Connect with us

Ciclisme

Mataró i La Volta, una història d’amor

VOLTA CICLISTA A CATALUNYA 2021

La Volta Ciclista a Catalunya no podria entendre’s sense la participació de Mataró; ni la història esportiva i d’implicació ciutadana de Mataró, tampoc sense la prova ciclista. La Volta i Mataró fan simbiosi. Enguany no podia ser una excepció. I, a més, en una carrera històrica, ja que se celebra la Volta de les 100 edicions, una efemèride que no es va poder assolir l’any passat a causa de la suspensió motivada per la pandèmia.

El dissabte 27 de març, la sisena i penúltima etapa tindran la seva sortida a Tarragona i acabarà a Mataró després de recórrer 195,2 quilòmetres. La “serp multicolor” entrarà a Mataró procedent d’Argentona i travessarà la ciutat per l’Avinguda Puig i Cadafalch, continuarà per l’Avinguda Gatassa, després circularà per la Ronda O’Donnell, la Plaça Granollers i tindrà la meta situada davant del número 23 del Camí de la Geganta.

Fa dos anys, la sortida va tenir lloc al Camí de la Geganta

Una mica d’història

Mataró ha acollit alguns dels moments més emblemàtics de la gran prova ciclista catalana, que es va disputar per primera vegada el dia de Reis de 1911 a la plaça de Sarrià de Barcelona.
La capital del Maresme i la Volta es van conèixer l’any 1926, quan la cursa va passar per la capital en el transcurs de l’última etapa, que unia Sant Feliu de Guíxols i Barcelona. Posteriorment, el 1930, la prova va tornar a creuar Mataró.

En una època on els ciclistes eren ídols de masses, l’Esport Ciclista Mataró jugava el paper d’entitat líder en l’esport mataroní. L’any 1943, el president de l’entitat, Martí Puignou, va organitzar l’arribada de la penúltima etapa de la prova, tot aprofitant-la per donar força a les seves demandes per construir un nou velòdrom a la capital del Maresme. També s’organitza l’arribada de la 3a etapa (i la sortida de la 4a) l’any 1955. Aquell any, la ciutat rep el premi a la millor arribada.

La capital del Maresme tindrà finalment una arribada –en la 6a etapa–després de sis anys consecutius realitzant una sortida

L’any 1970 la prova celebra les seves 50 edicions, i el mític ciclista Luis Ocaña, que guanyaria el Tour de França tres anys després, venç la 7a etapa, que acaba al velòdrom de Mataró, i de nou la ciutat és guardonada amb el premi a la millor arribada. El dia 15 de setembre de 1976, Mataró va ser amfitriona de la sortida de l’última etapa de la Volta.

Ja entrats als vuitanta, el 1982 la Volta va tenir final d’etapa a la capital. Aquesta etapa, que era la segona de la prova, recorria 142 quilòmetres des d’Ogassa fins a Mataró, i els ciclistes van creuar la meta a Plaça Espanya. L’etapa la va guanyar l’holandès Johan Van de Velde, que gràcies a la seva victòria va vestir el mallot blanc i de ratlles verdes de líder de la general durant la següent etapa.

L’any 1993, la Volta va tornar a passar per Mataró durant el transcurs de la segona etapa. Aquella jornada, tots els curiosos que van baixar a peu de carrer van tenir l’oportunitat de veure passar un dels grans mites de la història del ciclisme: Miguel Indurain, que era el vigent campió de la Volta i que també acabaria guanyan-la.

L’alcalde David Bote, la exregidora d’esports Marisa Merchán i Rubén Peris

Després d’una dècada dels 2000 sense presència mataronina a la Volta Ciclista a Catalunya, la ciutat ha donat el tret de sortida d’alguna etapa durant 6 anys consecutius, de 2014 a 2020.

I, aquest 2021 i després de 38 anys, Mataró serà arribada d’una etapa, concretament la sisena i penúltima.

Cal destacar que tant l’Ajuntament com els organitzadors aplicaran les mesures i els controls pertinents per viure un final d’etapa amb totes les garanties sanitàries. Mataró, una vegada més, demostrarà la seva capacitat organitzativa en un esdeveniment esportiu de primera magnitud.

La Volta per Mataró (últims 7 anys)


2014
– Sortida 2a etapa –
(Mataró-Girona)
2015
– Sortida 2a etapa –
(Mataró-Olot)
2016
– Sortida 2a etapa –
(Mataró-Olot)
2017
– Sortida 3a etapa –
(Mataró-La Molina)
2018
– Sortida 2a etapa –
(Mataró-Valls)
2019
– Sortida 2a etapa –
(Mataró-Sant Feliu de Guíxols)
2021
– Arribada 6a etapa –
(Tarragona-Mataró)

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Ciclisme