esportiu. I amb el Consell Esportiu del Maresme, l’esport com a eina educativa i de cohesió social i territorial.
Parlant d’esport i escola, el Consell Esportiu mou milers de participants…
Durant el curs 2018-2019 el Consell Esportiu del Maresme va mobilitzar prop de 11.300 persones, entre activitats esportives i de lleure. Només els Jocs Esportius, uns 4.500 esportistes. Aquí hi ha futbol sala, voleibol, patinatge i poliesportiu, sobretot, però també natació, judo, gimnàstica artística i rítmica, hàndbol, futbol 7, entre d’altres. El Pla Esport i Escola i el Circuit Cros Maresme també estan rebent bona acollida, amb 3.900 i 2.000 participants respectivament.
…I cap on anem?
El Consell Esportiu del Maresme ha de seguir sent una eina útil per promoure valors entre infants i joves: vida saludable, cultura de l’esforç, treball col·laboratiu i igualtat. I ha de seguir donant resposta a les necessitats dels ajuntaments, dels centres educatius i de les entitats. Ja ho estem fent amb el suport i servei de préstec de material, per exemple. Però també ens hem proposat organitzar accions formatives com són els cursos de dinamitzadors i tècnics esportius per a la inscripció al Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya (ROPEC).
El conseller de Serveis a les Persones practica esport?
Ara mateix menys del que voldria però procuro no estar parat. Sempre m’han agradat els esports de natura, especialment l’excursionisme. I durant uns anys vaig practicar curses d’orientació, participant a la copa catalana de la FCOC i a rogaines però sense un afany competitiu sinó per passar-m’ho bé i gaudir. Córrer amb un mapa i una brúixola, a banda de l’activitat física, és un bon exercici d’interpretació de l’entorn i de superació. Quan tinc ocasió esporàdicament encara en faig. Per això també sóc un amant del meu municipi. Dosrius és Maresme d’interior, amb turons, camins i corriols, boscos i, sempre, amb llocs per descobrir al costat de casa.