Connect with us

Ajuntaments

Mataró, amb l’esport inclusiu

Divendres 16 de desembre es va celebrar al Pavelló Municipal Euskadi la 8a Jornada Unifica’t on alumnes d’un centre d’educació especial i alumnes d’una escola ordinària comparteixen diferents activitats esportives i de foment dels hàbits saludables.

L’objectiu és afavorir situacions inclusives mitjançant l’activitat física, l’esport i el foment dels hàbits saludables. Un grup de 30 alumnes del Centre d’Educació especial Les Aigües i 35 alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Mar Mediterrània van participar en la 8a Jornada Unifica’t, un projecte d’Special Olympics Catalunya. Els alumnes de 1r del Grau Superior d’Ensenyament i Animació Socioesportiva de l’Escola Pia Santa Anna van dinamitzar les estacions esportives.

Les estacions esportives van ser de bàsquet, handbol, relleus i jocs cooperatius amb corda i també hi havia una estació d’hàbits saludables. Tots aquests punts estan planificats tenint en compte un disseny universal per a l’aprenentatge on es proposen multiplicitat d’opcions perquè tothom hi pugui trobar la seva via d’aprenentatge.

A banda de Mataró, la jornada Unifica’t s’ha celebrat a Ripoll, Puigcerdà, Santpedor, Alpicat, Amposta, Tarragona i Blanes. Es tracta d’una iniciativa impulsada per Special Olympics i que compta amb la metodologia de la Gasol Foundation d’impuls dels hàbits saludables. Els objectius d’aquesta jornada són els mateixos que persegueix l’Ajuntament de Mataró amb la implementació de l’esport adaptat per a totes les edats, capacitats i condicions. En aquesta línia es porten a terme activitats regulars durant tot l’any i també de puntuals amb la col·laboració d’entitats i clubs de la ciutat.

L’objectiu de les jornades Unifica’t és afavorir situacions inclusives mitjançant l’activitat física, l’esport i el foment dels hàbits saludables

Una onzena de clubs de Mataró disposen de secció adaptada en els esports de futbol, futbol sala, bàsquet, atletisme, natació, handbol, hoquei herba, petanca i tennis taula. El club d’esport adaptat FEM (Fem Esport Mataró) treballa conjuntament amb el servei d’Esports per unificar les necessitats o demandes que poden sorgir i poder-les vehicular i atendre.

També es fa una aportació econòmica a l’Escola Especial Les Aigües; es té un contacte estret amb les tres federacions de l’àmbit de l’esport adaptat: Paralítics Cerebrals; Federació de Discapacitats Físics i ACELL; i es porta a terme la campanya de natació a les escoles “Tothom a l’aigua” on es fa un reforç a nivell de personal perquè tots els infants puguin gaudir de l’aigua.

Com a activitats puntals també hi ha jornades de vela adaptades, la Jornada de Lliga Catalana de Boccia, el Campionat de Natació adaptada que es fa al Centre Natació Mataró i a l’octubre es fa una jornada d’esport adaptat al Parc Central. I durant el 2022, Mataró ha estat Territori Special Olimpics en format de Campionat de Catalunya de diferents esports i modalitats.

Objectius principals

• Canviar les mirades envers les persones amb discapacitat intel·lectual per tal que les persones participants puguin ser agents de canvi per una societat més inclusiva.

• Afavorir el trencament de barreres físiques i socials que dificulten la participació personal. • Gaudir i compartir aprenentatges a través de l’activitat física i l’esport.

• Millorar la qualitat de vida de l’alumnat amb discapacitat intel·lectual, afavorint al benestar emocional, les relacions interpersonals i el desenvolupament personal.

More in Ajuntaments