Connect with us

Bàsquet

El Maresme també és terra de bàsquet

08INFORME

Segons l’Idescat, Institut d’Estadística de Catalunya, el 2015 hi havia al nostre país 474 clubs de basquetbol, una xifra solament superada per les federacions de caça, ciclisme i futbol. No obstant això, pel que fa a llicències, tan sols el futbol, amb 131.292 federats, està per sobre del bàsquet, que en tenia 66.212.

El AE Boet Mataró juga la Lliga Espanyola de Bàsquet Amateur, la Lliga EBA (Foto temporada 16-17)

Parlem del segon esport més practicat a Catalunya i aquesta realitat també queda reflectida a la nostra comarca, el Maresme, on històricament el bàsquet està molt arrelat, ha proporcionat grans jugadors i compta amb clubs amb una extensa trajectòria esportiva, tant competitiva com de formació.

Equip sènior de l’Agrupació Bàsquet Premià de Mar, fundada al 1934

Prova d’això és que Calella serà Ciutat del Bàsquet Català del 2018. Així ho va designar el Patronat de la Fundació del Bàsquet Català l’any passat, per fer-ho coincidir amb el 90è aniversari del Club Bàsquet Calella. Abans que Calella ho van ser Girona 2001, Mataró 2002, Tarragona 2003, L’Hospitalet 2004, Badalona 2005, Manresa 2006, Castellar 2007, Sitges 2008, Blanes 2009, Tortosa 2010, Vic 2011, Terrassa 2012, Castelldefels 2013, La Seu d’Urgell 2014, Granollers 2015 i Sant Fruitós de Bages 2016.

 

No obstant això, el Club Bàsquet Calella no és el club més antic del Maresme. Aquest honor recau en l’Associació Esportiva del Centre Catòlic de Mataró, posteriorment rebatejada com a UE Mataró, constituïda el 5 de juny del 1927, per la qual cosa acaba de complir 90 anys de vida. Aquest club és, en l’actualitat, el que més equips té en competició i, també, el que juga les categories més altes. El seu primer equip femení disputa la Copa Catalunya i el masculí la Lliga EBA.

La Copa Catalunya és la competició de més nivell organitzada per la Federació Catalana de Basquetbol (després de les Lligues Nacionals i Catalanes) i compta, actualment, amb 46 equips en total de tot el territori. En categoria masculina, 28 d’aquests equips, dividits en dos grups de 14, disputen una lliga de tots contra tots i els quatre primers de cada grup accedeixen a disputar la fase final. A la femenina hi participen 18 equips que, en dos grups de 9, juguen una fase prèvia de tots contra tots. Els primers classificats de cada grup accedeixen a una posterior segona fase en la qual lluiten per entrar a la fase final, mentre que els altres equips juguen entre ells per mantenir la categoria.

El Platges de Mataró disputa la Copa Catalunya

Per la seva banda, La Lliga Espanyola de Bàsquet Amateur (Lliga EBA) és una competició de bàsquet organitzada per la Federació Espanyola de Bàsquet. Es tracta de la quarta lliga en importància de les que es disputen a Espanya, després de la Lliga ACB, la LEB Or i la LEB Plata. La Lliga EBA va ser durant dos anys (1994-1996) el segon graó del Bàsquet Espanyol després de l’ACB, abans de la creació de les Lligues LEB. En l’actualitat es disputa simultàniament en 5 grups (A, B, C, D i E) on s’integren els equips per proximitat geogràfica cobrint tot el territori espanyol.

 

El Maresme compta amb altres tres clubs més d’una dilatada història i dedicació a aquest esport: l’Agrupació Bàsquet Premià de Mar, amb 83 anys de vida, i el Club Arenys Bàsquet i El Masnou Bàsquetbol, aquests dos ùltims amb 82 anys. Tant l’Arenys com El Masnou tenen als seus primers equips masculins en la Lliga EBA.

Recentment la Copa Catalunya femenina, grup 2, va viure un partit històric, el duel per primera vegada de dos equips de Mataró, el que va enfrontar al Platges Mataró i al Mataró Parc Dori Dori Boet. A la Lliga EBA, el Maresme té quatre representants: Vive El Masnou, Mataró Parc Boet, Arenys Bàsquet Joventut i el Mataró Feimat.

És indubtable que la gran referència d’aquest esport en el Maresme és Ricky Rubio, format al Masnou, des d’on va fer el salt al planter del Joventut. Avui en l’NBA, és l’esportista, al costat de Cesc Fàbregas, més internacional de la nostra comarca.

Ara bé, seríem injusts si no recordéssim també a Josep Maria Maragall, l’exjugador de bàsquet nascut a Calella, medalla de plata en els Jocs Olímpics de Los Angeles 1984.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Bàsquet