Connect with us

Ajuntaments

L’esport femení a Mataró, en creixement continu

Segons dades recollides durant la temporada 2019-2020, en funció de les xifres registrades d’ús de les instal·lacions esportives municipals, a Mataró hi havia 8.600 dones esportistes que representen el 42,26% del total. Actualment, la presència de les dones en manifestacions i activitats esportives és un fet comú i habitual però això fa poques dècades no era així quan la pràctica esportiva estava reservada només als homes. A Mataró això era igual i cal posar de manifest la tasca d’un grup de pioneres que amb la seva constància i determinació van contribuir a trencar les normes establertes.Noms com els de Teresa Maria Roca i Vallmajor a l’atletisme i el handbol, Dolors Jané a la natació, Mercè Boixet a l’atletisme i Carme Famadas al bàsquet són algunes de les pioneres de l’esport a Mataró. El desembre del 2018, en un acte a la Biblioteca Antoni Comas, l’Ajuntament va retre homenatge a aquestes referents de l’esport femení en un acte emotiu on esportistes que competeixen a primera línia com Olga Ruano, Sara Dorda, i Marta Bach van poder conversar amb les seves predecessores i compartir inquietuds i experiències.

El 42,26% de les persones que fan ús de les instal·lacions esportives municipals a Mataró són dones

La importància de comptar amb referents és important per a les nenes i joves que practiquen esport i en aquest sentit la Generalitat de Catalunya ha engegat campanyes publicitàries com la de “Si no veus esport femení, t’estàs perdent la meitat de l’espectacle” que té com a objectiu fer visible l’esport femení, crear i consolidar referents i potenciar la superació dels infants i adolescents, sobretot les noies. La campanya està protagonitzada per cinc grans esportistes: Mireia Belmonte, Laia Sanz, Alèxia Putellas, Laia Palau i Maria Vicente. Totes juntes sumen més de 140 títols. De manera desinteressada, han posat cara a aquesta campanya que pretén viralitzar el gest de tapar-se mitja cara amb la mà, i simbolitzar així la meitat de la realitat que no es veu.

La potenciació de l’esport femení, tant des de l’Ajuntament com des de clubs i entitats, és una constant que dona fruits en les màximes competicions. Prova d’això és que en els darrers 20 anys, la Nit de l’Esport ha premiat en 19 ocasions a dones que han destacat en 8 esports diferents com poden ser en les darreres edicions l’atleta Raquel González, la jugadora d’hoquei patins Aina Florenza, Marta Bach i Roser Tarragó del waterpolo, la jugadora de bàsquet Núria Martínez o Gàlia Dvorak del tennis taula.

Però més enllà de l’esport d’elit, l’Ajuntament de Mataró treballa de la mà de clubs, associacions, escoles i entitats esportives per enfortir l’esport de base femení. En aquesta línia, s’ha de continuar treballant per continuar potenciant l’esport femení i també per l’accés real de la dona en la gestió i direcció de les institucions i entitats esportives, la seva incorporació en càrrecs clau de l’àmbit esportiu com poden ser l’arbitratge i la direcció esportiva com a entrenadores, la conciliació de la vida professional i familiar amb la pràctica de l’esport i l’activitat física, la visibilitat de la dona esportista als mitjans de comunicació o la igualtat en la dotació dels premis per categoria femenina i masculina.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Ajuntaments