Xavier Amor, Alcalde de Pineda de Mar
Fill de la vila, Xavier Amor és un entusiasta de l’esport, del cinema, dels seus fills… i de Pineda. N’és alcalde des que tenia 31 anys, un dels més joves de la política d’aquest país: “Quan vaig entrar a l’alcaldia em tremolaven les cames, però després es va transformaren una onada d’il·lusió i passió per millorar el meu poble”
Vostè és fill d’emigrants…
El meu pare és de Toledo i la meva mare va néixer a Màlaga. Els dos van tenir un nexe d’unió: la lluita sindical. El meu pare va ser president del comitè d’empresa de la fàbrica tèxtil Aragonés i la meva mare, que era mestressa de casa, va ser molt activa en l’associació de veïns (som del barri del Poblenou) i del col·legi on estudiàvem a Pineda.
Ara entenc la seva deriva política.
A casa sempre hem estat en l’àmbit públic. El meu pare, a més, va entrar en una llista de l’alcalde socialista Fillat i va ser regidor durant vuit anys, fins que es va rejovenir el partit socialista de Pineda.
La seva formació professional i laboral va ser com a tècnic d’esports, precisament…
A casa vam tenir una gran pèrdua, com va ser la defunció de la meva mare, que ens va deixar sent molt jove, amb tan sols 39 anys. Jo tenia llavors 17 anys, 15 el meu germà Òscar i 11 la meva germana Silvia. Davant aquest panorama, com a germà gran, vaig haver de fer-me càrrec de moltes de les responsabilitats de la casa i dels meus germans, ajudant el meu pare. D’alguna manera vaig omplir el buit deixat per la nostra mare.
“El nostre festival de música d’estiu és un altre dels grans segells de qualitat de Pineda. Està considerat un dels cinc més importants de Catalunya”
Molt ben fet…
Aquesta situació em va obligar a començar a treballar i els estudis es van ressentir. A Pineda, conjuntament amb el Consell Comarcal i la Generalitat de Catalunya, es va organitzar un curs, que ara es diu Grau, de tècnic d’esports. Una FP. I aquesta titulació, com en els col·legis no hi havia encara professors especialitzats en Educació Física, em va permetre començar a treballar en escoles.
En quines?
A l’escola Jaume I, Antonio Doltra, Montpalau de Pineda i al Salicrú de Calella. També vaig ser ajudant en el departament de Fisioteràpia de la Escola Especial Horitzó. Igualment em vaig involucrar en activitats esportives extraescolars en alguns d’aquests col·legis, així com en casals d’estiu.
Ha estat esportista?
Vaig jugar molt a futbol sala, fins i tot federat, primer a Pineda i després al Malgrat. Fins als trenta anys. La meva trajectòria personal i política està molt lligada a l’esport.
Com es va iniciar en política?
Comença amb 17 anys ajudant a crear les Joventuts Socialistes de Pineda, al costat del fill de qui llavors era l’alcalde de Pineda i amb la que ara és la primera tinent d’alcalde. Les vam formar quan el partit va perdre l’alcaldia de Pineda. Era un moment de baixada i enteníem que calia rejovenir el partit. Dotar-lo de noves idees i energies. I ens van donar suport en l’esport.
Com?
Una de les primeres accions va ser organitzar competicions esportives, com les 12 Hores de Futbol Sala Infantil. L’esport és el millor vehicle per a cohesionar territori i persones.
Sens dubte…
Nosaltres ho tenim molt clar. Per a Pineda l’esport és un pilar bàsic. Allà on creiem que la convivència es pot trencar per algun motiu, la combatem amb esport, perquè uneix les persones, les fa més solidàries. Vam fer les jornades de la vela inclusiva perquè hem d’oferir segones oportunitats a les persones. I en barris on hem detectat índexs de problemes de convivència, com el barri del Carme, la nostra aposta ha estat posar una pista multiesportiva.
He vist moltes fotos seves al costat de nens fent esport…
Cap nen que vulgui fer esport deixarà de fer-ne per falta de recursos econòmics a casa seva, absència d’instal·lacions, infraestructures o suport de l’Ajuntament. I ho faig extensible a tota la població del municipi. M’agrada fer pedagogia social a través de l’esport.
A què es refereix?
Jo als pares sempre els hi dic que a través dels colors d’una samarreta, unim a tots els nens i ho fem amb un element cohesionador, que és el somriure. Els nens no pensen en res més que passar-ho bé i fer equip. Per tant, no hi ha color de pell, condició econòmica ni pensament polític o religiós en un camp de futbol, bàsquet, etcètera…
Va debutar com a regidor als 23 anys. Molt jove!
Durant vuit anys, des del 1999 fins al 2007, dues legislatures. La primera en l’oposició i la segona en un pacte amb CiU, sempre com a regidor de Promoció Econòmica.
Es declara municipalista?
Al cent per cent. Em ve de l’exemple viscut a casa, de veure a uns pares que només es preocupaven per millorar el seu barri, el seu col·legi. Això em va motivar molt.
D’aquí a alcalde… amb 31 anys.
Es va donar una circumstància. La persona que encapçalava els projectes socialistes va abandonar i el partit socialista de Pineda es va plantejar què es podia fer. Dos anys abans de les eleccions de l’any 2007, quan jo tenia 29 anys, alguns van pensar: per què no el Xavier?
No li van tremolar les cames?
