Després de dos anys d’absència, el 3 d’abril torna a disputar-se amb una gran novetat: a més de la mitja marató hi haurà una prova de 12 km.
El pròxim 3 d’abril el Maresme serà escenari d’una de les curses de muntanya més importants i conegudes de la nostra comarca, la Vilatrail de Vilassar de Dalt. Enguany viurà la seva vuitena edició, que va quedar interrompuda els dos últims anys a conseqüència de les restriccions derivades per la pandèmia COVID-19.
En molt poc temps la Vilatrail s’ha convertit en una de les proves favorites per als amants de les curses de muntanya gràcies a la bellesa del seu recorregut, que transcorre per bells paratges de la Serralada Litoral, amb corriols i vistes panoràmiques de gran inspiració.
Des de la primera edició, la Vilatrail ha consistit en una mitja marató, és a dir, 21.500 metres, la qual cosa exigeix una gran preparació física per part dels atletes participants. Enguany, la comissió de la cursa, formada majoritàriament per corredors del Club Esportiu Fondistes de Vilassar de Dalt, ha afegit una gran novetat: hi haurà una cursa de 12 quilòmetres, perquè hi puguin participar un major nombre de corredors sense tanta exigència física.
Carles Puig i Andreu Pérez són dos dels responsables de l’organització i esperen comptar amb prop de 400 corredors en la línia de sortida. Destaquen, per sobre de tot, el caràcter solidari de la prova: “La Vilatrail no l’organitza cap empresa privada. La seva finalitat, a més de promocionar l’activitat esportiva, és ajudar a l’Associació contra el Càncer de Vilassar de Dalt”, apunta Andreu. A més, vol remarcar “el treball altruista dels voluntaris. En l’última edició van ser més de 100, repartits per tot el recorregut de la muntanya, de tal forma que els corredors se senten sempre protegits”.
“Volem conscienciar els participants dels valors ecològics i paisatgístics del territori, exigint el màxim rigor i compromís amb el respecte vers les espècies i el manteniment de l’entorn, amb quatre zones d’avituallament perfectament definides en zones de molt poc impacte i fàcil recollida, amb zones específiques i senyalitzades per depositar- ne les deixalles”, afegeix Andreu Pérez.
Durant la carrera, l’organització disposa de nombrosos punts d’avituallament on els participants poden beure aigua, begudes energètiques i fruita. Quan acaba la competició (hi ha un màxim de quatre hores i mitja per completar-la) tenen la recompensa de poder dutxar-se en les instal·lacions esportives de Can Banús, Poliesportiu de Vilassar de Dalt, així com de poder ser atesos per un ampli equip de fisioterapeutes i de rebre una bossa del corredor amb diferents obsequis dels patrocinadors.
Per finalitzar, des de l’organització s’apunta que “la Vilatrail dona les gràcies a l’Associació de Propietaris de Finques Forestals i Agrícoles de Muntanya de Vilassar de Dalt i a l’associació de Propietaris Forestals de Premià de Dalt per permetre la celebració de la cursa per camins privats dins de les seves propietats. Tanmateix, el Vilatrail fa una crida a tots els participants perquè siguin conscients del respecte que es mereixen aquestes propietats que en definitiva fan possible la celebració de la cursa. Aquesta relació bidireccional ha de ser la garantia de continuïtat sostenible del Vilatrail”.