Vaig sentir molta responsabilitat, però en el meu cas es va transformar en una onada d’il·lusió i passió per poder contribuir a millorar el meu poble.
No només va guanyar les eleccions. Va arrasar…
Al principi vaig notar un enorme pes a l’esquena. I molt més, com diu vostè, després de guanyar les eleccions per majoria absoluta. Vàrem passar del 22% dels vots al 44%.
“Segurament, Can Xaubet és una de les millors instal·lacions esportives del Maresme”
Quina Pineda es va trobar?
Una Pineda endeutada fins a les celles. El mateix pressupost que teníem era el deute que hi havia amb els bancs: 21 milions d’euros. En tres legislatures l’hem baixat a 7 milions. I sense deixar de fer el que havíem de fer.
Què vàreu fer?
Vam heretar una Pineda amb un dèficit d’infraestructures molt gran. Ens faltava una escola, un institut i una depuradora, que va ser la peça clau del desenvolupament de Pineda. Pensi que durant alguns estius havíem de tancar les platges perquè als banyistes els sortien erupcions a la pell. En el primer mandat vàrem desencallar la depuradora, en el segon vam fer l’escola que faltava i en el tercer, l’institut.
No m’ha esmentat a Can Xaubet!
Segurament és una de les millors instal·lacions esportives del Maresme. Ja hem arribat al soci 4.000! Vam agafar aquesta infraestructura amb moltes deficiències de construcció. Això va provocar que molts socis se n’anessin, arribant a ser solament 1.200. Per tant, va perillar la instal·lació i ens vam veure obligats a fer un pla d’actuacions per salvar-la. Amb tot l’equip de direcció i una important injecció econòmica, perquè la ciutadania de Pineda es beneficiï, tenim un preu de quota molt competitiu i una oferta esportiva molt àmplia.
De cada 100 euros de pressupost, Pineda en destina 5,5 a esports…
Tenim un regidor de Esports, Santi Macip, que és un gran esportista (a més és metge) i que sempre demana més… No para mai. Tanquem un projecte i ja n’està presentant un altre. Com a alcalde, la meva responsabilitat és dotar de mitjans a totes les regidories. El que volem fer és contribuir a fer una societat més saludable i per a nosaltres, per sobre de tot, l’esport és salut. Tot això fa que tinguem avui una ciutat, Pineda, on la gent gran és molt més activa que abans, i amb un alt índex de participació en totes les proves que organitzem.
Com la Cursa Jove…
És un programa també d’orientació laboral perquè la fem conjuntament amb el Pla de Transició al Treball, i unim esport, treball, salut i educació. Amb l’excusa de fer aquesta cursa esportiva, durant molts mesos els nostres joves estan preparant-la. I potser, en el futur, d’aquesta prova sortiran gestors esportius.
Cerca Pineda el segell de Destinació Turística Esportiva?
Pineda sempre ha apostat pel turisme familiar. I m’agrada fer una metàfora amb els iogurts. Fa anys només podies menjar iogurt natural o de fruites. Avui tens el de bífidus, soia, light, sense sucre, etcètera. Què vull dir amb això? Doncs que tenim una gran marca que és el turisme familiar, però la gent demana més coses. Tenir un poble amb bones instal·lacions esportives i amb proves de nivell… Per tant, hem d’ampliar l’oferta cultural, lúdica, gastronòmica… El nostre festival de música d’estiu, per exemple, és un altre dels grans segells de qualitat de Pineda.
Sens dubte. I tindrà el seu cost.
És un esdeveniment que no fem sols. Ho fem amb una entitat que posa tota la mà d’obra i talent, dedicant-hi moltes hores. Una entitat sense ànim de lucre, per aixó no hi ha benefici empresarial. A diferència d’altres festivals, el nostre objectiu és tancar a zero, sense beneficis ni pèrdues. Aquest any el pressupost estarà al voltant de 600.000 euros i l’ajuntament en posarà 110.000. Per aquests diners que posem en cultura, portar el cartell que portem ens ha convertit en un referent, ja que està considerat un dels cinc millors festivals de música de Catalunya i sens dubte el millor del Maresme. La Diputació va comprar la idea que fos Festival Costa Maresme Barcelona precisament per la seva qualitat.
Quins són els seus hobbies?
Des de fa dos anys i nou mesos, tot el meu temps lliure, que no és gaire, està dedicat als meus fills, Arnau i Estrella, que ha nascut fa mes i mig. Els estic gaudint moltíssim.
Això està molt bé…
Sóc un apassionat del cinema, m’encanta. I de fer esport, per descomptat. Jugo a pàdel, a futbol sala, però últimament el que més faig és sortir a córrer pel nostre bell passeig marítim. Córrer sol per la platja m’ajuda moltíssim a pensar. Fins i tot en moments de crisi, de problemes, he sortit a córrer i he trobat solucions. Els millors projectes que hem fet per a Pineda han sortit durant aquesta mitja hora de sortir a córrer.
Es presenta a les quartes eleccions amb la il·lusió de sempre?
Sí, perquè venim d’una llarga trajectòria on s’ha vist que hem fet moltes coses per Pineda: hem baixat l’atur, el deute, hem posat fre als desnonaments i hem estat al costat de la gent, donant la cara. La pròxima legislatura, si tenim la confiança de Pineda, me la plantejo gestionant d’una manera totalment diferent, amb noves oportunitats i amb el somni de fer la millor Pineda possible per als meus fills… que és el mateix que dir per a tots els nostres conciutadans.
Sort! •